Superfoods en fitgirls, de codewoorden van deze tijdsgeest. Gezond eten en een beetje op je lijf letten, daar draaien ook wij onze hand niet voor om. Maar je kunt ook doorslaan.

Leed Teni aan Orthorexia? "Na het uitgaan stond ik een uur op de hometrainer om te compenseren"

Deze ex-fitgirl ging veel te ver in haar sport- en eetregime

Superfoods en fitgirls, de codewoorden van deze tijdsgeest. Gezond eten en een beetje op je lijf letten, daar draaien ook wij onze hand niet voor om. Maar je kunt ook doorslaan, weet ook de 'ex-fitgirl' Teni Stepanosian

 #fitgirl
Ze deed gisterenavond haar verhaal aan tafel bij Eva Jinek in haar talkshow Jinek. Teni vertelde in de uitzending over enkele jaren geleden, toen ze extreem gefixeerd was door gezond eten en sporten. Teni wilde maar één ding: een fit(girl)body. Ze hield een blog bij over haar strijd tegen de kilo's en deelde en haar trucs in de sportschool en de keuken. 

Isolement
Op een gegeven moment ging Teni mede door haar achtergrond als diëtiste zich zoveel verdiepen in de dingen die ze at, dat ze steeds meer voedsel van haar lijstje ging schrappen. Deze angst voor 'ongezond' voedsel zorgde er ook voor dat Teni veel feestjes afsloeg om 'fit' en 'gezond' te blijven, want dan hoefde ze in ieder geval geen ongezonde dingen te eten en alcohol te drinken. Minder suikers, minder vet, minder koolhydraten was het streven. Wanneer ze wél een keer mee ging naar een feestje, dan kwam ze 's nachts thuis en klom voor ruim een uur op de hometrainer om te compenseren voor alles wat ze die avond tot zich had genomen, wordt in de uitzending verteld.

Achter de rug
Deze 'gezonde' strijd om een fitgirl te worden is voor Teni inmiddels twee jaar geleden. Ze zat alleen maar thuis en was zeker niet gelukkig. Ze gooide het roer om. Op een gegeven moment zag ze in dat alle andere fitgirls ook niet zo gelukkig waren als ze dacht, dit las ze in mailtjes die de meisjes haar stuurden. Dus "als zij al niet gelukkig kunnen zijn met zo'n perfect lichaam, dan ik al helemaal niet!". En zo zegt ze in de uitzending. “Ik wil niet als ik 80 jaar ben terugkijken op een leven binnenshuis met een bakje sla op de bank. Dat is niet wat ik wil!”

Teni let nog steeds op haar eten, maar geeft haar geluk voorrang. Ze heeft een boek geschreven over haar strijd tegen gezond en gelukkig versus extreem gezond en ongelukkig, Eindelijk Vrij. Bekijk hier de uitzending van Jinek.

Over orthorexia
Volgens het Voedingscentrum is het een niet officieel erkende eetstoornis, die zich vooral kenmerkt door een "ziekelijke fixatie op gezond eten." En "Vaak vermijden orthorexia-patiënten allerlei voedingsmiddelen, omdat ze denken dat die niet gezond zijn. Orthorexia heeft net als andere eetstoornissen vooral een psychische oorzaak." Teni wil ondanks dat zij niet gediagnotiseerd is met Orthorexia, wel waarschuwen voor de gevaren. “Ik ben heel erg blij dat er nu onderzoek wordt gedaan naar orthorexia. Niet iedereen heeft een achtergrond in de diëtetiek, een persoonlijk blog als reflectiemiddel plus de mails van de meiden die er ‘prachtig’ uitzien om tot omkeer te komen, daar ben ik dankbaar voor en tegelijkertijd besef ik dat heel veel meisjes dit op een andere manier moeten weten om te draaien: hulp zoeken. Het speelt meer dan we denken!"

 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten