6 bestemmingen die bewijzen dat je heus niet hoeft te vliegen voor een toffe trip

Wij voorzien je van milieuvriendelijke reisinspiratie

Op vakantie zonder te vliegen
Unsplash

Een stedentripje hier, een weekje naar de zon daar: anno 2020 is reizen niet langer een luxe maar iets waar we om de zoveel tijd 'gewoon echt even aan toe zijn'. En dus surfen we regelmatig af naar prijsvergelijkingswebsites om de goedkoopste vluchten op de kop te tikken. Weekendje Londen? Ticket voor een paar tientjes. In de zomervakantie naar Italië? Retourtje voor een meer dan redelijke prijs. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Op vakantie zonder te vliegen

Nou, wat dat je van het milieu? Dat de co2-uitstoot van de talloze vliegtuigen die dagelijks de wereld overvliegen om iedereen in zijn of haar wanderlust tegemoet te kunnen komen ontzettend slecht zijn voor het milieu, hoeven we je op de dag van vandaag waarschijnlijk niet meer wijs te maken. Toch backpacken we het liefst zo ver mogelijk vanaf huis en is Bali óók onze favo bestemming wanneer we maar twee weken op vakantie gaan. Maar waarom het zo ver zoeken als je op vlieg-vrije afstand de mooiste vakantiebestemmingen treft? Voor een toffe trip hoef je heus de lucht niet in. Wij voorzien je van milieuvriendelijke reisinspiratie.

1. Citytrip met de trein

Niks fijner dan een lang weekend of midweekje weg naar een van de mooie steden die Europa rijk is. Een extra pluspunt is de relatief korte afstand die we moeten overbruggen als we het pracht en praal van Parijs willen bewonderen, of door de Londense straten willen struinen. Die steden liggen zelfs zo dichtbij, dat er dagelijks meerdere treinen die kant op vertrekken. Met de Thalys reis je al jarenlang rechtstreeks naar de Franse hoofdstad, maar vanaf 30 april 2020 brengt ook de Eurostar je linea recta naar Londen. Ook niet onbelangrijk: zo'n trip heeft vaak veel minder vertraging, je hoeft slechts een halfuurtje van tevoren op het station aanwezig te zijn en de reis is vele, véle malen comfortabeler.

2. De Transsiberië Express

Maar ook voor wie een iets avontuurlijkere vakantie zoekt is de trein een optie. De Transsiberië Express, die dwars door Rusland rijdt en nog een deel van Mongolië en China meepakt, is naar verluidt een van de mooiste en meest bijzondere treinreizen ter wereld. Hoe je in Moskou komt, waar je opstapt, vraag je je af? Nou, ook met de trein. Met slechts één overstap in Berlijn arriveer je in de Russische hoofdstad, klaar om op avontuur te vertrekken.

3. Old school autovakantie

Ben jij meer een warme-landen-type? Dan is een old school autovakantie naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, net zoals je vroeger met je ouders deed, wellicht meer iets voor jou. Auto inladen, muziekje op, en binnen een dag vertoef je aan de Franse kust. Kun je na een weekje zelfs nog doorrijden naar het prachtige Italië als je daar zin in hebt, om de baguettes en Franse kazen te verruilen voor pizza, pasta en minstens zo'n goede wijn. Enne, groot pluspunt: je kan meenemen wat je wil.

4. Roadtrip door Oost-Europa

Een andere autovakantie waar je wellicht nog niet aan dacht – maar zeker een aanrader is – is een roadtrip door Oost-Europa. Frankrijk, Spanje en Italië behoren dan misschien tot de populairste Europese vakantielanden met een reden (het eten, het weer en zeiden we al het eten?), maar ook Oost-Europa heeft ontzettend veel moois te bieden. Van Praag tot Wenen en als ultieme eindbestemming Kroatië, zodat je tóch nog even die hitte meepakt: van deze roadtrip ga je zeker geen spijt krijgen.

5. Boot- en roadtrip naar/door Schotland

Als je meer een natuurliefhebber bent dan een strandganger of terrasjes-fan (good for you!) is Schotland een meer dan verrassende vakantiebestemming. Pak de boot vanaf IJmuiden naar het Schotse vasteland en begin daar je roadtrip door de prachtige Highlands. Een garantie op goed weer is het dus niet bepaald, maar je bent wél verzekerd van een verbazingwekkend mooie natuur. Geloof ons: dit is een bucketlist-dingetje.

6. Boot naar de waddeneilanden

Dol op eilandhoppen? We horen je al lachen, maar dat kan óók in eigen land. Niet zozeer te vergelijken met de tropische eilanden die je in de Filipijnen of Indonesië treft, maar minstens zo mooi als je Nederlands' vlakke landschappen wel kunt waarderen. Je kunt er wandelen, windzeilen, uitwaaien en écht even tot rust komen – jup, zelfs de activiteiten zijn er milieuvriendelijk. Vanaf het vaste land sta je in nog geen halfuur op Texel, en hop je zo door van eiland naar eiland. Tevens dé tip voor een familieweekend 2.0.

Zien: waarom denken we toch dat we ver weg op vakantie moeten om tot rust te komen?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Reizen