Mitch (24): "Ik zit in mijn eentje in volledige lockdown in Nieuw-Zeeland"

"Ik had nooit gedacht dat ik vast zou komen te zitten in een vreemd land"

Mitch Jamar in Nieuw-Zeeland
Mitch Jamar

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 7 april 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Glamour spreekt de 24-jarige Mitch, die voor stage naar Nieuw-Zeeland ging en tijdens de uitbraak van het coronavirus besloot om daar te blijven. Zijn avontuur in het buitenland verliep íets anders dan gehoopt: hij moest - samen met de rest van het land - in volledige lockdown.

Stage in het buitenland

"Voor mijn opleiding Business Studies moest ik kiezen tussen een stage in Nederland of eentje in het buitenland. De keuze was simpel: ik wilde naar het buitenland, zodat ik wat van de wereld kon zien en na mijn stage kon gaan reizen. Uiteindelijk koos ik voor Nieuw-Zeeland: mooie natuur, veel andere reizigers, dat trok me wel. Toen ik in februari begon, was het coronavirus net in China uitgebroken. Het is toen niet in me opgekomen dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor mijn verblijf in Nieuw-Zeeland. En ik had al helemaal niet verwacht dat ik in mijn eentje vast zou komen te zitten in een vreemd land.

Artikel gaat verder onder de video.

Zó ga je het beste om met je reislust tijdens de quarantaine

Corona in Nieuw-Zeeland

Het virus brak in Nieuw-Zeeland op hetzelfde moment uit als in Nederland. Waar er in Nederland binnen no time honderden besmettingen waren, was het hier nog lang niet zo erg. Op het moment dat er hier net honderd besmettingen waren, besloot de premier van Nieuw-Zeeland dat het hele land op slot ging. Reizigers kregen ongeveer 72 uur de tijd om het land te verlaten als ze dat wilden. We moesten dan eerst naar Australië en vanuit daar naar huis vliegen. Na die 72 uur zou het luchtruim in Australië dicht gaan, en kon ik dus niet meer naar Nederland.

Op dat moment leek het me slim om in Nieuw-Zeeland te blijven. Ik kon gewoon doorgaan met mijn stage – als ik naar huis zou gaan, zou ik studievertraging oplopen – en voelde me totaal niet onveilig. Nieuw-Zeeland is een ontwikkeld land en de zorg is goed geregeld. Ik besloot te blijven. Het zou allemaal wel overwaaien.

"Dat ik zo lang in mijn eentje zou moeten doorbrengen, had ik nooit kunnen voorspellen"

Volledige lockdown

Niet dus. Een paar weken geleden werd plotseling bekend dat heel Nieuw-Zeeland in lockdown ging. Dat was wel even schrikken. We mogen niet meer naar buiten. Alles is dicht, behalve de supermarkten – waar je vaak een uur lang moet wachten voor je binnenkomt – en apotheken – waar je niet meer naar binnen mag, maar aan een loket moet bestellen wat je wil.

Ik zit nu al twee weken non-stop in een studio-appartementje. In mijn eentje. Toen ik hier stage kwam lopen, koos ik bewust voor een plek voor mezelf. Achteraf had ik op dit moment liever met huisgenoten gewoond, zodat ik nog íets van sociaal contact had. Maar dat ik minstens een maand in mijn eentje zou moeten doorbrengen, had ik natuurlijk nooit kunnen voorspellen.

Verveling

Ik loop stage op de HR-afdeling van een IT-bedrijf. Tijdens de lockdown kan ik prima vanuit huis werken. Daardoor kan ik mijn stage afronden en loop ik geen studievertraging op. En het houdt me bezig: dat zijn toch weer 8 uur per dag die ik nuttig kan besteden. ’s Avonds weet ik soms echt niet wat ik moet doen. Ik heb alleen mijn laptop bij me om me bezig te houden. Ik probeer fit te blijven door thuis work-outs te doen. Verder bingewatch ik me suf op Netflix en hang ik dagelijks met mensen van thuis aan de telefoon – rekening houdend met het tijdsverschil, natuurlijk.

"Ik voel me afgesloten van de rest van de wereld"

Ik ben niet bang voor corona, daar ben ik wel nuchter in. Maar ik begin me wel steeds eenzamer te voelen. Ik zit constant alleen, heb geen aanspraak met anderen – met uitzondering van de caissière bij de plaatselijke supermarkt – en voel me afgesloten van de rest van de wereld. Alle leuke dingen die ik in Nieuw-Zeeland gepland had, moest ik afzeggen. Het is een rotsituatie, maar ik probeer positief te blijven.

Spijt?

Ik heb geen spijt dat ik ben gebleven. Nóg niet. Het is de bedoeling dat ik na mijn stage nog twee maanden door Nieuw-Zeeland ga reizen. Dat hielp ook mee in mijn beslissing om te blijven: ik hoop dat de situatie over drie maanden, als mijn stage voorbij is, beter is. Je gaat niet snel naar de andere kant van de wereld, dus als je hier bent, wil je er wel alles uithalen."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder