De must see plekken van het Italiaanse Zuid-Tirol

Koel af in een beekbergje of strijk neer in een berghut voor de lekkerste kazen en speksoorten

zuid tirol, italië
IDM Südtirol/Alex Filz

De Europese favoriet van Glamour's Babette is met stipt Ortisei in Zuid-Tirol. Deze ultrakorte opsomming van de Noord-Italiaanse regio maakt duidelijk waarom: prachtige landschappen, planken vol kazen en speksoorten én traditionele chalets. Waar kunnen we boeken?

Bergen van Val Gardena

"Mijn eerste vakantieherinnering brengt mij met weemoed terug naar het Noord-Italiaanse Ortisei. Met een stel stevig paar schoenen onder mijn Oilily-outfit en een houten stok als bergbeklim attribuut in mijn hand, trotseerde ik de prachtige bergen van Val Gardena. Ik kwam er twee keer per jaar terug om vakantie te vieren met mijn broertje en ouders.

ortisei
Met broertje Peter in Italië.
Eigen archief
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Planken vol kazen en speksoorten

Jaren later is Zuid-Tirol nog hetzelfde prachtige pareltje. Koel af in een beekbergje (nu weet je waar het woord ijskoud vandaan komt) of strijk neer in een berghut voor de lekkerste kazen en speksoorten. De bergen maken je al vroeg op de avond rozig en ik garandeer je: je valt als een roos in slaap.

Van Lajon tot Ortisei

Ortisei, Brixen en Klausen zijn enkele plaatsjes die het gebied kent. Wij verbleven altijd in het dorpje Lajon, waar je vanuit Ortisei na een minuut of twintig komt nadat je letterlijk slingerend op de bergen bent gereden. Daar staat de supermarkteigenaar van Ploner nog in klassieke tiroleroutfit je verse kaiserbroodjes in een tasje te doen. 's avonds aanschuiven? Je kunt traditionele gerechten eten in het familiebedrijf Gasthof Zur Krone. In het gerenoveerde pand uit 1576 eet je schnitzels met frietjes of een traditionele Spinatknödel.

De toppen van de Seceda

Wil je iets meer reuring? In Brixen drink je wijn bij Vitis en struin je door de straatjes. De heerlijke houtgeur van de charlets zorgt ervoor dat je in de houtmakerij shops wordt gezogen. Het ambacht van daar is nog op veel plekken te bewonderen. Heb je een aardig budget? Slaap dan een nacht - of twee - in Hotel Luna Mondscheim. Het 5-sterren hotel kent een wellness en spa en bevindt zich midden in de stad Ortisei. Loop 800 meter en een lift brengt je naar de toppen van de Seceda. Vanaf daar kun je urenlang wandelen. Vergeet niet neer te strijken in Val D'Anna Tal, waar je na de afdaling heerlijk kunt eten en drinken en waar je kunt afkoelen in een beekbergje (of keilen wanneer je jezelf toestaat het kind weer in je naar boven te halen).

Wijnfestival

Tijdens je reis naar Zuid Tirol zal je meerdere malen kennismaken met de plaats Klausen. Het is het centrale punt van het gebied en staat bekend om haar wijnen. Vergeet voordat je gaat niet te checken of er op dat moment een wijnfestival gaande is. Een must go! En vind je het aan het eind van je reis lastig om weer afscheid te nemen? Het gebied is net zo mooi tijdens de winterperiode!"

13 augustus 2020: De kleurcode in Italië is op dit moment geel vanwege corona. Dit betekent dat je op vakantie kunt gaan, maar blijf wel waakzaam. Het kan wel zijn dat je aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. Raadpleeg altijd de officiële website van Nederlandwereldwijd om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws rondom je reis.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Reizen