Tix.nl deed een vergelijkend onderzoek naar de kosten van vliegtuigstoelen bij vijftien vliegtuigmaatschappijen waar Nederlanders vaak mee vliegen.

Wil je naast elkaar zitten in het vliegtuig? Dan mag je flink extra betalen

Zo blijkt uit onderzoek

© Getty Images

Als je een stap zet in het vliegtuig, is de vakantie eigenlijk al begonnen. Binnen een paar uur land je op je zonovergoten bestemming en onderweg vermaak je je prima met je reisgezelschap. Tot voorkort was het een fluitje van een cent om naast degene te zitten met wie je op vakantie gaat, in de toekomst kan dat alleen tegen (flinke) bijbetaling. Dat blijkt uit onderzoek van boekingssite Tix.nl

Even vergelijken
Vliegtuigmaatschappijen hebben een nieuwe marketingtruc gevonden om extra geld te verdienen aan reizigers. Ze zijn er achter gekomen dat mensen graag bijbetalen voor een fijne zitplek in het vliegtuig. En dus vragen veel maatschappijen hier inmiddels grof geld voor. Geld dat bovenop de ticketprijs komt. 

Geen overzicht
Tix.nl deed een vergelijkend onderzoek naar de kosten van vliegtuigstoelen onder vijftien vliegtuigmaatschappijen waar Nederlanders vaak mee vliegen. Uit dat onderzoek blijkt dat de stoelkosten enorm verschillen per maatschappij en per plek in het vliegtuig. "Voor de reizigers is er totaal geen overzicht. Er zijn honderden verschillende tarieven voor een zitplaats.", aldus Tix.nl-woordvoerder Esther Gorlee aan Telegraaf.

Even bijbetalen
Wie iets comfortabeler wil zitten, moet bij meer dan 80 procent van de onderzochte vliegmaatschappijen gemiddeld zo’n €25 per persoon bijbetalen voor de gewenste plaats. Wil je als gezin naast elkaar zitten? Dan kan dat je dus al snel €100 extra kosten. De duurste vliegtuigmaatschappijen zijn volgens het onderzoek AirBerlin, Lufthansa en Eurowings. Tegen verwachting vallen de prijzen bij KLM mee. Ryanair, Vueling, Corendon en andere prijsvechters zitten in de middenmoot. 

Extra beenruimte?
Wil je niet de hoofdprijs betalen voor je vliegtuigstoel, mijd dan de stoelen bij het raam, gangpad, met extra beenruimte of naast elkaar. Dat jaagt je in veel gevallen namelijk op extra kosten. Op de eerste rij en bij de nooduitgang is ook geen goed idee, dat zijn ook de populairste plekken. 

Niet reserveren is ook geen optie
Maar niet reserveren blijkt ook geen goed idee. "Als je vooraf geen specifieke plek of plekken vastlegt, bestaat de kans dat het gezin of reisgezelschap lukraak verdeeld over het hele toestel zit. Je wordt dan haast gedwongen bij te betalen.", aldus Gorlee.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten