De wetenschap bevestigt: liefde is níet blind, en dat is maar goed ook

We denken dat het oppervlakkig is om je partner op uiterlijk te kiezen – dit is waarom dat wel meevalt

young couple leaning in for a kiss
Savana Ogburn / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Voor iedereen die afgelopen februari onder een steen heeft geleefd: Love is Blind was een mega datingshow-hit van Netflix, waarbij koppels elkaar leerden kennen in afgesloten pods, zonder elkaar ooit te zien. Na enkele dagen of uren verloofden ze zich, compleet op basis van hun persoonlijkheid. Als ze elkaar na de verloving ontmoetten, moest de vraag beantwoord worden: 'Is liefde dan echt blind?'

Is de liefde dan echt blind?

"Psychologen geloven dat een emotionele connectie dé sleutel is tot een succesvol huwelijk, niet een fysieke aantrekkingskracht," zei Love is Blind-presentator Nick Lachey in de intro van de show. Maar dat is niet precies hoe het zit. In tegenstelling tot wat Nick zegt, zijn psychologen, onderzoekers, sociologen en relatietherapeuten er wel degelijk van overtuigd dat een fysieke connectie essentieel is voor de tricky formule die leidt tot een succesvolle lange relatie.

Zelfs de grootste romanticus begrijpt dat een datingshow als Love Is Blind niet tot dezelfde standaarden kan worden gehouden als een echt onderzoek. Ook hebben de presentatoren en de deelnemers het continu over 'het experiment', mag het duidelijk zijn dat het hier vooral gaat om een staaltje zeer geproduceerd entertainment, en niet een gegrond onderzoek.

Seks en verlangen

Gelukkig zijn er wel gedegen onderzoeken gedaan naar het onderwerp. Seks en verlangen spelen een niet te onderschatten rol in het maken van een liefdesconnectie. "Emotionele en seksuele aspecten van intimiteit zijn allebei belangrijke factoren in het succes van een relatie." schreef Yoo, et al. in de Journal of Sex & Marital Therapy in 2014. In een onderzoek onder 335 getrouwde stellen, bleek dat "seksuele bevrediging een grote invloed had op emotionele intimiteit", terwijl "emotionele intimiteit geen invloed lijkt te hebben op seksuele bevrediging." In Love Is Blind wordt er een emotionele connectie gebouwd, maar mag er geen fysiek contact plaatsvinden.

In 2016 vond een groot onderzoek plaats onder 39.000 heteroseksuele Amerikaanse volwassenen met een relatie van minimaal drie jaar. Daaruit kwam naar voren dat mensen die een goed seksleven hadden, over het algemeen ook tevredener waren over hun relatie. Deze groep mensen gaf zelfs aan hun partner ten tijde van het onderzoek nog even aantrekkelijk te vinden als aan het begin van de relatie. Seks en aanraking zijn volgens deze onderzoeken van groot belang, dus het is een groot risico om een relatie te beginnen zonder dat je weet of die fysieke aantrekkingskracht er is.

Zoenen is een selectieproces

In het 'experiment' van Love Is Blind heb je dus ook nog niet gezoend voordat je je met iemand verlooft. Geen goed idee, zegt Helen Fischer, een biologisch antropoloog. "Zoenen is een belangrijk selectieproces voor een partner, het laat zien hoe goed jullie op biologisch matchen." Volgens verschillende onderzoeken helpt speeksel je om te bepalen hoe goed jullie biologische compatibiliteit is. Stellen die meer zoenen zijn tevredener over hun relatie, en vooral vrouwen geven aan dat zoenen in het begin van hun relatie haar perceptie van de partner beïnvloedt.

Het punt dat Love is Blind wil maken is dat een relatie ook nog goed moet zijn als de eerste vlaag verliefdheid voorbij is. Looks vergaan, liefde op het eerste gezicht zegt niks over jullie kans om samen 100 te worden. Dat klopt zeker, maar volgens Helen Fischer is het onderhouden van een goede seksuele relatie – ook al betekent dat na een lange tijd soms dat je het echt moet plannen – de key tot een sterke relatie. De belofte dat jullie voor altijd zin blijven hebben om seks met elkaar te hebben is wat moeilijker te beoordelen als je niet weet of je elkaar aantrekkelijk vindt.

Verlangen is geen zonde

Er zijn dus bewijzen in overvloed dat seksuele aantrekkingskracht belangrijk is voor het slagen van je relatie. Maar zelfs als je die twee elementen los van elkaar kan zien, maakt dat de liefde niet puurder. Fysiek verlangen is niet iets om je voor te schamen. Het is niet vies, ongezond of denigrerend. Love is Blind is een extreem geval, maar de boodschap is iets wat we vaker horen in de samenleving: liefde is puur, verlangen is haast een zonde.

Ja, onze cultuur heeft een obsessie met bizarre schoonheidsstandaarden. Een dun lichaam wordt beloond en lichaamsvet wordt belachelijk gemaakt. Datingshows kennen bar weinig inclusiviteit, onder het mom van 'dat is nou eenmaal mijn type'. Vrouwen worden schaamteloos gekeurd op hun uiterlijk, en dat bepaalt een groot deel van hun waarde. Daar moeten we vanaf. Een ideale setting zou een wereld zijn waarin ieder persoon, ongeacht van lichaamstype, huidskleur of leeftijd, gezien kan worden als mooi en aantrekkelijk. Niet eentje waarin fysieke aantrekkingskracht ontkend wordt.

Door fysieke aantrekkingskracht en aanraking weg te nemen uit een situatie, zoals Love is Blind dat doet, helpt niet tegen de oppervlakkige cultuur die er in dating shows heerst. Het is een trucje, en als je het erg negatief bekijkt zelfs sex-shaming. Het concept wordt niet sterker gemaakt door het feit dat alle deelnemers een conventionele, doorsnee aantrekkelijke look hebben die je in een gemiddelde kledingcatalogus verwacht te zien. Als de producers al niet kunnen kiezen voor iemand die niet aan het dertien-in-een-dozijn schoonheidsideaal voldoet, waarom zouden de deelnemers dat dan doen?

The whole package

Love is Blind probeert in te gaan tegen de oppervlakkigheid van dating apps, maar zijn we in deze tijd écht zo veel oppervlakkiger? Oppervlakkiger dan in de tijd van postorderbruiden, matchmakers, of het ouderwets op iemand afstappen in een kroeg? Mensen hebben een lange, lange geschiedenis van potentiële partners selecteren op hun uiterlijk. Een hele persoon mooi vinden – hun brein, hun lichaam en blijkbaar ook hun speeksel – is niet oppervlakkig. Het is mooi.

Co-host Vanessa Lachey kaart het probleem van dating apps aan in de intro van de show: "Tegenwoordig wordt je waarde bepaald door je foto op een dating-app. Je wil dat iemand van je houdt voor wie je bent. Niet voor je looks, je huidskleur, je achtergrond of je inkomen." Allemaal helemaal waar. Iedereen wil pure liefde ervaren. Maar wij zijn van mening dat de meest pure vorm van liefde is als iemand van je houdt vanwege je hele identiteit, niet ondanks je identiteit. The whole package.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour US.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Love