Waarom word ik altijd verliefd op bezette mannen?

We vragen het aan een relatietherapeut

waarom word ik verliefd op bezette mannen
Sophie FilippovaGetty Images

Met je vriendinnen bespreek je uitgebreid je liefdesleven en je gevoelens, maar vaak is dat ook een beetje the blind leading the blind. Op sommige vragen heb je gewoon het antwoord van een professional nodig. Wij stellen jullie meest brandende vragen aan relatietherapeute Susanne Bulten. Deze week: 'Waarom word ik altijd verliefd op bezette mannen?'

Waarom val ik op mensen die bezet zijn?

Het kan de beste overkomen, maar bij sommige mensen lijkt het opvallend vaak te gebeuren: je wordt smoorverliefd op iemand die al bezet is, of zelfs getrouwd is. Waarom overkomt dat jou altijd? Heeft het een reden, of is het stom toeval? Susanne: "Natuurlijk verschilt het van persoon tot persoon. Wat wel belangrijk is, als je dit opvalt, is echt bij jezelf na te gaan hoe graag je een relatie wilt, of dat je vooral het verlangen naar – en het dromen van – een relatie leuk vindt."

Zo voelt liefde

"Wat veel bij mensen voorkomt is dat het gevoel van verlangen wordt verward met liefde. Dus als je naar iemand verlangt die je niet kunt krijgen, dat dat voelt als liefde. Het gevoel dat je hebt voor iemand die je wél kan krijgen, iemand die er voor je is, zien sommige mensen niet als liefde. Dat heeft vaak te maken met je jeugd. Op welke manier er van je gehouden is als kind: de eerste personen waarvan je over liefde leert is van je ouders. Als je bijvoorbeeld weinig liefde hebt gehad en als kind meer verlangd hebt naar liefde dan je hebt gekregen, dan kan het gebeuren dat je liefde verwart met verlangen. Het is een gevoel dat je kent van vroeger: 'Oja, zo voelt liefde!'."

Fantaseren

Ga dus bij jezelf na of je echt een relatie wilt (met deze persoon), of dat het gewoon het gevoel van verlangen is. Het kan namelijk heel leuk en onschuldig zijn om daarover te fantaseren. "Dat zie je ook bij pubermeisjes en hun idolen. Daar kun je al je verlangen op projecteren en er lekker over fantaseren, maar je hoeft er nog niks mee," aldus Susanne. Daar kan je het eigenlijk mee vergelijken: omdat jouw crush al een relatie heeft, is hij of zij 'veiliger'. De kans dat er daadwerkelijk iets mee gebeurt is namelijk klein.

En ze leven nog lang en gelukkig

"Wat je ook veel ziet is dat voor mensen liefde iets is wat moeilijk te krijgen moet zijn, want dat is het De Ware. Als het makkelijk gaat, dan is het geen echte liefde." Dat is natuurlijk iets wat we ons hele leven al keer op keer meekrijgen door middel van films, boeken en andere media die we consumeren. Je leest nooit een boek over: deze twee mensen vonden elkaar leuk, en toen kregen ze een relatie. Zou een heel dun boekje zijn. Ook worden we grootgebracht met sprookjes, waar eerst een hele hoop ellende gebeurt (iets met een passieve prinses, een dappere prins en een boze heks), en dan leven ze nog lang en gelukkig. Susanne: "En dat lang en gelukkig wordt ook nooit ingevuld, hè?"

Kortom: als jij regelmatig verliefd wordt op mensen die al een relatie hebben, denk dan even na waar jij écht behoefte aan hebt in de liefde. Is deze man of vrouw een stuk speelgoed dat je des te meer wil omdat je hem of haar niet kan hebben? Is het een excuus om geen echte relatie aan te gaan? Of is het niet spannend genoeg voor je als alles op rolletjes loopt? Vormt dit echt een probleem voor je, wees dan vooral niet bang om in therapie te gaan!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Love