Is het gezond om je ex te blijven volgen op social media?

Het is verleidelijk, maar of het ook goed is...

street style  paris fashion week   menswear springsummer 2020  day six
Edward BerthelotGetty Images

Een break-up is vaak een van de pijnlijkste dingen die je meemaakt. Uiteindelijk wordt het weer beter, maar soms duurt het een tijd voordat je over je ex heen bent. Sinds de komst van social media wordt dit ons niet echt makkelijk gemaakt, aangezien je zonder enige moeite een inkijkje kan krijgen in iedereens leven. Inclusief dat van je ex. Hoe graag je het jezelf ook wil wijsmaken, net na een break up klik je toch vaker dan je lief is op het profiel van je voormalige relatie. Maar is het gezond om je ex te blijven volgen op social media?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Je ex blijven volgen op social media

Het ligt natuurlijk wel een beetje aan de omstandigheden; hoe jullie uit elkaar zijn gegaan en hoe het emotioneel gezien met je gaat. Volgens experts is het wel handig om jezelf een aantal vragen te stellen om er achter te komen of het handig is dat je je voormalige liefde blijft volgen.

Laten we bij het begin beginnen. Wanneer je je ex blijft volgen op Instagram en Snapchat blijft er waarschijnlijk (dat ligt natuurlijk wel een beetje aan het post-gedrag van je ex) een constante stroom van berichten, foto's en filmpjes op je af komen. Ook wanneer je ex een leuke avond heeft en jij toevallig een slecht moment hebt. Dus als je nog niet over diegene heen bent is het sowieso niet echt een goed idee. Over een relatie heen komen is écht makkelijker als je niet al die posts ziet - al helemaal als je ex verdergaat met iemand anders.

Verdriet over verliezen relatie

"Het constante herinneren aan het feit dat je relatie over is, zorgt ervoor dat we erover blijven nadenken en dat we verdrietig blijven over het verlies van de relatie," aldus Dr. Joshua Kaplow. "Met als resultaat dat je blijft hangen in de situatie en niet doorgaat met je leven."

Het is ook goed om jezelf af te vragen wat het je nog doet als je naar de foto's van je ex kijkt. Als dit prima gaat en je mood niet negatief verandert na het zien van een foto van je ex, dan ben je op de goede weg. Volgens klinisch maatschappelijk werkster Melanie Shapiro is het in ieder geval niet goed als je heel verdrietig wordt. "Wanneer het zien van een foto stress of depressie triggert, is het geen gezond idee om je ex te blijven volgen."

Sociale media geeft verkeerd beeld

Een van de problemen met sociale media is dat het geen accurate weergave is van de werkelijkheid. Je weet niet of wat diegene plaatst nu ook echt aan de hand is, of dat het een eerdere momentopname is geweest. Je ex kan dus, volgens Dr. Kaplow, een mooi beeld laten zien op Instagram, terwijl het eigenlijk niet zo goed gaat met hem of haar. En misschien doen ze dat wel bewust om jou een oog uit te steken.

"Het resultaat hiervan is dat je allemaal emoties gaat voelen die niet gebaseerd zijn op iets dat realistisch is. Tijd, afstand en doorgaan in een nieuwe relatie kunnen als buffer gelden, maar het is moeilijk om een goede balans te houden als het enige contact dat je hebt met je ex via zijn of haar social media-output is."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Je ex checken: niet doen

Terwijl je dit doet is het volgens Dr. Klapow goed om jezelf af te vragen waarom je je ex nog volgt. Als het antwoord is: 'Gewoon om te zien wat ze doen' of 'om te checken of het goed met ze gaat', is het handig om te kijken of er geen diepere, destructievere gedachte achter zit.

"Als je doorhebt dat je je ex vaker in de week checkt, kan het zijn dat je een ongezond gedragspatroon aan het ontwikkelen bent dat je er van weerhoudt om door te gaan met je leven," zegt hij. "Valse hoop, obsessie en het verlangen om relevant te blijven in iemands leven zijn allemaal diepere en oprechte reacties. Het is moeilijk om over een ex heen te komen, maar verbonden blijven via sociale media vertraagt dit proces alleen maar.

Het is dus geen goed idee om je ex te blijven volgen zodat je de boosheid over de relatie kan blijven voeden - zo is de kans ook groter dat je een foto gaat liken of een reactie achterlaat waar je later spijt van krijgt. "Die pijn voeden is een manier waarop je geconfronteerd blijft worden met je voormalige relatie, ook wanneer dit niet nodig is," zegt Aimee Daramus, psychologe en schrijfster van Understanding Bipolar Disorder: The Essential Family Guide.

Een goede manier om te testen of je er 'klaar' voor bent je ex op sociale media te volgen is bedenken of je klaar bent om verder te gaan en iemand anders kan vinden met je ex op deze manier nog in je leven. Als dat antwoord ja is, ben je er klaar voor. Is dat niet zo? Klik dan - hoe moeilijk het ook is - op die ontvolg of blokkeerknop. Je zal jezelf later dankbaar zijn!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Love