Daten op anderhalve meter: houden we ons nog een beetje aan de maatregelen?

Drie Glamour-lezeressen over hun dating life in lockdown

daten in coronatijdperk
Glamour

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 11 september 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.

We leven nu al een half jaar met corona-maatregelen en natuurlijk is dat ongekend pittig. We missen het allemaal om iedereen die ons lief is eens goed vast te pakken. We missen het om over de veel te luide muziek heen tegen een chagrijnige barman te schreeuwen dat je een gin-tonic wil. Om naar concerten te gaan. Om spontaan aan te schuiven bij een tafeltje vreemden in de kroeg en te zien hoe je beste vriendin de avond tongend eindigt met... díe gast, really? Om op spontane dates te gaan met wildvreemden.

Daten tijdens corona

Welke impact hebben de corona-regels op ons leven? Houden we ons er nog aan, en op welke manier (niet)? Waar je vroeger nogal eens spontaan mensen oppikte tijdens het uitgaan, behoort dat nu – althans, zolang je je aan de regels houdt – niet meer tot de opties. Online daten op afstand lijkt dus de norm geworden. We vroegen enkele Glamour-lezeressen naar hun ervaringen op het gebied van daten tijdens corona.

Anisa (29) belandde in een turborelatie

Eind maart ben ik – onder enthousiaste aanmoediging van mijn huisgenoot – op een socially distanced date gegaan. Het was iemand die ik via Instagram had leren kennen: we volgden elkaar al een tijdje en in de lockdown gingen we steeds meer op elkaars foto's en stories reageren. Stuurden elkaar memes. Ineens hadden we dagelijks contact en besloten we in haar buurt eens samen op een bankje in het park te gaan zitten. Zij aan de ene kant, ik aan de andere. Het was écht heel gezellig.

Na die middag bleef het contact groeien en spraken we bij haar thuis af: zij woont alleen en ik heb een huisgenoot. Eigenlijk ben ik vanaf dat moment nog nauwelijks in mijn eigen huis geweest. Het werd een soort turborelatie. Omdat je dag in dag uit samen met elkaar doorbrengt, zie je elkaar véél meer dan wanneer je gewoon zou daten. Daardoor voelt het alsof het voor ons allemaal heel snel is gegaan, maar we hebben het heel fijn in onze bubbel. Het is fijn dat we elkaar hebben en dat er al iets meer mag dan toen we net bij elkaar waren. Daardoor waarderen we alle kleine momentjes alleen nog maar meer: met z'n tweetjes uit eten gaan kon aan het begin van onze relatie niet! Inmiddels ben ik bij mijn vriendin ingetrokken en vieren we bijna dat we een half jaar samen zijn – het voelt voor de buitenwereld alsof dit héél snel is, maar hè: er zijn wel meer dingen gek in 2020.

Marta (28) ziet de positieve kanten

"Ik was best een sociaal dier en een serial dater voordat de coronacrisis uitbrak. Het was dus even terugschakelen toen ik ineens in lockdown zat, in m'n eentje. Dan zit je ineens in een pandemie, wat moet je dáár nou weer mee? Ik heb het best even moeilijk gehad, door de constante stroom aan nieuws klapte ik helemaal dicht en was daten wel het laatste waar ik zin in had. Na een tijdje, toen alles toch weer de betere kant op leek te gaan, durfde ik het wel aan om weer wat aansluiting te zoeken via de apps.

Mijn eerste date 'post-corona' vond ik best spannend – je weet natuurlijk niet wat de ander allemaal uitspookt en normaal vindt, maar ik vind het belangrijk om me aan de afstandsregels te houden. Ik had in de chat al aangegeven dat ik het chiller vind om te gaan wandelen – hij stelde voor om meteen bij hem thuis af te spreken. Ik vond dat toch een beetje te suggestief, maar gelukkig stemde hij in met een wandeling door het Westerpark. Zelfs met de afstand was de klik voelbaar.

Ik vond het eigenlijk wel wat hebben. De laatste tijd ging ik op dates toch al snel op de automatische piloot: je appt wat heen en weer, als het gezellig is zoen je na de eerste date en misschien ga je zelfs mee naar huis. Vaak loopt het na een paar dates weer stuk omdat je er veel te hard ingerend bent. De gedwongen afstand was eigenlijk wel sexy en zorgde ervoor dat we elkaar eerst écht wat beter leerden kennen voordat we de volgende stap zetten. Dan weet je echt wat je aan iemand hebt en duik je niet zomaar met iemand het bed in. Ja, natuurlijk zou het heerlijk zijn als de wereld weer terug kon naar normaal, maar ik probeer het positieve ervan in te zien. Ondertussen hebben mijn date en ik het al een paar maanden heel gezellig. We zien elkaar zo'n twee keer per week en hebben afspraken over exclusief zijn – in verband met besmettingsgevaar.

Jony (24) zag een hoop door de vingers

"Ik vind het belangrijk om ook in deze tijd leuke dingen te blijven doen – het is fijn dat we in de zomer veel buiten konden zijn met vrienden en dates, dus ik ben wel een beetje huiverig voor de komende maanden: hoe ga ik dit doen als we straks binnen moeten gaan zitten? Misschien moet ik investeren in de terrasverwarmer-industrie.

Ik ben best een actieve dater, vooral ook tijdens corona vond ik het een prettige afleiding: de meeste dates kwamen via de dating-apps. Ik merk dat bij aankomst op mijn dates de anderhalve meter-regel al snel de deur uit is: ik begroet mijn date dan gewoon met een knuffel. Ik zie vaker dat mensen elkaar met een knuffel begroeten, en soms vergeet je het gewoon even. Meestal spreek ik af op een terras of in een café. Eigenlijk voelt het op dat moment gewoon als daten pre-corona; je doet wat drankjes en als het heel leuk is ga je samen naar huis.

Laatst werd ik ongeveer een week na een date gebeld, hij zei dat hij positief getest was op corona – het voelt een beetje als het nieuwe SOA-telefoontje, haha. Ik werd een beetje para en beeldde me in dat ik allerlei symptomen had: uit de test bleek dat het vals alarm was. Maar ik ben daardoor wel echt beter op gaan letten: die jongen had niet heel erge klachten, maar je wil natuurlijk niet dat je anderen besmet. Nu doe ik toch voorzichtiger, ik begroet niet meer zomaar mensen met een knuffel en doe toch iets rustiger aan met daten."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie op de website.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io