Waarom het bullshit is om helemaal van jezelf te moeten houden voor je in een relatie stapt

Self-love is weten dat je imperfect, onhandig of gekwetst bent, maar nog steeds liefde mag ontvangen

julia marino
Julia Marino

'Voordat je van iemand anders kan houden, moet je eerst van jezelf houden' – dit liefdesadvies hebben we waarschijnlijk allemaal weleens gehoord. Alsof liefde pas goed en waardevol en gezond is zodra je hebt gezorgd dat je 'af' bent. Aan jezelf hebt gewerkt. Klaar voor liefde. Maar hoe goed en hoe gezond is dit advies eigenlijk? En is het een goede reden om 'nee' te zeggen tegen een relatie, omdat je wellicht het gevoel hebt dat jíj nog geen perfecte partner kan zijn? We nemen een duik in zelfontwikkeling en de mythe die self-love heet.

Waar komt de self-love hype ineens vandaan?

Onze generatie is geobsedeerd door individualisme: selfies, self-care en het buzzword van de afgelopen jaren: self-love. De self-love hype is een enorm goede ontwikkeling, maar het is slechts een pleister op de wonden van een wereld en een verdienmodel dat ons jarenlang verteld heeft dat we niet goed genoeg zijn. Opgroeien met advertenties en tijdschriften in de jaren 90 ging ongeveer zo: "Heb je geen maat 34? Ga op een dieet van water en lucht. Heb je puistjes? Wáág het niet om naar buiten te treden. Groeit er anywhere zuidelijk van je wenkbrauwen een haar? Verban jezelf uit de bewoonde wereld. Rimpels? Steek jezelf in brand, jij dorre tak. Ben je single? Waarschijnlijk is het omdat je slecht bent in bed."

Laat het duidelijk zijn: daar zijn we op een gegeven moment gewoon klaar mee. Nu de beauty-industrie doorheeft dat we niet meer zo benaderd willen worden, is het omgeslagen: men moet toch geld verdienen. Nu krijgt alles het label self-care en self-love. Me-time. Individualisme als marketingtool. You're a queen! Love yourself! Hoewel het een enorme vooruitgang is op hoe ons in het verleden is geprobeerd producten aan te smeren, is de zelfliefde die ons verkocht wordt ook een mythe. Je krijgt het idee dat je – als je jezelf even niet Beyoncé-esque voelt – minderwaardig en incompleet bent. Iets wat we toxic positivity noemen. Want wanneer ben je nou 'gelukkig met jezelf'?

Zelfbeeld

Je zelfbeeld is een complex plaatje: het bestaat uit je zelfvertrouwen, je angsten, je patronen, de manieren waarop je eerder bent gekwetst of afgewezen, de manieren waarop je door anderen bent behandeld, de wereld om je heen, de dingen die je mooi en krachtig aan jezelf vindt, de dingen die anderen aan je waarderen, de voldoening die je haalt uit je werk en je hobby's... Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is een ingewikkeld web dat bestaat uit interne en externe input. Input van jezelf, je vroegere zelf, je familie, je vrienden, je exen, televisie, bladen en tegenwoordig ook het internet. Je creëert het beeld niet in je eentje, dus je verandert het ook niet in je eentje.

Psychologe Esther Perel zegt daar het volgende over: "Het is een gevalletje van de kip of het ei: om van een ander te houden, moet je van jezelf houden. Om van jezelf te houden, moeten je jezelf toestaan om liefde van anderen te ontvangen."

Imperfect, onhandig of gekwetst

Om echt van jezelf te houden, en ook beter te functioneren in relatie tot anderen, is het belangrijk om te accepteren dat je nou eenmaal een mens bent. Mensen zijn onvolmaakt. We maken fouten. We hebben rugzakjes, verledens, pijn, en dat heeft iedereen. Verwacht niet van jezelf dat je dat in je eentje oplost. Self-love is niet een t-shirt met 'BITCH I'M PERFECT' erop, self-love is weten dat je imperfect, onhandig of gekwetst bent, maar nog steeds liefde mag ontvangen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Als je merkt dat je bepaalde terugkerende problemen hebt gehad in relaties – jaloezie, onzekerheid, moeite met grenzen aangeven – is het voor iedereen aan te raden om eens met een psycholoog te gaan praten. Het is belangrijk om je bewust te worden van wat je patronen zijn, en hoe je ze kan doorbreken. Het vermijden van relaties en het wachten op een volledige, perfecte, niet-meer-bange versie van jezelf is echter niet de manier. Je angst voor negatieve ervaringen wordt niet weggenomen door de kans op positieve ervaringen uit te sluiten. Dus probeer.

Self-love gaat er niet om of je genoeg aan jezelf hebt, of een perfect persoon bent dat klaar is om – met een strik erom – afgeleverd te worden bij de perfecte partner. Het gaat erom dat je anderen toelaat om je liefde te geven, ook als je dat op momenten niet voor jezelf kan doen.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Love