Tim Veninga is datingcoach en eigenaar van de site Mannengeheim. Wekelijks speelt hij op Glamour met de heilige huisjes. Welke huis-tuin-en-keuken adviezen geven wij vrouwen elkaar over relaties, maar zijn in werkelijkheid contraproductief?

Waarom reageert hij ineens niet meer op je bericht? In het begin appte hij je plat, maar nu begint hij steeds trager te reageren. En als hij al reageert, is hij kortaf.

Het is gek. Je dacht dat het de goede kant op ging tussen jullie. Toch blijft hij soms ineens halve - of zelfs hele - dagen stil. Het is om gek van te worden. Je begint je af te vragen of er misschien iets mis is.

Jezelf gek maken
Je speelt de film van jullie laatste ontmoetingen af. Je analyseert iedere zin die je hebt gezegd en je ontleedt iedere zin die je zelf hebt uitgesproken. Je denkt bij jezelf dat er wel iets fout moet zijn. Waarom zou hij anders ineens ophouden met appen?

Er moet wel iets aan de hand zijn. Je controleert koortsachtig je telefoon. Je wacht en wacht en wacht. Je kijkt of er een berichtje komt. Je stuurt hem nog een extra vraagteken. Niks. Eindelijk, je telefoon trilt. Je grijpt hem zo snel als je kan.

Je hart gaat sneller kloppen.

Je ontgrendelt je beeldscherm.

Is het je moeder.

Haat aan blauwe vinkjes
Het is om gek van te worden. Je krijgt bijna de neiging om hem 'ouderwets' op te bellen. Maar aan de andere kant zie je dat hij wel online is, dus doen alsof je ongerust bent over hem is een beetje gênant.

Je kan niet veel meer dan lijdzaam afwachten. De wachttijd vul je in met piekeren, cirkelredeneren en overdenken.

Als datingcoach spreek ik dagelijks vrouwen die grijze haren krijgen van niet reagerende mannen. En vaker dan de zon opkomt willen ze van mij weten waarom hij niet reageert.

Ze verwachten dat ik er een antwoord op heb. Het is alsof ze denken dat ik de magische gave bezit om gedachten op afstand te lezen. Ik heb geen flauw benul waarom hij niet reageert. Wat ik wel kan doen, is je een aantal suggesties geven.

Laat me beginnen met de meest voorkomende:

 1. Er is hem geen vraag gesteld
  Stel bijvoorbeeld dat je hem het volgende bericht stuurt: “Ik heb een enorm leuke date met je gehad. Het was leuk je te ontmoeten.” Als hij nu niet reageert, is dat helemaal niet zo gek. Misschien lijkt het voor jou gek, onbeleefd of wat dan ook. Toch zijn de meeste mannen te suf om te weten dat hier een reactie van ze wordt verwacht.

  Er wordt niet naar ze gecommuniceerd dat er een antwoord wordt verwacht. In dit geval kan je wachten tot je een ons weegt. Misschien vindt hij je wel ontzettend leuk, maar neemt hij pas weer contact met je op als hij weer met je af wil spreken of als hij iets te melden heeft.

  Dus voordat je een vijftal nieuwe grijze haren verzamelt, controleer eerst of je hem überhaupt wel een vraag gesteld hebt. Staat er een vraagteken? Dan kan zijn uitblijvende reactie een andere reden hebben.
 2. Hij weet het antwoord niet
  In het volgende volstrekt denkbeeldige scenario vraag je hem het volgende: “Heb je zin om dit weekend af te spreken?” Hij kijkt op zijn telefoon. Hij leest het bericht en bedenkt zich dat hij niet zeker weet of hij dit weekend moet werken. Hij kan dit de volgende dag pas controleren.

  Waarom zou hij dan antwoord geven? Hij begrijpt je informatieverzoek, maar de informatie in kwestie is op dit moment niet beschikbaar.

  Dus antwoordt hij niet.

  Dat mag je onbeleefd, bot en onbeholpen vinden. Je mag zelfs verontwaardigd roepen dat hij ook wel even had kunnen zeggen dat hij het pas de volgende dag weet. Je mag zelfs met tranen in je ogen midden in de nacht onder mijn slaapkamer schreeuwen dat hij op zijn minst had kunnen zeggen dat het hem leuk lijkt, maar dat hij nog niet weet of hij kan.

  Mag allemaal.

  Slecht nieuws
  Helaas ben ik niet alleen beperkt op het gebied van gedachtenlezen. Ik kan ook niet alle mannen op de planeet veranderen. Sorry daarvoor.

  Het slechte nieuws is dat mannen soms sociaal gehandicapt zijn. Het goede nieuws is dat er in dit geval niks loos is en hij je nog steeds leuk vindt.

  Is dat het ook niet? Dan hoeft het huis nog steeds niet in de brand te staan. Echt niet. Omdat ik je zo leuk vind, zal ik je nog een alternatief verklappen.
 3. Hij is zichzelf weer geworden
  Het zal je verbazen, maar de meeste mannen hebben een pesthekel aan het nutteloos uitwisselen van berichtjes. Een van die mannen bewonder ik enorm.

  Mezelf.

  Ik zal voor het gemak even voor mezelf spreken. Mensen die WhatsAppen voor de gezelligheid kunnen me tot waanzin drijven. Ik kan er simpelweg niet bij dat het je überhaupt iets kan schelen hoe mijn dag was.

  Hou. Op
  Stuur me berichtjes als je wat te melden hebt. Grappige dingen, interessante artikelen, naaktselfies en andere dingen die relevant zijn. Maar in de naam van Zeus: hou alsjeblieft op met me iedere dag goedemorgen wensen. Het zal je verbazen hoe weinig het me kan schelen wat je vandaag gaat doen en nu we toch bezig zijn; je updates over wat je voor lunch hebt gehad, mag je ook houden.

  En ik ben gelukkig niet de enige.

  Er zijn heel veel - veel, niet alle - mannen die gewoon geen behoefte hebben aan eindeloos geapp. Maar ons soort heeft ook ontdekt dat het een noodzakelijk kwaad is in het begin van de relatie.

  Dus als we je net leren kennen, brengen we de moeite op om enorm veel met je te appen. Maar als we het gevoel hebben dat je voor ons bent gevallen - meestal na een aantal keer seks - halen we opgelucht adem en laten we ons masker vallen.

  Geen zorgen
  We vinden je nog steeds even leuk. We hebben alleen geen behoefte om constant te reageren op de verstikkende waterval van berichtjes die geen enkele andere functie lijken te hebben dan onze aandacht op te eisen.

  Als we weten dat het niet meer broodnodig is om op ieder bericht te reageren, dan houden we er graag mee op.

  Toch vinden we je nog steeds even lief, leuk, mooi en aantrekkelijk.

  Dit zijn zomaar drie opties waarin een man niet reageert op je berichten. Het is me niet onbekend dat sommige vrouwen het zien als een misdaad tegen de menselijkheid als een man niet reageert, maar in alle gevallen is er weinig aan de hand.

  Stalking
  Het is gewoon een reusachtig slecht plan om de hoeveelheid berichten van een man te zien als een indicator van hoe leuk hij je vindt.

  Aan de andere kant: wanneer Adele zingt over hoe ze iemand duizend keer heeft gebeld, dan wordt haar hintblindheid een beetje gênant. Als hij je duizend keer negeert, dan kan je niet rekenen op een sprookjes einde. Wel op een veroordeling voor stalking.


  Get a life
  Als hij meerdere berichten achter elkaar negeert, dan kan je maar beter verder gaan met je leven.

  Maar evenvaak heeft het helemaal niks te betekenen en maak je jezelf druk om niks..

  Misschien is het tijd om even iets nuttigers met je leven te doen dan naar je telefoon staren.