Iemand op een aardige manier afwijzen: zo doe je dat

Omdat we de laatste weken vooral hebben gezien hoe het níet moet (Marc, Riks, Jeroen)

zo-wijs-je-iemand-af
npo

Omdat we de laatste weken vooral hebben gezien hoe het niet moet, iemand afwijzen/dumpen/you name it. En omdat ik zelf een schijtluis ben in het mogelijk verpulveren van iemands ego/gevoelens, vroeg ik Google het volgende: hoe wijs je iemand op een 'aardige manier' af?

Ja, Riks, Marc en Jeroen uit Boer Zoekt Vrouw en Married at First Sight: in de eerste zin doel ik op jullie alles behalve subtiele manier van afwijzen. Als SBS ooit het programma 'De 25 meest botte dumpacties op televisie' uitzendt, ziet de top 3 er als volgt uit:

 1. Jeroen tegen Richelle: "Ik vind je gewoon niet aantrekkelijk," gevolgd door "ik kan mijn ogen niet in één dag veranderen." Duidelijk. Té duidelijk.
 2. Riks tegen Marit: "Nu nog even verliefd worden," gevolgd door "ik lig nog niet wakker te dromen van Marit." Eerlijk. Een beetje té eerlijk. En vreemd: wakker zijn en dromen tegelijk.
 3. Ontwaken door het geloei van een wekker is niet fijn, maar wakker worden door Marc en Annekim met de mededeling dat ze verliefd zijn en jij dus kunt opzouten, slaat alles.Anke: "Mag ik eerst even wakker worden?"Marc: "Ik heb deze week sterke gevoelens gekregen."Annekim: "En die gevoelens zijn wederzijds." Hier is maar één reactie op zijn plaats - dankjewel Riks - : DUS.

  Nee, ik pak het lekker aan. Vraagt een man m'n nummer? Ik geef 'm. Vind ik de heer in kwestie leuk? Nee. Vraagt een man in dezelfde categorie om een koffiedate, dan roep ik iets als 'wie weet' 'ja, leuk' om vervolgens nooit met een concrete datum te komen tot het contact dood bloeit. Uit angst om diegene te kwetsen. Niet ghosting, maar don't-want-to-hurting, een term in krakkemikkig Engels die ik ter plekke verzin.

  Dat kan beter.

  Denk aan de langetermijn
  Meteen eerlijk en duidelijk zijn dus. Hoe langer je de afwijzing uitstelt, hoe meer hij/zij de tijd heeft zich aan je te hechten waardoor de klap harder aankomt.

  Vermijd smoesjes
  'Ik ben te druk met werk/studie' 'Ik ben op dit moment niet toe aan een relatie, met niemand niet.'Lijkt een manier om iemand op een vriendelijke manier af te wijzen, toch? Lijkt ja, want in feite houd je hem zo alsnog aan het lijntje. 'Je aanbidder' kan namelijk denken: wát als ze straks meer tijd heeft, of wel toe is aan verkering? Het plaatje van (his name) and (your name) sitting in the tree is op deze manier alsnog niet definitief uit zijn hoofd.

  Beledig hem niet
  Dat sprankje hoop moet je juist direct afnemen, zodat hij jullie relatie-die-nooit-is-begonnen snel kan afsluiten - #next. Daarvoor hoef je geen dingen te zeggen als: 'ik vind je niet aantrekkelijk' of 'je bent m'n type niet.' Dat kan aardiger, zoals: 'Ik vind je heel leuk en aardig, maar ik voel geen chemie.'

  Bron: eharmony

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Dating