Met vlinders in je buik, hitte-aanvallen, hilarische momenten en afgezegde (werk)afspraken wíl je natuurlijk weten of je verliefdheid geen bevlieging is. Als je geluk hebt, dan werpt de aardbeving in je lijf en moeite - kapper, wijn, nieuwe jurkjes, uren voor de spiegel - zijn vruchten af en heb je straks een fijne relatie met 'the one and only.'

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: de superlieve love story van Cara Delevingne en Ashley Benson

Maar, tot die tijd ben je confused! Want hoe verwarrend is het om plots het idee te hebben dat je verliefd bent. Je gaat je afvragen wat de man of vrouw in kwestie van jou vindt. Het is ook moeilijk om je eigen gevoelens te ontcijferen: zijn de zenuwen die door je lijf gieren tekenen van verliefdheid of vind je iemand gewoon heel leuk voor een avond of twee, drie?

En, we hebben allemaal wel eens last van te snel verliefd worden, of van vriendinnen die zeggen: "We hebben x net uitgezwaaid! Misschien moet je even he-le-maal van het daten af," waarop jij antwoordt: "Ik? Nee joh! Deze persoon is écht de leukste ooit."

Oké, er is gelukkig onderzoek naar gedaan. Als je echt verliefd bent, dan:

 1. Doe je plotseling nieuwe dingen
  Het is onderzocht en bewezen: mensen die verliefd zijn ontdekken nieuwe kanten van zichzelf en hun zelfbeeld. Je doet meer dingen buiten je comfort zone, omdat hij/zij je op ideeën brengt. Nieuw eten, nieuwe plekken, nieuwe mensen, nieuwe fietsroutes, nieuwe gesprekken, een nieuwe sport enzovoorts. Dat komt omdat jullie samen op ontdekkingstocht gaan.

 2. Ben je gestresster dan normaal
  Hoe fijn het ook is om verliefd te zijn, in testjes komt naar voren dat verliefde mensen meer cortisol - een stresshormoon - aanmaken. Dus je bent springerig, je piekert meer en je bent gespannen en opgewonden. Dat is goed te verklaren: je bent immers constant bezig met ontmoetingen plannen, een goede indruk maken en hem/haar zo snel mogelijk helemaal doorgronden en meemaken.

 3. Wil je koste wat het kost bij hem zijn
  Zodra je van een gewone ontmoeting overgaat naar een (potentiële) relatie, gebeurt er van alles in je lichaam. Je maakt niet alleen cortisol aan, ook dopamine springt van hot naar her in je lijf zodra je hem/haar ziet. En daar wil je meer van. Dopamine maakt je namelijk gelukkig.

 4. Vraag je je af of hij of zij ook verliefd op jou is
  Deze vraag hangt vooral bij vrouwen als een wolk aan een draad boven hun hoofd. Mannen hebben daar minder last van. Men denkt dat dit komt omdat vrouwen beter zijn in het versieren en verleiden van een man zodra ze hem leuk vinden. Mannen voelen zich vaak pas verliefd zodra ze door hebben dat ze kans maken (als een vrouw bijvoorbeeld veel aan haar haar of panty zit).