Tim Veninga is datingcoach en eigenaar van de site Mannengeheim. Wekelijks speelt hij op Glamour met de heilige huisjes. Welke huis-tuin-en-keuken adviezen geven wij vrouwen elkaar over relaties, maar zijn in werkelijkheid contraproductief?

Je bent een sterke en zelfstandige vrouw. Je hebt een succesvolle carrière. Ondanks alle tegenslagen die je gehad hebt, ben je op de plek waar je wil zijn of in ieder geval ben je op weg daar te komen.

Op werk ben je het gewend je mannetje te staan. Je moet constant respect afdwingen bij anderen, maar dit gaat je goed af.

Je bent alleen nog vrijgezel.

Geïntimideerd
Je datet wel, maar vaak wanneer je mannen ontmoet lijken ze koud, afstandelijk of geïntimideerd. Ze willen weliswaar met je naar bed - daar doen mannen nooit zo moeilijk over - maar daar houdt het wel een beetje mee op.

Je weet ook prima hoe dit komt. Je houdt je graag vast aan één - of een cocktail van - de volgende verklaringen:

 • “Mannen zijn geïntimideerd door mijn carrière.”
 • “Mannen willen geen vrouw die meer verdient.”
 • “Mannen kunnen sterke zelfstandige vrouwen niet aan.”

  Je hebt het mis
  In feite kom je tot de conclusie dat jij zo geweldig bent dat de meeste mannen zich inferieur voelen in jouw bijzijn. Het is een zalvende gedachte. Onjuist, maar wel fijn. Als je even tien seconden buiten je eigen zeepbel kijkt, zal je vanzelf zien dat er iets anders aan de hand is.

  Succesvolle en intelligente vrouwen worstelen vaak in hun liefdesleven.

  De reden is alleen niet dat mannen enorm kwetsbare ego’s hebben, seksisten zijn of simpelweg op zoek zijn naar een ideale moeder.

  (Alhoewel die dingen allemaal waar zijn)

  I don't need a man
  De reden is dat zelfstandige en sterke vrouwen vaak de neiging hebben om constant aan mannen te laten weten dat ze de man niet nodig hebben.

  Als je met mij op date gaat, ben ik hartstikke blij voor je dat je een goede baan hebt. Ik ben blij voor je dat je succesvol bent. Je intelligentie is een pluspunt. Dat je rijk bent is helemaal prima.

  Maar waar ik weinig mee heb is dat je de behoefte hebt om er constant met me over te praten. Op je werk moet je misschien assertief zijn om respect af te dwingen, maar bij mij absoluut niet.

  Boring
  Hoe meer je me vertelt over alles wat je hebt bereikt, hoe meer ik het gevoel heb dat je een opschepper bent. Ik zit helemaal niet te wachten op mensen in mijn leven die constant over hun werk praten. Het is leuk dat je een indrukwekkend C.V. hebt, maar bewaar je verhalen erover voor je eerstvolgende sollicitatie.

  Ik verveel me en snap niet wat je probeert te bewijzen.

  Weet je wat nog erger is? Hoe meer je me laat weten dat je zelfstandig bent, hoe meer ik het gevoel heb dat je me vertelt dat je me niet nodig hebt.

  En dat is een probleem.

  Succes
  Mannen willen het gevoel hebben dat een vrouw hun nodig heeft. Ze willen er voor je zijn. Ze willen voor je zorgen. Ze willen het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn.

  En wanneer je me tot in den treuren verveelt met verhalen over hoe zelfstandig je bent, dan hoor ik maar één ding:

  “Jij bent onbelangrijk”

  In dat geval ga ik wel op zoek naar een vrouw die me wel belangrijk vindt. Succes met sterk en zelfstandig zijn. Vooral dat laatste zul je nodig hebben.