Tim Veninga is datingcoach en eigenaar van de site Mannengeheim. Wekelijks speelt hij op Glamour met de heilige huisjes. Welke huis-tuin-en-keuken adviezen geven wij vrouwen elkaar over relaties, maar zijn in werkelijkheid contraproductief?

Ja het is waar. Mannen houden nu eenmaal van vrouwen die hoge hakken dragen. Het kan ons niet schelen dat hoge hakken oncomfortabel zijn. Het zal ons een worst zijn dat ze niet gezond en ergonomisch zijn.

Sorry.

Hypocriet
De meeste van ons zouden ze zelf ook nooit dragen. We zijn hypocriet. Hoge hakken zijn het mode equivalent van anale seks. Er is een overweldigende meerderheid die er de voorkeur aan geeft om jou het ongemak te laten ervaren, maar er niet over peinst om het zelf te ondergaan. En ik weet dat er nu boze tongen zijn die zullen beweren dat niet alle mannen zo zijn. Ze zullen zich afvragen waar ik het lef vandaan haal om zoiets te roepen. Niet alle mannen zijn immers hetzelfde en smaken verschillen.

Weer anderen zullen roepen dat ik mijn eigen voorkeur voor hoge hakken toeschrijf aan alle mannen. Ze zullen denken dat ik denk dat alle mannen het mooi vinden omdat ik dat vind.

Maar helaas.

Ik ben niet betrokken in een sinister plot - al dan niet gefinancierd door Prada - om al jullie vrouwen op hoge hakken te krijgen.

Wetenschappers
En voor iedereen die hier aan twijfelt heb ik hier twee namen voor je: Guegen 2015, Paul H Morris 2013.

Wat die namen zijn? Ik dacht dat je het nooit zou vragen. Het zijn de namen van twee wetenschappers die onomstotelijk bewezen hebben dat wij mannen nu eenmaal suckers voor hakken zijn. De getallen staan voor het jaartal waarin ze de studie publiceerden. Google is je vriend nu.

Heb je geGoogled? Zijn we het er nu eindelijk over eens dat ik gelijk heb? Mooi. Wen er maar aan. Dan kunnen we het nu eindelijk hebben over waarom mannen van hoge hakken houden.

Aantrekkingskracht
Het helpt dat je langer en daardoor automatisch dunner lijkt. Het helpt ook dat je voeten daardoor kleiner lijken. Iets wat onlogisch genoeg aantrekkingskracht bij een man opwekt. Het helpt zelfs dat je kont er beter uitziet door je nieuwe oncomfortabele manier van lopen.

Al die dingen helpen. Maar in werkelijkheid is dat maar het topje van de ijsberg. Want achter al die simpele oppervlakkige redenen is er een nog een andere - veel belangrijkere - aantrekkingskracht die uitgaat van de hakkendraagster.

Mannen dragen ze niet.

(Negeer mijn Spice Girls playback optreden. Dat was een uitzondering. Mijn zus moet ook ophouden die foto’s aan iedereen te laten zien.)

Vrouwelijkheid
Normaal gesproken worden hoge hakken uitsluitend door vrouwen gedragen. Ze zijn voor ons een symbool van vrouwelijkheid. Als jullie op hoge hakken lopen, dan zien we vrouwelijkheid. We zien vrouwen op hakken als vrouwelijker. En hoe vrouwelijker je bent, hoe leuker wij het vinden.

Want hoe je het ook went of keert. We zijn prodigieus onzeker over onze eigen mannelijkheid. We zijn watjes. We kunnen niet mannelijk zijn op onze eigen kracht. Daarom zoeken we een zo vrouwelijk mogelijke vrouw. Alleen in het contrast van een vrouwelijke vrouw kunnen we ons mannelijk voelen.

Als kind hoorde ik mijn moeder giechelend tegen haar vriendin zeggen: “Dat is wel een leuke vriendin voor mij.” Ze zei het toen een enorme dikke vrouw in een badpak voorbij liep. Ik snapte de grap niet. Ik had geen idee dat in mijn ogenschijnlijk lieve en zorgzame moeder een kwaadaardig bodyshamertje zat verborgen (figuurlijk gesproken natuurlijk). Maar het was wel zo. De reden dat mijn moeder het fijn vond om in de buurt te zijn van vrouwen die nog meer met hun gewicht worstelden dan zij zelf, is dat ze naast een dikke vrouw slank leek.

Daarom willen we naast je lopen op hoge hakken. In vergelijking met jouw vrouwelijkheid lijkt het ineens alsof wij wel echte kerels zijn. Het gaat er dus niet om dat jij hakken draagt. Het gaat erom dat wij ze niet dragen.