Hoe moet ik flirten? Zo word jij een pro in flirten

Flirtcoach Esther Popelier helpt je op weg

Olivia Newton-John And Didi Conn In 'Grease'
Archive PhotosGetty Images

Iemand het hof maken is heus niet alleen maar bedoeld om Mr(s). Right aan de haak te slaan. Dezelfde technieken toepassen in het dagelijks leven kan leiden tot verrassende ontmoetingen, ontdekte Glamour op flirtcursus.

Op anderen afstappen
Vriendin L. is een geboren flirt. Als zij bij de bushalte staat, biedt een oud opaatje aan haar boodschappen te dragen en als we uitgaan, vliegen de verzoeken tot dates haar om de oren. Ze is aardig, ontspannen en lijkt met iedereen wat in common te hebben. Niets weerhoudt haar ervan om op anderen af te stappen. Wat zou ik ook graag zo in het leven staan. Een kleinigheidje houdt me tegen: ik ben een nitwit als het om flirten gaat.Een pittig typeEen paar weken terug liet een man met wie ik twee zinnen had gesproken mijn zusje weten dat hij mij ‘heel pittig’ vond, maar ‘niet het type vrouw dat uitnodigt om leuk mee te praten’. Ai, dat kwam aan, en ik begreep er niets van. Ik reis de wereld over op zoek naar hotspots, kom daardoor ook veel nieuwe mensen tegen en ik ben ondernemend – want eigen baas – dus bepaald niet het type kneus. Als iemand me overigens wél leuk vindt, dan klap ik om onverklaarbare redenen dicht.

Dichtklappen
Laatst zat ik met twee vrienden ergens te eten. Terwijl de ene helemaal lyrisch was over de serveerster en niet over haar uitgepraat raakte, zei de andere – die ik stiekem best leuk vind – dat ik veel mooier ben. Ik stamelde iets wat op ‘dank je wel’ moest lijken en werd echt gigantisch verlegen. Vervolgens wist ik niets meer te zeggen. Dus, hoezo pittig type? Dit was de druppel. Ik heb er genoeg van dat ik niet met gemeende complimenten om kan gaan, dat ik niet op een leuke man durf af te stappen – laat staan er wat langer naar kijken – en dat ik het soms doodeng vind om in mijn eentje naar werkdingen te gaan. Ik besluit me in te schrijven voor een flirttraining.

‘Een man heeft vaak een overdosis signalen nodig voordat hij snapt dat jij hem leuk vindt’

Hippies
De nacht voor de workshop slaap ik slecht. Ik droom van wekkers die stukgaan en angstaanjagende rollenspelen. Zenuwen dus. De cursus vindt plaats in een spiritueel centrum waar ik eerlijk gezegd de kriebels van krijg. Als ik de ontvangstruimte binnenstap, zie ik twee hippies op leeftijd elkaar een spirituele hug geven en dat gaat me écht te ver. Gelukkig heeft Esther Popelier, de flirtcoach van vandaag, er alleen maar een zaaltje gehuurd en is ze zelf alles behalve zweverig. Jong, modern, fris: that’s more the picture.

Open houding
Er zijn negen mensen die meedoen aan de cursus en om elkaar wat beter te leren kennen, volgt allereerst het ‘rondje voorstellen’. Dat doen we door een Boomerang-kaart uit te zoeken die past bij de manier waarop we, na de cursus, in het leven willen staan. Ik kies een kaart met vrolijk lachende Chinezen, want ik wil ook wat lichter en minder serieus met het hele flirtgedoe omgaan. In een bar heb ik altijd al binnen een paar minuten bepaald of er iets bij zit – meestal niet overigens. Ik schrik een beetje van die ontdekking, want als journalist ben ik altijd op zoek naar de verhalen van anderen. Waarom doe ik dan zo anders in het café op de hoek? Het eerste vooroordeel dat uit de weg wordt geruimd, is dat flirten alleen seksueel zou zijn. “Daarom kun je er ook zo veel druk bij ervaren,” zegt Esther. “Maar je hoeft helemaal niet te scoren. Het is gewoon een manier om iemand uit te nodigen; een goed gevoel te geven.” Ik ben juist altijd bang dat ik te desperate overkom bij een leuke man. Want ik heb zo’n rijk gevuld leven dat een man toch echt niet moet denken dat ik hem nodig heb voor wat geluk. Daardoor stap ik dus nooit op iemand af. En andersom ook niet…

Alleen oog voor de knapste
Be flirtable is de eerste stap, aldus Esther. Oftewel met een open houding kom je een stuk verder. Ze geeft als voorbeeld een vrouw die uitgaat en alleen oog heeft voor de nicest man in the room: “Ze wijst degenen die haar aanspreken af, maar de man waar ze oog voor heeft, ziet haar niet staan. Met als gevolg dat haar avond verpest is. Misschien dat haar Mister Right niet bij de mannen zat die ze heeft laten lopen, maar wellicht was ze zo wel in contact gekomen met iemand die haar aan een baan zou kunnen helpen.”

Aankijken
Herkenbaar. Want als ik thuis al besluit dat ik helemaal geen zin heb in die borrel, straal ik dat uit en kom ik meestal niemand tegen die boeiend is. Terwijl de kans groot is dat je een verrassende avond zult hebben als je die switch maakt. Het is net als bij feestjes: als je er het minst van verwacht, wordt het vaak ontzettend leuk. De volgende twee stappen gaan over het focussen van je aandacht en het maken van contact. Esther vraagt ons te gaan staan. Als we maar geen dansje hoeven te doen, denk ik. Gelukkig, we lopen rond en staan dan stil bij een persoon die we recht in de ogen moeten kijken. “Daarbij is het belangrijk dat je rustig blijft ademen en echt de connectie voelt,” legt Esther uit. “Als je het genoeg vindt, loop je door.” Ik weet van mezelf dat ik best snel wegkijk als ik op straat bijvoorbeeld aangekeken word door een man. Gewoon omdat ik dat eng vind. Deze oefening leert me die blik net iets langer vast te houden.Snelheid
Met de volgende opdracht, die de naam ‘de catwalk’ heeft, heb ik meer moeite. De deelnemers staan in twee rijen opgesteld terwijl er iemand tussendoor loopt. Op een manier alsof je in het café je ‘prooi’ aan het besluipen bent. Doorgaans beweeg ik me nogal snel van A naar B, maar op die catwalk is het juist de bedoeling om je supersloom voort te bewegen en een indringende blik op je target te werpen. Dat voelt nogal geforceerd. Ik doe namelijk alles snel. Praten, lopen, autorijden, you name it. In de supermarkt ga ik gericht op mijn doel af, reken af en ben binnen vijf minuten klaar. Ook in kledingwinkels scan ik in een oogopslag de collectie en sta ik zelfs vaak buiten bij de mannen te wachten terwijl mijn shopmaatje nog in de rekken aan het graaien is.

‘Het belang van de openingszin wordt enorm overschat’

Flirten
Die snelheid, bedenk ik me, is misschien wel funest voor flirten. Niemand krijgt de kans om zijn blik lang op mij te richten, want dan ben ik alweer verdwenen. En ik kan mezelf wel iedere keer afvragen waarom er nu nooit een leuke man op mij afstapt, maar dat is eigenlijk heel logisch als je je overal vliegensvlug uit de voeten maakt. De volgende opdracht maakt dat nog meer duidelijk. De vrouwen moeten de mannelijke deelnemers zien te ‘verleiden’ met een flirtende blik. Ik sta een beetje onzeker van het ene been op het andere te wippen. Niemand reageert. Mijn signalen worden duidelijk niet opgepikt. Is mijn blik te vluchtig? Esther comes to the rescue door te verklaren dat het aan ‘de mannen’ ligt. “Vrouwen zijn heel subtiel, maar een man heeft vaak een overdosis aan signalen nodig voordat hij begrijpt dat jij hem leuk vindt, dat snappen wij weer niet.”

Het ijs breken
Ondanks deze eye-opener zie ik mezelf niet tien minuten non-stop naar een leuke man staren zodat hij toehapt. Veel te eng en veel te weinig subtiel. De eerste drie stappen (open houding, aandacht richten, contact maken) zijn het belangrijkst. Esther: “Mensen vragen wel eens of ik de perfecte openingszin kan geven, maar die wordt zwaar overschat. Als je de eerste drie stappen goed uitvoert, kun je zelfs al binnenkomen met een simpel ‘hoi’.” Daarmee zijn we bij stap vier: hoe breek je het ijs? “Het is belangrijk om in het hier en nu te besluiten wat past bij de situatie, maar een compliment kan goed werken.” Er wordt druk gediscussieerd over die laatste opmerking. Is het niet een beetje raar om je object of your affection te vertellen dat hij mooie ogen heeft? Dat schrikt toch juist af? Als een man in een bar zoiets tegen mij zegt, denk ik eerder: wegwezen dan hé, gezellig. Gewoon omdat het zo overduidelijk is. “Bij een compliment gaat het er ook om dat het past bij het moment en de persoon,” helpt Esther ons. Juist. Laag decolleté?
Eenmaal thuis blijf ik nog wel met vragen zitten, want: hoe breng ik het geleerde in praktijk? Ik breek me het hoofd over het persoonlijke eindoordeel van Esther (‘Je moet jezelf meer laten zien’). Betekent dit dan dat ik aan één stuk door allerlei ‘interessante’ dingen moet gaan vertellen? Of m’n toevlucht nemen tot een laag decolleté? Dat laatste is geen must, begrijp ik de volgende dag. Ik zet de knop van ‘beweeg je snel van A naar B’ om naar ‘doe het wat langzamer aan en kijk naar de wereld om je heen’. Eigenlijk ben ik dan ook nog eens heel spiritueel bezig, want zo leef ik volledig in het hier en nu. Ik loop glimlachend door de super, kijk de mensen nét iets langer aan dan normaal en maak een gezellig praatje met de jongen achter de kassa. Als ik terugloop naar huis zie ik een knappe man in een auto, ik kijk wederom nét iets langer en schenk hem een welgemeende glimlach. Hij draait zich om achter het stuur en rijdt bijna tegen een andere auto aan. Wow, ik heb sjans, denk ik. Mijn glimlach wordt nog iets breder: ik kan flirten, eindelijk!

‘Flirten is een manier om iemand een goed gevoel te geven’

In de praktijk
Next case: het feestje van een goede vriend. Ik verruil mijn Humanoid-outfit en All Stars voor een sexy jurkje met hakken. Lippenstiftje op, ik heb er zin in! Zodra ik binnen ben, verval ik in mijn oude patroon. Ik scan de ruimte en denk: allemaal veel te jong. Gelukkig betrap ik mezelf bijtijds, dus verschuif ik mijn aandacht. Iedereen heeft immers een interessant verhaal en het is leuk om dat te achterhalen. Ik praat zomaar een uur met een knappe man, begin een gesprek met een vreemde (openingszin: ‘Waar ken jij de gastheer van?’) en krijg complimenten van een hotshot.

De ware komt, ooit..
De ware heb ik niet ontmoet, maar de druk is er door de flirttraining wel af. Dat merkte ik ook op de volgende werkborrel. Ik sprak maar liefst achttien(!) verschillende mensen: van collega-journalisten en hoteleigenaren tot een intrigerende man die mij nooit was opgevallen als ik mijn voormalige scantechniek had toegepast. Voordat ik met de flirttraining begon, had ik als doel het vinden van Mr. Handsome. Had ik dat even verkeerd. Het geluksgevoel van flirten ligt in de enthousiaste, inspirerende gesprekken die je voert. De Ware komt vanzelf wel. Ooit.

Sjansen? Een koud kunstje! Kun je wel wat skills gebruiken als het om flirten gaat?

 1. Het begint met openstaan voor andere mensen – en niet alleen voor de prins op het witte paard.
 2. Onzekere gedachtes kun je beter vergeten, die helpen je toch niet verder.
 3. Richt je aandacht naar buiten, daar waar de flirtkandidaten zijn.
 4. Stap eens uit je vertrouwde kring en ontdek wie er nog meer is.
 5. Vergeet die perfecte openingszin, want die is er toch niet. Het gaat erom hoe je iets zegt, niet wat je zegt. 


  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Dating