Date-valkuil waar we - helaas - te lang in blijven hangen

Maak kennis met 'breadcrumbing'

image
Unsplash

'Ik heb een date gehad en het klikte zo goed dat we elkaar morgen weer willen zien,' said no one ever. Oké: zegt bíjna nooit iemand. En zo wel, dan zijn daar meestal een rits aan (Tinder)dates aan vooraf gegaan waarbij het wel gezellig was. Niets meer, niets minder. Jullie appen nog wat tot het geleidelijk aan doodbloedt of tot één van de twee op de ghost-tour gaat, en dat is prima. Dat bewijst alleen maar hoe zeldzaam het is om met iemand wél die ene 'fantastische hallelujah we snappen elkaar volledig en vinden elkaar nog aantrekkelijk ook' klik te hebben.

Het wordt pas vervelend als slechts een van de twee het hallelujah-gevoel heeft en al een 'persconferentie' heeft ingelast voor vrienden (zie meme hieronder) en de ander blijft steken op het 'joa, was gezellig'-gevoel, maar wel op een zeker level contact onderhoudt zodat jouw idee van 'wie weet, wie weet...' in stand wordt gehouden. We zien wel waar het schip strandt, maak je jezelf wijs.

Meme

Erger dan ghosten
Net als ghosting is daar ook een term voor: breadcrumbing. De persoon in kwestie stuurt je dan net genoeg berichten om je sprankje hoop in leven te houden. Voor de aandacht, misschien, of voor het geval er lust om de hoek komt kijken, maar aangezien er bij jou al wel gevoelens in het spel zijn, lees je al die berichten met een roze bril op.

Speculeren maar
Vijf dagen niks gehoord en dan tóch weer een (minuscuul) appje krijgen? Zie je, hij of zij vindt me wel leuk, anders zou ik wel gehost worden. Zijn er al drie dates afgezegd, maar geeft hij of zij wel een uitgebreid dagboekverslag op WhatsApp? Zie je, hij vindt me wel leuk en had echt even geen tijd, anders zou hij niet zo'n uitgebreid bericht vol details typen. Wat bijzonder eigenlijk dat hij me metéén laat weten dat hij promotie heeft gemaakt.

Bij leuren niet doen
In de meeste gevallen zegt ons onderbuikgevoel wel: zodra je moet leuren om het app-gesprek op gang te houden en moet leuren om een (vervolg)date, dan wordt het 'm niet. Als we erin mee gaan en de signalen voor lief nemen, dan is uitstel het enige wat we ermee bereiken. Uitstel van executie (oftewel: uiteindelijk geghost of gedumpt worden). En in die tijd worden gevoelens vaak alleen maar sterker.

Next
Het beste is om de pleister zo snel mogelijk van de wond te trekken, door meteen te vragen waar je aan toe bent als je twijfelt aan de intenties, of door zelf te stoppen met jagen. Het antwoord is dan éven pijnlijk, en niet een lange tijd pijnlijk door kleine, opeenstapelende teleurstellingen. Een periode waar je dan - uiteindelijk voor niets - te lang in blijft hangen waardoor je onbewust ook geen oog hebt voor anderen die misschien wél honderd procent geïnteresseerd zijn. Ariana Grande heeft ons dit jaar niet voor niets een nieuwe 'datingtrend' meegegeven: thank you, next.


Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Dating