Online daten in het corona-tijdperk kan zomaar de romantiek terugbrengen

Als je elkaar niet kunt ontmoeten voor een drankje, daag ik je uit om jezelf af te vragen: Wat zou Jane Austen doen?

Hair, Forehead, Lip, Portrait, Smile, Retro style, Ringlet, Black hair,
Natalia Mantini / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 26 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Of je nu gescheiden bent van je geliefden, je in quarantaine zit met iemand die je net hebt ontmoet op een datingsite, single bent en de wereld van het online daten ontdekt, of er klaar voor bent om je scheidingsadvocaat te bellen omdat je veel te dicht bij je partner bent; de snelle verspreiding van het coronavirus verandert onze relaties enorm. Dus hoe is het nu écht om lief te hebben in de tijd van het coronavirus?

Als je ooit de film Becoming Jane hebt gekeken, herinner je je vast de stomende hofmakerij-scène wanneer James McAvoy gaat dansen met Anne Hathaway. Ik zat in het tweede jaar van mijn middelbare schoolperiode toen deze film uitkwam. En hoewel ik op dat moment een crush had op David Bowie van The Labyrinth en Patrick Swayze van Dirty Dancing, was het toch echt de liefde tussen Jane Austen (Anne Hathaway) en Thomas Lefroy (James McAvoy) die mijn hart sneller liet kloppen. Ik bedoel maar; wauw. Ik ben op geen enkele manier ouderwets, maar er was iets aan de manier waarop de liefde tussen Austen en Lefroy opbloeide die me - zelfs op 16-jarige leeftijd - liet denken: dit wil ik op een dag ook.

Ik - en voor jou geldt misschien hetzelfde - heb dit nog niet gevonden, maar dit komt niet omdat onze verwachtingen te hoog liggen, ongeacht wat die ene jongen van Tinder denkt. Daten is nu eenmaal anders in een tijdperk met social media en online dating. Waar is de romantiek? Waar is de ruimte gebleven om iemand écht te leren kennen voordat je ze 's avonds in een club ontmoet? Waar is James McAvoy in klederdracht?

Anderhalf jaar geleden ging ik weer voor het eerst - sinds mijn relatiebreuk - op een dating app. Ik vroeg me toen constant af wat de haast was om een persoon in het echt te ontmoeten nadat hij mijn match was. Ik stuurde regelmatig een bericht met: "Ik leer mensen liever eerst een beetje kennen, voordat ik ze in het echt ontmoet." Soms kreeg ik een bericht terug dat ze daar respect voor hadden. Andere keren bleef het bericht onbeantwoord, wat betekent dat we dus niet dezelfde intenties hadden. Waarschijnlijk dat, of de persoon wilde liever persoonlijk afspreken om een staar wedstrijd te houden, die ik by the way toch zou winnen.

Ik weet zeker dat niemand van ons die een paar weken geleden Love Is Blind aan het bingewatchen was, had gedacht dat we nu - door het coronavirus - ook echt geïsoleerd zouden raken en zouden moeten vertrouwen op de communicatie achter gesloten deuren om iemand te leren kennen. Maar, hier zijn we dan. In de huidige situatie van social distancing kunnen we onze Bumble-matches niet ontmoeten voor persoonlijke dates, daar is het nu niet het moment voor.

Ik begrijp dat iemand in het echt ontmoeten cruciaal is voor een relatie, maar het intrigeert me hoeveel mannen ik wel niet tegen ben gekomen op Bumble die na twee - of minder - berichten al bereid zijn om zich aan te kleden, de auto in te stappen en naar een plek te rijden om een onbekende te ontmoeten zonder dat je ook maar iets over diegene weet. Wil je niet weten wat ik zoek? Wat mijn werk is, of ik doelen heb in het leven, of wat mijn gedachten zijn over klimaatverandering?

Afgezien van het verlangen naar een heerlijk, geestig verhaal uit een Austen roman, heb ik als vrouw een aantal dingen waar ik over moet nadenken voordat ik iemand voor de eerste keer ontmoet: Is het veilig? Kunnen we elkaar ontmoeten op een openbare plek? Gaat deze persoon mij vermoorden? We kunnen nu eerst beginnen met een klein gesprek in plaats van dat je al deze dingen gaat denken. En toevallig hebben we allemaal de tijd om dit - door de social distancing - juist nu te doen.

Wat zou Jane Austen doen? Ik zal het je vertellen: Zij zou plaats nemen achter haar bureau, haar veer - pen - pakken, en vervolgens een brief schrijven aan de persoon waarvan ze houdt.

Het zou letterlijk dagen duren voordat diegene de brief heeft ontvangen, gelezen, een brief terug zou schrijven en deze vervolgens op zou sturen. Want ja, toen hadden ze nog geen Whatsapp of e-mail en moesten ze veel te paard, te wagen of te voet doen. We weten allemaal hoe ondraaglijk het nu is om te wachten op een melding dat iemand aan het typen is, dus kun je het je voorstellen hoe het toen moet zijn geweest? Maar ze deden allemaal hun best om het te laten werken. Allemaal om liefde op de eerste plek te zetten.

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar het idee om verliefd te worden of een connectie te krijgen die tot stand komt door geschreven woorden - ook al is het in de vorm van een bericht en niet een brief - klinkt wat mij betreft enorm romantisch. Dit ervoer ik een paar weken voor de quarantaine, en wat denk je? We praten nu niet meer, omdat we er door het chatten achter kwamen dat we allebei een andere mening hebben over stemmen. Ik bespaarde mezelf het stuk dat ik me zou aankleden, mijn auto in zou stappen en naar een plek zou rijden om een onbekende te ontmoeten.

Take it easy! Leer eerst iemand kennen, stel ze vragen en ontdek wie ze zijn. Begin met dating-apps, speel met je crush een spel met unieke vragen, of plan een uurtje FaceTime in en desinfecteer samen je huis. Ben je al aan het daten met iemand? Zorg dan dat je de vonk behoudt door tijd vrij te maken om met elkaar te bellen. Het zal je verbazen hoe dicht je op deze manier bij iemand kan komen en dat je in de loop van tijd ook echt een chemie kunt opbouwen - in Austen - stijl.

De romantiek is er nog steeds, daar werd ik deze weken even aan herinnerd. Maar het kan - net als bij veel andere dingen - makkelijk wegglippen, dus is het aan ons om het vast te houden. En hoeveel geluk hebben we eigenlijk dat we dit gewoon kunnen doen vanaf onze bank?

Dit artikel verscheen eerder op Glamour USA.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder