Een leuke match, en dan? Zo swipe je rustig door in het corona-tijdperk

Hé, je bent niet de enige die eenzaam is

Online dating
AleksandarNakicGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 30 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Hé, je bent niet de enige die eenzaam is. Je zou misschien denken dat het het slechtste moment ooit is om online te daten, maar look on the bright side: dit is best een goed moment om een match beter te leren kennen, voordat je weer eens te hard van stapel loopt.

Datingservice Lexa deed onderzoek onder alleenwonenden naar de status van online dating in deze periode van ‘social distancing’. Hieruit blijkt dat 26% van de ondervraagden deze periode als dé uitgelezen kans ziet om elkaar eerst online goed te leren kennen. Maar hoe dan verder? Een fysieke match is namelijk ook belangrijk. 44% van de ondervraagden geeft het geen probleem te vinden om fysiek contact iets langer uit te stellen.

Sociaal contact helpt je uit je bubbel

Relatietherapeute en seksuologe drs. Nynke Nijman legt uit dat de behoefte aan daten in een tijd als deze voor iedereen anders is. "Als je geen verbinding kunt maken, kun je je eenzamer voelen dan normaal. Bij alleenwonenden is de kans hierop logischerwijs groter, wat confronterend kan zijn. En zeg nu eerlijk, een goed gesprek met je moeder is fijn, maar lang niet hetzelfde," zo vertelt Nijman. Maar: "Juist sociaal contact helpt je om uit die bubbel te komen. In de zoektocht naar verbinding is de eerste stap ‘gewoon’ contact maken met een ander. Een manier om dit te doen kan zijn door online te gaan daten."

Oké, dus eigenlijk een ideaal moment om afleiding te zoeken in de vorm van een dating-site of app. Misschien is dit wat éindelijk de romantiek terug gaat brengen in ons dating-leven. Op dit moment hebben we een stuk meer in common met elkaar, en gedeelde smart is halve smart. En waarom zou je deze tijd níet benutten om te zoeken naar die perfecte match? Uit het onderzoek van Lexa blijkt dat mensen verschillende redenen hebben om júist nu online te gaan daten. 39% doet dat met het doel om een nieuwe liefde te vinden, 29% wil eenzaamheid tegengaan en 23% zoekt gewoon leuke contacten.

Een leuke match, en dan?

Online daten is normaal al best een onderneming, die met best wat onzekerheid gepaard kan gaan. Waarom reageert je match niet? Zeker als jíj de hele dag in je pyjama naar Tiger King aan het kijken bent, kan een late reactie voelen als een afwijzing. Maar sta erbij stil dat in deze tijd niet iedereen zo veel tijd heeft om naar z'n telefoon te staren. Nijman: "Neem het niet te persoonlijk als een reactie langer op zich laat wachten. Het kan zijn dat de ander even andere prioriteiten heeft, zoals bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen of omdat ze werken in een vitale sector zoals de zorg." Of gewoon – heel verstandig – even hun telefoon aan de kant hebben gelegd.

Kan je niet wáchten om je match in het echt te ontmoeten? Dan zou je er altijd voor kunnen kiezen om op een socially responsible wandeling te gaan in een rustig park of een rustige buurt. Maar denk eraan: anderhalve meter afstand betekent handjes thuis! Er wordt voorlopig niet getongd. Maar wie weet valt er iets leuks te regelen op Facetime.

*Het onderzoek werd in maart 2020 in opdracht van Lexa uitgevoerd door Factsnapp onder 400 Nederlandse eenpersoonshuishoudens tussen de 16 en 59 jaar oud.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder