Daar zit je in dan, in quarantaine, en dan appt je ex - wat nu?

WhatsApp heeft een dagtaak aan het verwerken van alle 'WYD?'-appjes

Appje van je ex
Glamour

We missen onze vrienden, onze familie en onze collega's, maar als singles missen we ook onze willekeurige flirt-momentjes, Tinder-avonturen en een ouderwets partijtje tongen in de kroeg. Tijdens social distancing voelen we ons allemaal eenzaam, en in tijden van stress en onzekerheid zoeken we naar houvast in dingen die vertrouwd voelen. Het is dus prima te verklaren dat velen van ons in deze tijd worden verrast met een appje (of – lord help us – een onverwachte FaceTime-oproep) van een ex. Maar wat móeten we daar nou mee?

Ergens is het fijn om te weten dat er aan je gedacht wordt, maar bedenk even of dit wel het ideale moment is om het contact weer op te pakken. Deze coronacrisis brengt voldoende stress met zich mee, je wilt niet óók nog wakker liggen om struggles met je ex. We riepen de hulp in van een relatietherapeut.

Zien: de meest tragische celebrity break-ups van 2019

Wees eerlijk

Elke situatie is natuurlijk anders, dus bedenk goed hoe in jullie geval de vork in de steel zit. Relatietherapeute Susanne Bulten benadrukt dat je naar je gevoel moet luisteren en daar eerlijk over moet zijn: "Heb je geen interesse meer in je ex, of heb je een nieuwe relatie, stuur dan een kort berichtje terug waarin je laat weten dat je nu in een andere fase zit en het hier verder bij wilt laten." Duidelijkheid is in deze situatie voor iedereen het beste. Het heeft voor beide partijen geen zin om het gesprek langer voort te zetten, of om het onderwerp te vermijden om de gevoelens van de ander te beschermen.

Don't play it cool

De situatie is anders als je wél nog interesse hebt in je ex: "Vind je je ex nog steeds leuk en is de relatie op een respectvolle manier beëindigd, dan kun je het gesprek aangaan. Vraag wat hij of zij precies wil en verwacht, en wat de reden achter het contact is. Wees niet bang om door te vragen tot het jou helemaal duidelijk is." In deze situatie is het wel ontzettend belangrijk dat jij de duidelijkheid krijgt waar je recht op hebt, anders is de kans groot dat je opnieuw gekwetst wordt als de verwachtingen niet met elkaar matchen.

"Laat je niet afschepen met een vaag antwoord en laat je niet verleiden tot online geflirt. Daar is nog genoeg ruimte voor als jullie elkaar ooit weer IRL zien en je helemaal zeker weet wat de intentie is," aldus Susanne. "Wees niet bang een 'zeur' te zijn. Iemand die jou een 'zeur' vindt, respecteert jou niet dus die mag je sowieso meteen dumpen." Zorg ook dat je voor jezelf vaststelt wat jóuw intenties zijn. Wil je je ex echt terug? Of zoek je gewoon wat entertainment en bevestiging? Maak dat ook duidelijk naar de andere partij.

Het verleden lijkt rooskleuriger

Besef ook dat het in deze tijd een stuk makkelijker is om te relativeren. Vergeleken bij de wereldcrisis lijkt het ineens een stuk minder erg dat je ex af en toe het bloed onder je nagels vandaan haalde. Het verleden lijkt altijd rooskleuriger, dus laat je daardoor niet om te tuin leiden. Schrijf voor jezelf op waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Waren bepaalde eigenschappen vóór de coronacrisis dealbreakers? Dan zijn ze dat nu ook. Kijk uit dat je je niet mee laat slepen omdat je ex een beter alternatief lijkt dan eenzaamheid.

Susanne Bulten van True Me (Amsterdam/Bilthoven) is beschikbaar voor online (relatie)therapie en coaching.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Dating