Waarom ben ik altijd zo awkward op dates?

We vragen het aan een relatietherapeute

awkward op dates
Andriy OnufriyenkoGetty Images

Met je vriendinnen bespreek je uitgebreid je liefdesleven en je gevoelens, maar vaak is dat ook een beetje the blind leading the blind. Op sommige vragen heb je gewoon het antwoord van een professional nodig. Wij stellen jullie meest brandende vragen aan relatietherapeute Susanne Bulten. Deze week: Waarom ben ik zo awkward op dates?

Klap jij ineens helemaal dicht als je tegen iemand praat op wie je een crush hebt? Of als je op een (blind) date gaat? We vroegen aan Susanne hoe dit komt, én hoe je meer van je sprankelende, leuke zelf kan laten zien op dates. "Allereerst moet je nagaan waar die verlegenheid vandaan komt. Ben je altijd verlegen, of gebeurt dat alleen met dates? Als dat laatste het geval is, dan komt dat waarschijnlijk omdat je er te veel druk op legt."

Maak er geen big deal van

Als je ergens héél veel waarde aan ophangt, dan is het logisch als je nerveus bent. "De volgende keer dat je bijvoorbeeld een match met iemand op een dating-app hebt, ga dan niet wekenlang met elkaar chatten en dán een keer afspreken. Dan bouw je enorm veel spanning en verwachtingen op, en dan kan zo'n eerste ontmoeting in real life enorm spannend zijn," aldus Susanne.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

"Zorg dat je een stuk vaker op casual dates gaat. Gewoon even een koffietje doen, in plaats van meteen uit eten. Dan heb je een eerste indruk, en hoef je niet zo nerveus te zijn. Vaak kun je toch wel binnen een korte tijd beslissen of er wel of helemaal geen klik is." Als je niet bij iedere date de verwachting of de hoop hebt dat dit 'de ware' is, dan maak je het een stuk minder spannend voor jezelf. Net als met alle andere skills in het leven geldt: oefening baart kunst. In dit geval: oefening maakt je een héél stuk minder nerveus. Hoe vaker je op een date gaat die helemaal niks hoeft te betekenen, hoe hoe meer je zult zien dat het helemaal niet eng is.

Zo ace jij een gesprek op je date

Een andere reden dat je nerveus kunt zijn, is omdat je bang bent dat het gesprek stilvalt, je niet weet waar je over moet praten of dat er awkward stiltes gaan zijn. Als je moeite hebt met small talk, onthoud dan dat mensen over het algemeen graag over zichzelf praten. Als jij geneigd bent om dicht te klappen, vraag dan gewoon naar je date, en die vragen mag je best stiekem voorbereiden en op je telefoon achter de hand houden. Iemand wil met liefde vertellen over hun werk, hun hond, hun favo vakantie of hobby's. En als je date een beetje een normaal persoon is, zal hij of zij je ook vragen terug stellen. Komt helemaal goed.

Susanne Bulten van True Me (Amsterdam/Bilthoven) is beschikbaar voor online (relatie)therapie en coaching. Heb jij ook een vraag over liefde, seks of relaties? Stuur dan even een mailtje, wie weet bespreken Susanne en ik 'm in een volgende rubriek.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Dating