Onderzoek: Twee op de drie singles durven zich niet te binden

Veertig procent van de mannen houdt zelfs na succesvolle dates hun datingprofiel aan voor het geval dat

bindingsangst
Louisa van Zuilichem / Glamour

Datingsite Lexa deed een onderzoek onder duizend singles in Nederland en kwam met interessante resultaten over daten in het huidige tijdperk. Wat blijkt, tweederde van de singles geeft aan het lastig te vinden om zich te binden en open te stellen voor hun date. Dat terwijl 75 procent van hen stiekem toch droomt van hun eigen ‘happily ever after’.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Datingprofiel verwijderen

Mannen geven veel vaker dan vrouwen (40 procent versus 25 procent) aan dat zij hun profiel actief houden terwijl zij al een tijdje met iemand daten. Gewoon voor de zekerheid, voor het geval dat het op niets uitloopt. Ook hebben mannen vaker dan vrouwen (30 procent versus 20 procent) het gevoel dat achter de volgende swipe een nog betere match op hun wacht.

Wat is bindingsangst

Over het algemeen genieten singles juist van de volle aandacht van de ander. Acht op de tien singles zegt het aantrekkelijk te vinden als de ander er honderd procent voor gaat en bewust voor hem of haar kiest. Waar komt dan toch die angst om zich te binden vandaan? Relatietherapeut Drs. Nynke Nijman verklaart: "De angst voor het binden komt veel meer voort uit de angst om gekwetst te raken. Zodra je je aan iemand bindt, maak je jezelf kwetsbaar. Dat is ook het mooie van de liefde, dat het je kwetsbaar maakt en je van alles voelt. We durven ons hart niet helemaal geven, want dan kan iemand het ook niet breken of pijn doen."

Tips over bindingsangst van een relatietherapeut

Merk je dat jij het ook lastig vindt om je te binden? Deze tips van relatietherapeut Nynke kunnen je helpen:

 1. Er zijn geen garanties
  Je zult nooit garanties hebben in de liefde, ongeacht hoe je elkaar ontmoet. Ga ervoor, trap erin, en geniet ervan. En mocht het toch niet de ware zijn, gun jezelf dan even de tijd om ervan te herstellen bij teleurstelling, en duik er vervolgens gewoon weer in.
 2. Niet iedereen is relatiemateriaal voor jou
  Realiseer je dat je niet met iedereen een relatie wíl. Het is dus eigenlijk als vanzelfsprekend dat je niet met iedereen zal matchen en dat het even kan duren voordat je iemand treft met wie het wél echt klikt!
 3. Leer elkaar eerst echt kennen
  Geef jezelf en de ander echt even de tijd om elkaar te leren kennen. Doordat je elkaar online hebt leren kennen, is de kans groot dat je al een heel beeld hebt gevormd bij de ander, wat in de werkelijkheid misschien niet helemaal overeenkomt. Laat je er niet door afleiden, maar investeer even oprecht in de ander. Wees nieuwsgierig en leer de ander kennen voordat je je oordeelt velt.

  *Representatief onderzoek in oktober 2020 in opdracht van Lexa uitgevoerd door extern onderzoeksbureau Panelwizard onder 1000 Nederlandse singles (18-49 jaar).

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Dating