Hoelang duurt het om verliefd te worden? Dit zegt de wetenschap

Eén op de vijf mannen zegt al binnen een week "ik hou van je"

a hip young couple on a scooter
Stephen ZeiglerGetty Images

Iedere film, iedere reclame en ieder tienerboek vertelt je dat liefde datgene is wat het leven de moeite waard maakt. We praten poëtisch over verliefd zijn, maar op het moment dat je zegt dat je verliefd bent, gaan mensen aan je twijfelen. Zodra je je comfortabel genoeg voelt om gelukkig in de liefde te zijn, komen bezorgde vrienden met vragen. “Weet je zeker dat het liefde is en geen lust?” “Je houdt niet echt van haar, je denkt alleen dat je van haar houdt.” “Je kent hem niet eens.” “Het is te vroeg.” Nou, hoe vroeg is 'te vroeg'? Wanneer weten mensen dit?

Liefde op het eerste gezicht, als je erin gelooft, duurt een milliseconde en dan is de case closed! Maar hoelang duurt het voor ‘normale’ mensen? De mensen voor wie liefde geen sprookje is, maar eindeloos niets, tot je ineens in de supermarkt staat bij de gemberkluifjes en je iemand tegenkomt. Hoelang duurt het om verliefd te worden als je niet met vuurwerk begint, maar een vriendschap, of met een paar onhandige afspraakjes, of met seks waarbij niemand een orgasme krijgt?

De eerste vonk

Wetenschappers en psychologen proberen al een langere tijd te onderzoeken hoelang het duurt voordat mensen verliefd worden. Uit een review van fMRI-studies uit 2010 bleek dat de exacte hersennetwerken die in verband worden gebracht met ‘gepassioneerde liefde’, binnen één vijfde van een seconde na een ontmoeting kunnen worden geactiveerd. Dat is niet hetzelfde als verliefd zijn, maar het is wel een belangrijke eerste vonk. In 2006 ontdekten Princeton-onderzoekers dat proefpersonen de aantrekkingskracht die ze wel of niet bij iemand voelden binnen één tiende van een seconde beoordeelden. Ook dat is geen liefde, maar uit verschillende studies is wel gebleken dat je sneller verliefd wordt als je waarde hecht aan een partner die lichamelijk aantrekkelijk is. Het is ook meerdere malen onderzocht dat vrouwen met een hoger libido vaker verliefd worden. (Hetzelfde geldt niet voor mannen met een hoger libido.)

Wanneer zeggen mensen 'ik hou van je'

Uit een eHarmony-onderzoek uit 2018 onder 2000 mensen uit Engeland bleek dat het in een relatie gemiddeld 4 maanden duurt om de woorden “ik hou van je” uit te spreken. Mannen onder de 35 jaar zeggen de uitspraak het snelste. Eén op de vijf zegt het zelfs al binnen een week. Diverse andere onderzoeken uit de afgelopen jaren geven andere antwoorden. Zo bleek uit een YouGov-enquête uit 2016 dat 16 procent van de ondervraagden binnen een maand al de woorden “ik hou van je” uitspreekt. De meeste respondenten uit het onderzoek (22 procent) antwoordden dat zij binnen twee of drie maanden zeggen dat ze van hun partner houden.

De financiële dienstverlener The Ascent heeft in 2020 een onderzoek onder 1000 mensen uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de respondenten gemiddeld pas na zes maanden “ik hou van je” zeggen. Er is dus geen precieze tijdlijn voor wanneer je de liefde aan iemand verklaart. De meeste mensen zeggen het tussen een maand en zes maanden daten.

Is het waar dat je liefde niet moet overhaasten?

Hoe het kan dat iemand sneller verliefd wordt? Er zijn aanwijzingen dat er liefdesverschillen bestaan tussen mannen en vrouwen. American Psychological Association heeft in 2011 een reeks van verschillende studies gepubliceerd waarin onderzoekers ontdekten dat in relaties tussen mannen en vrouwen, de man eerder is geneigd om de liefde te bekennen. Mannen meldden dat ze er gemiddeld zo’n 139 dagen over deden.

Hoe zit het met LGBTQ-relaties? Megan Rapinoe (voetbalster uit Amerika) vertelt dat toen ze haar toekomstige vrouw had ontmoet, WNBA-ster Sue Bird, ze dacht “Oké, wees geen cliché lesbienne, die direct van iemand houdt als je degene voor het eerst ontmoet.” Het is een bekend stereotype dat het zeggen van "ik hou van je" en samenwonen als een sneltreinvaart gebeuren in een relatie tussen twee vrouwen. Maar bevestigen feiten dit ook? Lesbische relaties zijn, in vergelijking met heteroseksuele relaties, nog te weinig onderzocht. Wel heeft een studie uit Standford in 2018 maar liefst 220 paren gevolgd waarbij beide partners vrouwen waren. Uit het onderzoek blijkt dat er geen grote verschillen zijn bij het samenwonen tussen de relatietypes. Maar hoe zit het met de liefde? Uit onderzoek uit 2008 onder 38 lesbiennes blijkt dat vrouwen na gemiddeld zes maanden in een relatie verbale liefdesverklaringen uitwisselen.

Is er een korte weg naar liefde?

Bella Swan wordt in hoofdstuk negen "onherroepelijk verliefd". Shakespeare's Antonius kondigt zijn liefde voor Cleopatra aan in Act I, Scene I ("Gij moet een nieuwe hemel en een nieuwe aarde ontdekken," zegt hij tegen haar, om de omvang van zijn liefde te begrijpen). En in To All The Boys I Loved Before is Lara Jean op bijna elke bladzijde op iemand verliefd.

Er is geen manier om het perfecte moment te bepalen, geen pasklare aanpak, geen test die definitief bewijst of je verliefd bent. De meeste mensen wachten een paar maanden om het te zeggen. Sommige mensen doen dat niet. Er is enig bewijs dat liefde op het eerste gezicht echt is, en door onderzoek blijkt dat er vele soorten liefde zijn, die verschillende dingen betekenen, voor verschillende mensen. "De staat van betovering is er één van zekerheid," schreef W.H. Auden. In principe weet niemand beter dan jij hoe je je echt voelt.

Dit artikel verscheen eerder op Glamour US.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Dating