Moet een man wel of niet de rekening betalen? Tim Veninga geeft het antwoord.

Een mannelijke dating coach legt uit: Wat hij (niet) van je wil als hij de rekening betaalt

"Je mag best een beetje protesteren, dat vind ik fijn. Maar accepteer mijn cadeautje gewoon"


Tim Veninga is datingcoach en eigenaar van de site Mannengeheim. Wekelijks speelt hij op Glamour met de heilige huisjes. Welke huis-tuin-en-keuken adviezen geven wij vrouwen elkaar over relaties, maar zijn in werkelijkheid contraproductief? 

We moeten praten. Dit rekening-betaal-dingetje loopt helemaal de spuigaten uit. Ik ben een dating coach en word er een beetje ziek van dat we hier geen duidelijke regel over hebben. Mensen blijven de vraag maar stellen en om heel eerlijk te zijn heb ik er geen antwoord op.

De penisdragers waren hoofd van financiën. De man betaalt. Punt. Het was simpel.

Wie betaalt de rekening op de eerste date? 
Jarenlang was er een antwoord op die vraag. De penisdragers waren hoofd van financiën. De man betaalt. Punt. Het was simpel. Het was prachtig en als je het mij vraagt blijft dat ook gewoon zo. Persoonlijk betaal ik altijd de rekening als ik met een vrouw ben. Maar de reden dat ik mannen hier geen advies over durf te geven, is het spervuur aan kritiek dat ik hierop heb gekregen.

Hier zijn een aantal voorbeelden.

1 “Je wil de rekening betalen? Dat is super seksistisch! Je ben zeker zo’n vrouwenhater.”
Wat een onzin. Puur omdat ik galant wil zijn, betekent dat niet dat ik terug wil naar de jaren 50. Dat ik even twee colaatjes aftik is geen indicator van vrouwenhaat. Stel nou dat jij de cola’s had betaald, zou het dan betekenen dat je een hekel aan mannen hebt? En zo ja, als ik een cadeautje koop voor mijn kleine nichtje, ben ik dan ook een kinderhater?

 2 “Ja, maar als een man betaalt, dan verwacht hij er natuurlijk wel wat voor terug!”
Nee. Gewoon nee. Ik heb in mijn 9 jaar lange carrière als dating coach, grofweg een duizendtal mannen persoonlijk gecoacht. In die periode heb ik nog nooit een man gesproken die zei: “Ik betaalde de drankjes en toen wilde die trut niet eens met me naar bed!” 

Er zijn ongetwijfeld een paar uitzonderingen op de planeet die veronderstellen dat alle vrouwen op de planeet prostituees zijn. Maar die zijn zeldzamer dan vegetariërs met een gevoel voor humor.

3"Denk je dat ik het niet zelf kan betalen?”
Ik heb alle vertrouwen in je financiële draagkracht en zelfstandigheid. Zo veel dat ik bijna zeker weet dat je jezelf drie witte wijntjes kan veroorloven.

4 “Het is de jaren 50 niet!”
Dankjewel dat je het zegt, maar ik heb zelf ook een agenda en ben me goed bewust van het jaartal waarin we leven. Maar dat ik bereid ben om een etentje af te rekenen, betekent niet dat ik vind dat alle vrouwen gereduceerd moeten worden tot eten-kokende broedkippen. Dat ik iets doe dat in de jaren 50 normaal was, betekent niet dat ik alles terug wil van die tijd. Jij borstelt je haar. Dat deden ze destijds ook. Betekent dit dat jij terug wil naar die tijd?

5 “Probeer je nu indruk op me te maken met je geld?”
Ja. Dat is precies wat ik probeer. Toen je binnenkwam dacht ik gelijk: “Die vrouw heeft waarschijnlijk nog nooit een man ontmoet die genoeg geld heeft om een kop koffie te kopen. Laat ik haar compleet overdonderden met dat vijfje dat ik achteloos uit mijn broekzak trek en op tafel gooi.”

Maar dit zeiden vrouwen ook:
“Wat galant! Eindelijk een man die weet hoe het hoort!”
“Het voelt heel fijn als een man me als een dame laat voelen.”
“Waren er maar meer mannen zoals jij.”
“Ik vind het zo’n afknapper als een man voorstelt om de rekening te delen.”
“Het geeft me een speciaal gevoel.”

Wat moet ik nou?
Wat moeten wij mannen nu doen? De ene helft van de vrouwen vindt het geweldig, de andere helft afschuwelijk. We zouden het gewoon kunnen vragen natuurlijk, maar dan zijn jullie te trots om te zeggen dat jullie het fijn vinden als de man betaalt. Een eerlijk antwoord is dus moeilijk te krijgen.

Misschien is het goed als de geheime genootschap van vrouwen (ja, ik weet dat die bestaat), dit op de volgende geheime vergadering ter sprake brengt. Een rechtlijnig beleid op dit punt zou prettig zijn.

Namens alle mannen op de planeet, alvast bedankt.

Wat kan jij doen?
Tot die vergadering plaatsvindt, zou het fijn zijn als je me gewoon de rekening laat betalen. Je mag best een beetje protesteren, dat vind ik fijn. Maar accepteer mijn cadeautje gewoon.

Je mag best een beetje protesteren, dat vind ik fijn. Maar accepteer mijn cadeautje gewoon.

Want dat is het. Het is een cadeautje dat ik je geef. Ik doe het om indruk op je te maken. Ik doe het omdat het me mannelijk laat voelen. Als je het cadeautje afslaat, komt het ronduit onbeleefd op me over. Ik doe het zelfs als ik helemaal niks van je wil en geen intentie heb om op een tweede date te gaan. Je krijgt gratis eten en drinken. Daar is niks mis mee.

… En als jullie de rollen om willen draaien, ook prima. Maar wees in godsnaam rechtlijnig alsjeblieft.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten