Tim Veninga is datingcoach en eigenaar van de site Mannengeheim. Wekelijks speelt hij op Glamour met de heilige huisjes. Welke huis-tuin-en-keuken adviezen geven wij vrouwen elkaar over relaties, maar zijn in werkelijkheid contraproductief?

Je klagende single vriendinnen hebben ongelijk. Het spijt me dat ik dit zeg, maar het is echt niet waar dat mannen geen relaties meer aan willen gaan.

Er woedt geen epidemie van chronische bindingsangst door het land. Het vrouwenoverschot in de randstad heeft mannen niet spontaan omgetoverd tot eeuwige vrijgezellen.

Dat is gewoon niet waar.

Op zoek
Misschien is die ene man die jij toevallig wilt, niet op zoek naar een relatie. Dat kan. Die geef ik je. Maar de meerderheid van de mannen is nog steeds op zoek naar een liefdevolle en gelukkige relatie.

Het is misschien confronterend om te horen dat mannen wel degelijk op zoek zijn naar duurzame liefde. Het is natuurlijk veel makkelijker om te denken dat het aan de mannen, de maatschappij, het tijdsbeeld of een andere externe oorzaak ligt.

Op die manier hoef je jezelf nooit af te vragen waarom een man geen relatie met je wilt. Je hoeft nooit te accepteren dat een man je gewoon simpelweg niet leuk vindt. Iedere man zou een relatie met je willen, ware het niet dat alle mannen een probleem hebben.

Het is ongetwijfeld een geruststellende gedachte die veel doet voor de jaarcijfers van tissuefabrikanten, Ben & Jerry’s en Whiskas, dat zal ik niet ontkennen. Maar waar is het zeker niet.

Met de neus op de feiten
Verreweg het leeuwendeel van de mannen wil een duurzame relatie. Misschien wil hij het niet met jou - dat is een ander verhaal - maar hij is wel op zoek naar een vrouw met wie hij dat kan hebben. Het is alleen een kwestie van tijd doorbrengen met de juiste man en anderen voortijdig bij het grofvuil te zetten.

Het is ook zeker niet ingewikkeld om ze te herkennen. Hier heb je 5 indicators waaruit blijkt dat hij geïnteresseerd is in een relatie met jou.

 1. Hij probeert ieder probleem dat je hebt op te lossen
  Dit is wat wij mannen doen. We praten niet over problemen. Empathisch zijn we ook lichtelijk gemankeerd. Maar als je ons vertelt over een probleem, dan willen we dit voor je oplossen. We denken dat het onze heilige taak is om de problemen van mensen waar we om geven op te lossen. Dat jij het gewoon wilde delen of erover wilde zeuren hebben we niet door. We denken dat je van ons stante pede een oplossing verwacht.

 2. Hij komt beloftes na
  We beloven altijd van alles. We maken allerlei toekomstplannen, maar dit betekent weinig. Het is ook makkelijk om een weekendje weg te beloven, maar het boeken en daadwerkelijk een weekend vrijmaken is een ander verhaal. Beloftes zijn soms niet meer dan zoethoudertje. Kijk daarom altijd naar wat een man doet. Niet naar wat hij belooft.

 3. Hij maakt toekomstplannen
  De eerste maand krijgt hij van mij een vrijstelling voor het schetsen van een toekomstbeeld tussen jullie. Maar als daarna al zijn plannen en voorstellen niet verder reiken dan de eerstvolgende date, ziet hij een toekomst met jou zeker niet voor zich.

 4. Hij stelt je voor aan familie en vrienden
  Een man die verliefd is, beschouwt zijn nieuwe relatie als zijn nieuwe BMW (vergeef me de platte vergelijking, hij snijdt hout voor nu). Het kan hem niet schelen of zijn familie en vrienden er nul interesse in hebben. Hij moet en zal zijn nieuwste pronkstuk aan iedereen showen.

  Het is pijnlijk en ergens ook wel schattig. Maar een man ontleent zijn eigenwaarde - meer dan gezond - aan het soort vrouw met wie hij datet. Vindt hij je een geweldige vrouw, dan moet en zal hij je overal mee naartoe sleuren.

 5. Hij neemt initiatief om de relatie naar een volgende stap te brengen
  Dit is de laatste en misschien wel de belangrijkste. Van scharrelen, naar exclusief. Van exclusief, naar relatie. Van relatie, naar voorstellen aan de familie. Van voorstellen aan de familie, naar de eerste vakantie samen. Van de eerste vakantie samen, to samenwonen en ga zo maar door.

  Als een man niet in minimaal de helft van de gevallen actief probeert om de relatie naar de volgende stap te brengen, dan kun je ervan uit gaan dat hij je niet ziet als iemand voor de lange termijn.

  En weetje?
  Dat geeft niks. De meeste mannen zijn niet geïnteresseerd in een relatie met jou. Net zoals dat jij niet geïnteresseerd bent in een relatie met de meeste mannen.

  Het hoeft maar één keer goed te gaan. Wanneer dat gebeurt, zal je deze 5 signalen zien. Dit artikel is op dat moment niets meer dan fijne egostreling en geruststelling. Je weet dan dat het raak is. Daar heb je geen betweterig datingcoachje voor nodig.