Zoenen met een ander moet kunnen: ja of nee?

Is het anno 2020 nog wel realistisch om monogaam te zijn?

zoenen-met-ander-moet-kunnen
Wesley Quinn

Mijn vriend heeft met een ander gezoend. Eenmalig, tijdens uitgaan, zo’n zoen waarbij je het cliché-excuus ‘ik was dronken’ kunt inzetten, wat hij ook deed. Mijn reactie?

Knoop in m'n maag. Zonder stemverheffing praten, hoe doe je dat ook alweer? Al viel ik gauw weer stil na m'n eis dat-ie alle details moest opbiechten.

"JULLIE LIEPEN SAMEN NAAR HET HOSTEL EN DAAR GEBEURDE HET?" De misselijkheid die je voelt na het eten van een bedorven broodje filet americain is niets bij hetgeen er gaande was in mijn buik.

Is zoenen vreemdgaan?

Hij bleef kalm. Zoenen zonder gevoelens, het vervolgens eerlijk vertellen, vindt hij geen vreemdgaan, zei hij. “Tongen zonder chemie is inderdaad hetzelfde als een verjaardagskus, of als drie zoenen bij wijze van groet, ik moet niet zeuren - zeg het dan,” zei ik. Schreeuwde ik.

Ik dacht eraan het uit te maken. Vriendin A. was het met me eens: “Vreemdgaan is vaak wel een teken dat je relatie niet goed zit.”

Vergeven of vergeten?

Maar, maar, maar: we hebben vaak (onderbroeken)lol, delen dezelfde (wan)smaak wat reality-tv betreft (Temptation Island) en houden beiden van uiteten gaan volgens het principe ‘de menukaart van A tot Z bekijken en dan hetzelfde als altijd bestellen.’ We passen bij elkaar. Ik vind ‘m na vier jaar nog even aantrekkelijk als op onze eerste date, bovendien.

Hoezo onze relatie zit niet goed? Alsof zij nooit een grens over gaat. Alsof zij – uit nieuwsgierigheid, of voor de spanning – nooit eens:

 1. Iets te vaak Instagram-foto's liket van een bepaald persoon
 2. Flirterig reageert op Instagram-stories
 3. Enigszins dubbelzinnig mailt met een collega, 'over werk.' Van x, naar xxx, naar: ga je naar de borrel donderdag?'
 4. Met die collega lange gesprekken voert op die borrel. Een emotionele band opbouwt, hier en daar wat spanning voelt.
 5. Gezellig appt met iemand die verliefd op haar is omdat ze stiekem kickt op de aandacht en complimenten.

  De lijst is ongetwijfeld langer te maken. Tinder, Happn, Second Love, LinkedIn, Facebook, enzovoort. LinkedIn ja, ik stond er ook van te kijken toen vriendin M. – met relatie– zei dat LinkedIn het nieuwe Instagram is. Wie Instagram niet eerder linkte aan flirten: Instagram is dankzij direct messages het nieuwe Tinder.

  Ik bedacht me dat ik achter bovenstaande punten ook een vinkje kan zetten. Moest mijn woede wellicht wat terugnemen, want wat is het verschil tussen mijn flirterige gesprekken en de betekenisloze zoen van mijn vriend?

  Feit is: we kunnen door het internet op meer manieren een scheve schaats rijden dan onze grootouders, die alleen fysiek en emotioneel vreemdgaan kennen. Makkelijker, ook.

  Monogamie

  Jan Latten, hoogleraar demografie aan de UvA, hoofddemograaf bij het CBS en gespecialiseerd in relatievorming heeft daar verschillende verklaringen voor. “Onze cultuur legt – in tegenstelling tot vroeger – weinig beperkingen op. Er zijn minder beperkingen vanuit het geloof en millennials worden vrijer opgevoed. Meer volgens het gegeven dat alles mogelijk is en je moet genieten. De welvaart helpt ook.

  Neem de supermarkt als vergelijking: je kunt alles krijgen wat je wil, de kunst is om jezelf te beheersen. Sommige mensen kunnen dat niet en kopen te veel. In de liefde heeft ook niet iedereen het vermogen zichzelf beperkingen op te leggen. Tel daar Tinder bij op, waar veel aantrekkelijke mensen je worden aangeboden, en diegenen hebben het extra lastig met grenzen stellen."

  Is het, met zoveel verleiding, zoveel manieren en haast geen sociale controle, wel realistisch om 100 procent monogaam te zijn? Mijn vriend en ik kunnen sommige verleidingen niet weerstaan, dat is duidelijk.

  Monogamie en vreemdgaan

  Waarom worden monogamie en vreemdgaan vaak gelinkt aan seksueel contact, vraag ik me ook af. Wat vind je kwetsender: als je partner zwicht voor een dronkenmanszoen, of als-ie weken met een ander appt? Ik durf te wedden dat optie twee de meeste stemmen krijgt.

  Daarbij vermoed ik dat als - even een Mean Girls vergelijking – Ms. Norbury aan de school zou vragen wie wel eens te ver zou kunnen gaan, op basis van voorgenoemde punten, (bijna) alle handen omhoog gaan. Ik denk ook dat sommigen die (digitale) punten niet zien als een grens overschrijden. Beter gezegd: weet wel zeker.

  Vreemdgaan is immers een subjectief begrip. Net als het begrip goede relatie. In vind het juist een teken van vertrouwen als je compleet eerlijk naar elkaar durft te zijn over de behoefte eens (digitaal) intiem te zijn met een ander. In theorie. In praktijk, waar meestal sprake is van jaloezie en (schuld)gevoelens, is dat lastiger, weet ik door het overspel van mijn vriend. En omdat ik inmiddels ook met iemand anders heb gezoend. Nu nog opbiechten.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Relatie