Huwelijkscrisis? Word Christen. Het is geen slogan van een christelijke datingsite. Het is een uitspraak van Lucas (22): student theologie, al vier jaar gelukkig in de liefde en nog maagd.

Precies zoals het merendeel van zijn familie en dorpsgenoten van hem verwachten. Hij is opgegroeid in de Bible Belt met het idee dat sex voor het huwelijk zo fout is dat onterving de consequentie is. “In biologieboeken op school waren de pagina’s over voorbehoedsmiddelen doorgekrast.”Een ouderwetse uitspraak van iemand die qua adremheid en spontaniteit niet onderdoet voor menig bar- of salesman. Van iemand die een maand met vrienden op vakantie gaat naar Sydney en wijnproeverijen aan huis geeft.

Glamour’s Julia – agnost – spreekt hem openhartig over sex, het ja-woord en de scheidingspapieren.De botsingen over relaties en de Bijbel in deze longread geven je geheid nieuwe inzichten. Gooien ongelovigen te snel de handdoek in de ring als de relatie niet zo lekker loopt? Of doen streng gelovigen zichzelf te kort door scheiden te verbieden?

Lucas: M’n vriendin vindt een interview over sex best spannend. Ze vindt alles wat met sex te maken heeft niet iets om aan de grote klok te hangen.

Julia: Jullie hebben geen sex voor het huwelijk. Dat weet ik al. Ik vraag me af wat je verder nog aan de grote klok kunt hangen.

Kijk, m’n vriendin en ik houden van elkaar. We zitten soms in de huiskamer als vader en moeder al naar bed zijn. Sommige mensen hebben dan sex, wij kijken tv of een film en sluiten de dag af door samen de Bijbel te lezen en te bidden. Natuurlijk willen we dan wel eens verder gaan dan zoenen, dat is gezond, maar het gebeurt niet.

Voorbehoedsmiddelen zijn uit den boze.


Hoe heb je je vriendin ontmoet?

Ik zat naast haar in de bus tijdens een excursie naar Amsterdam. We waren zeventien, woonden op het eiland en waren nog nooit in de grote stad geweest. Dat uitje vonden we allebei ongekend.

Eiland?

Zie het als een landje binnen Nederland dat zo klein is dat de inwoners ervan niet eens een stadion vol krijgen. Een afgeschermde, afgebakende christelijke cultuur. Sommige buren van zeventig zijn nog nooit over de brug geweest. Iedereen kent elkaar, er is sociale controle. De meeste vrouwen dragen een rok.

Dus ik val daar in een spijkerbroek nogal buiten de boot?

Sommige christelijke vrouwen lopen wel in een broek, maar over het algemeen zie je meer rokken dan in Amsterdam. In de Bijbel staat immers dat mannen zich als mannen moeten kleden en vrouwen zich als vrouwen.

Na die excursie zijn jullie gaan daten?

Onze eerste echte date was in de bioscoop. Sommige christenen vinden de bioscoop heidendom, een plek waar je niet hoeft te zijn. Er zijn natuurlijk zat films over schieten, sex en de vrije moraal. Wij gingen naar Life of Pi.

Chillden jullie veel met elkaar toen jullie eenmaal vriendje en vriendinnetje waren?

Vaak alleen op zaterdag en zondag in de woonkamer met familie. Ik weet niet wat jij onder chillen verstaat? Voor mij is dat op de bank zitten met een filmpje, koffie drinken of ergens eten.

Sex schijnt de hemel te zijn.


Ik kan me voorstellen dat er genoeg christelijke stelletjes zijn die stiekem ergens gaan vozen. Waren jouw vrienden daar netjes in?

Ik had op de middelbare een vriendengroep die niet christelijk was. Ik was dat zelf toentertijd ook niet echt. M’n familie was wel gelovig, ik vond het leuk om mooie Bijbelverhalen te lezen, ik ging twee keer per week naar de kerk, maar verder leefde het geloof niet echt.

Had je toen al wel nagedacht over wel of geen sex voor het huwelijk?

Natuurlijk had ik een bepaald moraal. M’n ouders zeiden dat sex voor het huwelijk echt niet oké is, dat je dat niet moet proberen. Zo wel, dan word je onterfd.

Onterfd? Hoe en wanneer zeggen je ouders zoiets tegen je?

“Luister, als jij sex hebt voor het huwelijk, vind ik dat een hele volwassen keuze. Dan ben je ook volwassen genoeg om op je zelf te wonen op je zeventiende, succes.” Dat zeiden m’n ouders nadat ik seksuele voorlichting had gehad in de tweede klas en m’n zusje en ik over die les spraken aan de keukentafel. In biologieboeken waren de pagina’s over voorbehoedsmiddelen doorgekrast. Over condooms werd niet gesproken. Sex hebben met voorbehoedsmiddelen is uit den boze volgens docenten. De voorlichting ging meer over hoe voortplanting technisch in elkaar zit. Dat sex geen circus is waar je allemaal acrobatische kunstjes voor uit de kast hoeft te halen, maar dat het iets moois is. Iets wat God ons heeft gegeven.

Ik ben een angsthaas wat sex betreft.


Werd er ook uitgelegd waarom je geen sex mag buiten een huwelijk?

Ik heb dat nooit expliciet op school gehoord. Dat is de publieke moraal. Het is in onze cultuur sowieso heel ongemakkelijk om over sex te praten.

Een gelovige collega zei dat ze vrouwen pas voor het eerst openlijk over sex hoorde praten toen ze bij Glamour kwam werken. Wanneer begon bij jou te dagen dat sex een taboe is?

Er is geen moment waarop expliciet duidelijk wordt dat seks buiten het huwelijk niet mag. Als je ouders het zeggen, dan wordt bevestigd wat je al wist.

Heb je zelf kritisch nagedacht over wel of geen sex, of slikte je wat je ouders en omgeving zeiden voor zoete koek?

Ik ben een angsthaas en heb een enorme hekel aan ruzie. Dus ik zocht geen grenzen op en ging niet snel tegen de wil van m’n ouders in.

Is het nu een bewuste keuze van jou om mee te gaan in de gedachtegang van wachten met sex?

Er zijn situaties geweest waarin ik met meisjes het bed in had kunnen duiken, maar puntje bij paaltje was ik de schijterd die afhield.

Wat voor situaties zijn dat?

Ik ben een maand met vrienden in Sydney geweest. Daar had ik om de twee dagen de lakens kunnen delen, maar zoals ik al zei: ik ben een angsthaas. Ik durf dat gewoon niet.

Hadden je vrienden sex?

Ja, maar niet in Sydney. Ik was daar de enige vrijgezel van de vriendengroep.

Wat als je geen angsthaas was geweest, wel gelovig?

Dan had ik de verleiding misschien niet kunnen weerstaan. Als iets niet mag, wordt het vaak extra verleidelijk en spannend.

Praat je met vrienden over sex?

Ik hoor van iedereen dat sex fantastisch is. M’n vrienden zeggen ook: het gevoel is te gek. Met christelijke vrienden praat ik er niet over. Wij hebben er ook niets over te zeggen aangezien we het niet doen. Ongelovige vrienden vertellen werkelijk waar alles: van het gevoel tot de acrobatische kunstjes. Sex schijnt de hemel te zijn. Een prachtig gevoel.

Wat vind je ervan dat ongelovige vrienden er zo open over zijn?

De verhalen in Sydney vond ik gaaf om te horen. In mijn achterhoofd dacht ik wel: van pa en ma mag ik geen sex, dus dan doe ik het ook niet. Dat was nog in de tijd dat ik me niet verdiept had in de Bijbel en mijn keuze alleen baseerde op de publieke moraal.

Ik kan me voorstellen dat er veel tienerzwangerschappen voorkomen in het dorp waar je opgroeide. Er werd immers niet over voorbehoedsmiddelen gesproken. Hoe reageert de omgeving daarop?

Een klasgenoot op de middelbare school kreeg een kind op haar zeventiende. De publieke moraal is dan: trouw met de kerel die je zwanger heeft gemaakt en het is oké.

Sex in een relatie lijkt me heel vet.


Als in: een andere man is nooit meer een optie?

Scheiden is uit den boze. Dat is ook zeldzaam in het dorp waar ik vandaan kom.Mijn vader dacht erover na om eerst met m’n moeder te gaan samenwonen, daarna te trouwen. Toen zei m’n oma: dan kom ik nooit meer bij je langs en hoef ik je kinderen nooit te zien.

Wat heftig. Wat staat er precies in de Bijbel over samenwonen en sex?

Ik geloof dat de Bijbel het woord van God is en dat neem ik uiterst serieus. Volgens de Bijbel zijn seksualiteit en het huwelijk met elkaar verbonden. En samenwonen is evident aan het bed met elkaar delen. Sex buiten het huwelijk komt wel voor in de Bijbel, maar wordt direct veroordeeld. Een bekende passage gaat over een vrouw die sex heeft met een andere man dan haar partner. Ze moet volgens de Bijbel direct veroordeeld worden door de menigte.

Wordt ze dan niet veroordeeld omdat ze is vreemd gegaan? Met je eigen partner ongehuwd sex hebben is geen overspel plegen. Ofwel: je kunt die passage niet aanhalen om te verklaren waarom God sex tussen twee ongehuwde geliefden verbiedt.

Ze was niet getrouwd met die man. Daar gaat het om. Het huwelijk is een verbintenis tussen man en vrouw die door God is ingesteld.

Je hebt nu vier jaar een relatie. Jullie houden van elkaar en zijn elkaar trouw. Na het ja-woord verandert daar niets aan. Waarom is het papiertje dan wel alles bepalend voor de daad?

Het papiertje maakt geen verschil. Gods zegen wel.

Ziet God nu niet dat jullie een liefdevolle relatie hebben?

Jawel, maar ik hou me graag aan de morele regels van God. Niet omdat ik denk dat ik anders in de hel beland, maar puur als liefdesdienst aan Hem. Hij heeft ons geschapen en zijn zoon gestuurd om ons genade te geven. Daar ben ik Hem dankbaar voor en ik doe iets terug door me aan zijn regels te houden.

God heeft de mens geschapen zoals je zegt. Waarom heeft Hij er niet voor gezorgd dat we verliefde en seksuele gevoelens pas later krijgen dan op – pak ‘m beet - twaalfjarige leeftijd?

Christenen beleven een huwelijk heel anders dan ongelovigen.In de begintijd van het christendom werden mensen soms al op twaalfjarige leeftijd uitgehuwelijkt. Stellen gaven elkaar 2/3 maanden na de ontmoeting het ja-woord.

Dus je was als kind single en als tiener getrouwd. Niemand hoefde zijn seksuele verlangens te bedwingen, ervan uitgaande dat je voor je twaalfde nog geen behoefte hebt aan sex. Het ‘wachten’ druiste – anders dan nu – absoluut niet in tegen menselijke gevoelens.

Klopt. Als je op je twaalfde trouwt, begint je hunkering naar sex pas. Ik ben nu 22 en had het natuurlijk al lang willen doen.

Ook een verschil: het concept ‘relatie’ bestond toentertijd nog niet. Je had twee opties: sex binnen het huwelijk - met je partner dus -, en sex buiten het huwelijk, ofwel: met een ander. Je kunt de seksregel daarom ook interpreteren als: je mag niet vreemdgaan. Niemand was vier jaar samen met een geliefde zonder intimiteit. Gelovigen vandaag de dag wel omdat we naast het huwelijk ook een ongehuwde relatie kennen. Als de maatschappij toen was zoals nu, dan stond er misschien wel in de Bijbel dat je geen seks mag buiten een relatie.

Ik weet niet hoe ultiem genot voelt.

Ik zou liever al lang getrouwd zijn. De maatschappij is nu alleen zo ingericht dat je in ieder geval tot je zestiende leerplichtig bent. Daarnaast moet je een fatsoenlijke baan vinden om geld te verdienen. Je kunt niet trouwen en samenwonen zonder geld en vaste baan. M’n vriendin en ik zijn daarom hard aan het sparen.

Logeren jullie af en toe bij elkaar?

Heel soms in haar ouderlijk huis, maar dan slapen we niet bij elkaar op de kamer. Ik heb één keer in haar studentenkamer geslapen. Uiteraard op de bank in de huiskamer.

Wat verandert er straks als jullie getrouwd zijn?

Het lijkt me fantastisch om elke dag samen wakker te worden en te ontbijten. Ik zie haar nu maar twee dagen per week. Veel te weinig.

Als je samenwoont, leer je iemand pas echt kennen. Wat als het dan totaal niet meer klikt?

Dat is uitgesloten. Als christen kies je op een gegeven moment voor iemand en dan ga je diegene de rest van je leven liefhebben.

Je ziet toch wel eens in christelijke kringen dat een huwelijk niet goed zit, maar dat beide partijen niet durven te scheiden?

Ik ken weinig mensen die een goede relatie hebben met God, maar een slechte relatie met elkaar. Ik zou bijna zeggen: Huwelijkscrisis? Word Christen. Christenen beleven een huwelijk anders dan ongelovigen.

Omdat jullie ook een relatie met God hebben?

Ja. We verwachten niet dat onze partner dé persoon is om ons gelukkig te maken. We zijn samen op zoek naar de wil van God in het leven. Als team.

Er zijn ook andere christelijke meisjes met wie je die zoektocht kunt delen.

Voor jou zijn er toch ook meer vissen in de zee?

Klopt, maar als ik totaal geen klik meer heb met m’n partner, dan kap ik met de relatie of het huwelijk. Jij niet. Daarbij geldt ook voor ongelovigen dat je happy moet zijn met jezelf en je geluk niet moet laten afhangen van je geliefde.

Voor de huwelijksnacht ga ik wel even googelen.Dat gebeurt wel vaak. Daarom gaan veel relaties uit. Sommigen denken: jij gaat me nu gelukkig maken, en als dat niet lukt, proberen ze het geluk weer bij iemand anders te halen. Dat is de tendens nu in de wereld. Mensen zoeken steeds een nieuwe thrill.

Je kunt ook gelukkig zijn alleen. Er zijn meer singles dan ooit.

Veel mensen hoppen van relatie naar relatie, met tijdelijke single statussen tussendoor.

In mijn beleving is dat omdat we in tegenstelling tot vroeger financieel onafhankelijk zijn, scheiden geen taboe meer is en een nieuwe partner letterlijk binnen handbereik ligt door onder andere Tinder. Een relatie is een aanvulling, geen noodzaak. Wie weet hadden onze grootouders ook wel meer break-ups als voorgenoemde beperkingen er niet waren.

Gaat sex een grote rol spelen in jullie huwelijk?

Mijn verwachting is heel groot. Ik denk dat sex in een relatie heel vet is. Vetter dan tijdens een one night stand.

Ik verklap alvast dat de eerste keer niet zo vet zal zijn.

Nee oké, maar we doen het allebei voor het eerst. Hebben beiden geen vergelijkingsmateriaal.

Zoek je wel eens naar informatie op internet?

Mijn vriendin was laatst geshockeerd toen ik haar een tijdschrift cadeau deed waar – zonder dat ik het wist - gekke verhalen in stonden over sekstechnieken. Misschien ga ik voor de huwelijksnacht wel even googelen naar tips. Als ik in een blad stukken lees over technieken, standjes en ultiem genot, dan denk ik: het zal wel. Zijn er verschillende soorten genot en heeft dat te maken met een bepaalde techniek? Ik heb geen idee hoe dat ultieme genot voelt.

Rare vraag. Je kan jezelf natuurlijk ook bevredigen. Dan ervaar je hetzelfde genot. Mag dat?

Ligt eraan hoe je een bepaalde tekst interpreteert. In de Bijbel staat dat God een man straft nadat hij zijn zaad ter aarde laat gaan. Dus voor het zingen de kerk uit gaat. Daarom zeggen sommige christenen dat je geen condoom mag gebruiken; het zaad laat je dan ook indirect ter aarde gaan. Voor zelfbevrediging geldt hetzelfde. Ik zie het zo: God straft de man omdat hij er met coitus interruptus voor zorgde dat de vrouw niet zwanger werd. Zelfbevrediging staat daar los van omdat een vrouw zwanger maken dan niet de intentie is.

Stel, je hebt later een zoon of dochter die zegt: “Pap, ik heb nu twee jaar een relatie. We houden van elkaar. Waarom mogen we niet met elkaar naar bed?” , ga je dan dreigen met onterving?

Ik ga dan een serieus gesprek aan. Ik pak de Bijbel erbij en zeg: jongen, je moeder en ik hebben ook gewacht tot na het huwelijk. We vonden het moeilijk, maar voelden ons er prettig bij. Ik denk dat het dan redelijk is dat hij zegt: “pa, misschien heb je wel gelijk.”