Iedereen die wel eens is opgeleefd door de magie van verliefdheid, is daarna ook een beetje teleurgesteld geraakt. Want, die mooie tekening van de ideale man of vrouw werd een propje papier en veranderde in 'de onvolmaakte mens'.

Verliefd en weer verliefd

En terwijl je weet dat dit gebeurt, word je opnieuw en opnieuw verliefd. Verliefd op iemand, waarvan we denken dat hij of zij volmaakt is, of waarvan we hopen dat het échte liefde wordt.

Verliefdheden (want we hebben er meestal meerdere in ons leven) zijn geen illusies. Ze zijn echt. Waarschijnlijk zie je het ook goed. Deze nieuwe persoon is echt zelfverzekerd, gevoelig en knap. Waarschijnlijk heeft hij of zij ook echt dat specifieke gevoel voor humor, net als jij. Misschien zijn die mooie ogen inderdaad een weerspiegeling van liefheid en diepgang en misschien is haar of zijn mond juist die mond die zegt: 'Ik hou van jou voor altijd op mijn zachte, fijne manier.'

Na een intensere beleving met iemand, wordt iemand echt en onvolmaakt.

Tekortkomingen

Dat is allemaal waar. Maar iedereen heeft een tekortkoming en dat zien we vaak niet in. Wanneer je een relatie aangaat met iemand, ben je vaker en dichter bij die persoon. Die tekortkoming wordt daarom een groter mankement. Voorheen was je nog niet zo vaak met die persoon, en kon je nog om die kleine hick ups lachen. Misschien waren ze in het begin wel charmant. Die foutjes in de mens. Na een intensere beleving met iemand wordt iemand echt en onvolmaakt.

Mensen die normaal lijken

De enige mensen die normaal en niet meer verrassend lijken, zijn de mensen die je goed kent. Daarom worden we minder verliefd of vallen we uit de liefde voor iemand wanneer we ze elke dag meemaken.

Dus verliefdheid kan alleen met een vreemde? Eigenlijk wel.

Dus verliefdheid kan alleen met een vreemde? Eigenlijk wel. De aantrekkelijke vreemde leeft in onze fantasie een sprookje uit. Daar worden we verliefd op. Totdat die quirks tegen gaan vallen.

Zien: flirten Noah Centineo & Kylie Jenner's BFF Stassie op Instagram?

Geen medicijn voor verliefdheid

Misschien is er geen medicijn voor verliefdheid. Wel is er een oplossing voor onze herhaaldelijke verliefdheden - teleurstellingen - verliefdheden- ketting. En dat is een acceptatie van imperfectie. Daarmee geef je jouw partner met al zijn goede intenties, want die hebben mensen echt in de liefde, de kans om met zijn pakketje onvolmaaktheden, toch in jouw arm van verliefdheid te blijven.

Wat verliefdheid zo bedwelmend maakt, is dat we immuun lijken te zijn voor het zien van de onvoorspelbare teleurstelling die meestal, bijna altijd komt. En dat de ander schittert in perfectie, zolang hij nog een vreemde is. Een belofte dat alles mooier, kleurrijker en voor altijd goed zal zijn.

Onweerstaanbaar

Die ontdekkingstocht naar die vreemde, perfecte prins en andersom naar de vreemde, perfecte prinses is waanzinnig dwingend. Dat is wat verliefdheid zo onweerstaanbaar maakt. Een reden voor veel mensen om alles op te geven in een split second. Vreemd te gaan, banen op te zeggen, te verhuizen en opnieuw een vreemde te prefereren boven een bekende.

Allemaal voor die nieuwe ontdekking van het niet bestaande, zich steeds uitbreidende paradijs...