Als een relatie nieuw is, dan zijn er nog geen dingen die de ander moet doen om jou gelukkig te maken. Diep van binnen denk je dat jullie zo ongeveer hetzelfde zijn. Vooral als je nog niet alle facetten van iemand hebt gezien.

Roze bril
Bij een nieuwe relatie, voel je je compleet. Je ziet jezelf in de prachtige spiegel van de waardering van de ander. Jullie leven volgens een wederzijdse beloning-afspraak, nog niet vanuit een wederzijdse schuld-afspraak. Dat komt later.

Je ziet jezelf aan het begin nog als cadeautje voor de ander; je brengt warmte en kleur in het leven van de ander. En dat doet de ander bij jou. En vanuit dit standpunt is het mogelijk om verliefd te worden. Geen verwachtingen en geen eisen.

Waarom dooft die glans?

1. Na een tijdje leer je alle kanten kennen van de ander en begrijp je niet alles omdat je een ander persoon bent.

We zijn allemaal anders; we ontwikkelen ons sneller of langzamer dan iemand anders en we ontwikkelen andere kanten. Dus de elasticiteit van de relatie wordt na een tijdje best wel op de proef gesteld.

Dat ontwikkelen op andere manieren, maakt relaties op den duur best lastig.

Je moet aan het werk om elkaar te kunnen bijhouden of op elkaar te wachten of je moet aan het werk om die andere ontwikkelrichting van de ander te kunnen begrijpen.

Je wordt anders dan de ander. Dat is een continu proces. Het is daarom erg belangrijk om de ander te faciliteren, te accepteren en het is nodig om jezelf te kunnen blijven. Een formule die voor dagelijks geluk toch best wat voeten in de aarde heeft.

2. De realiteit doet zijn intrede

Dagelijks vroeg op, werken, studeren etcetera. Een wereld vol stress, niet genoeg slaap en veel op de to-do-lijst. De meesten belanden door gebrek aan ontspanning in oude emotionele patronen.

Je schakelt over op de overlevingsstand. En dan is het ‘dag’ cadeautje zijn voor de ander, ‘dag’ warmte en kleur brengen.

3. Je begint de relatie te zien als een bron van behoeftebevrediging

Wat heb ik nodig van de ander? Wat zijn mijn behoeftes? Wat moet die persoon voor mij doen? Die regels over wat de ander voor jou moet betekenen komen vanuit een diepe plek binnen in ons.

Het zijn geen realistische behoeftes, het zijn gefantaseerde behoeftes. Echo’s uit onze jeugd, toen onze liefdes-menukaart is gemaakt. Toen onze ouders ons niet gaven wat we nodig hadden.

Het gekke is dat we meestal niet eens weten dat we vanuit die liefdes-menukaart leven. Omdat onze geliefde de rol speelt van degene die liefheeft, activeren wij - in hun bijzijn - een soortgelijk verhaal als die we in onze jeugd beleefden. Terwijl het niet eens meer jouw waarheid is. Het is een oud verhaal. Onbewust.

De oplossing in het kort

Daarom is het superbelangrijk dat je je relatie gezond houdt en samen bewust blijft groeien. Zie de ander niet als iemand die jouw behoeftes moet beantwoorden, maar zie hem of haar als een bonus, een extraatje, een kers op jouw taart. Iemand die je koestert en met wie je warmte en kleur geeft aan het leven.

Leef zoals je zou leven als je steeds zou denken aan wat in het voordeel is voor jullie beiden. Je deelt de tijd op aarde samen. Dat is alles. En daar wil je het mooiste van maken.

Je wil de ander optillen, helpen, complimenteren. Zodat hij of zij jou mee kan trekken de hoogte in. Op naar een gelukkig en fijn leven samen.

Leef bewust, heb bewust lief en wees bewust van jezelf.