Ik heb voor jou: de meest charmante manieren om een ruzie te stoppen. Want, ruzie is normaal. Overal waar mensen samenkomen, ontstaat wel eens onenigheid. We blijven toch net even anders dan de ander. Een ruzie is gezond. Maar, ruzies die niet eindigen, zijn niet oké.

Daarom is het goed om een aantal lieve, charmante aapjes in je mouw te hebben. Trucs waarmee je het gekissebis kunt eindigen.

1. Blijf dichtbij
Ik heb net een megafoon gekregen van mijn vent, voor mijn 4.0 verjaardag, omdat hij nooit luistert. Die gebruiken we nu wel voor de grap om naar een buurman te gillen, maar hij is niet bedoeld om ruzie mee te maken. Oh, wat zou ik graag keihard in zijn oor schreeuwen door dat ding als ik boos ben. Maar nee, niet doen. Het is juist handiger om dicht bij elkaar te zitten en elkaar aan te raken als je wil dat jullie tot elkaar komen. Bijvoorbeeld met de benen of knietjes tegen elkaar aan. Dat doen we dan ook netjes als we het niet eens zijn.

2. Luister
Tsja, dat is nogal moeilijk. Want je wil graag zeggen wat jij wil zeggen, toch? Anders komt het nooit tot jouw oplossing. Misschien hebben jullie van die kleine, steeds terugkerende ruzietjes. Over hoe je een handdoek ophangt bijvoorbeeld. Probeer hem eens een klein beetje gelijk te geven. Misschien een keer vragen of hij laat zien wat hij bedoelt? Om uitleg vragen helpt enorm. En dan even luisteren.

3. Pauze
Soms helpt het om even op adem te komen. Zeg wel wanneer je er weer bent om verder te praten en vertel hem dus ook wanneer je even pauze neemt. Zo kun je later beter tot elkaar komen. Je neemt even de tijd om na te denken over wat jouw partner jou verteld heeft en je neemt hem of haar serieus.

4. Ruzie ergens anders
Een verandering van scenery geeft lucht. Eén van de beste manieren om een ruzie een mooi einde te geven, in de zin dat je elkaar weer leuk vindt, is om ergens anders verder te gaan met het gesprek. Ga naar een café, of juist naar huis als je in een restaurant aan het knorren bent tegen elkaar.

5. Ruzie via een ander medium
Zijn jullie aan de telefoon? Stel dan voor om elkaar ergens te ontmoeten. Zijn jullie fysiek juist bij elkaar? Stel dan voor om een e-mail of app te sturen, zodat je elkaars argumenten beter kunt lezen en even kunt nadenken voordat je antwoordt. Dat kan veel verschil maken.

6. Bloot
Is het een liefde waar je mee ruziet? Ben je thuis? Zijn jullie ontspannen in het bloot? Doe dan je kleren uit. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen in hun blootje veel moeilijker boos op elkaar kunnen blijven. Je ziet zo de kwetsbaarheid en de menselijkheid van de ander. En het is best lief en zoet om in je blootje te discussiëren. Het helpt op een charmante manier om de ruzie voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen.

Make love, not war.