Hoe blijf je bij elkaar zodra de vlinders rustig gaan zitten in de zon? Hoe worden mensen toegewijd aan elkaar? Waarom hoor je soms dat mensen al dertig jaar verliefd zijn gebleven? Maar waarom lijkt het tegenwoordig toch niet te lukken om langer dan een paar maanden die fijne liefdesrelatie te hebben? Ik heb het uitgezocht en zal het je vertellen.

Een relatie begint met aantrekkingskracht, verliefdheid. Dat duurt een paar weken, een paar maanden en in bijzondere gevallen een jaar, zo blijkt uit vele onderzoeken, zoals die van Helen Fisher, beschreven in The Journal Of Sex And Therapy. Daarna komt liefde. Om die liefde voor elkaar te kunnen voelen is onderhoud en vertrouwen nodig.

En ze leefden nog lang en gelukkig
Er zijn twee bepalende factoren voor een bestendige relatie. De eerste is dat je allebei tevredenheid ervaart met elkaar en jullie verband. De tweede is dat je afhankelijk durft te zijn van elkaar, maar dat je daar weer niet te ver in door schiet. Daar zou een gebalanceerd gevoel uit voort moeten komen. En een afhankelijkheid van elkaar die goed is, dat je er dus vanuit kunt gaan dat jullie er voor elkaar zijn en elkaar steunen in goede tijden en in slechte tijden, en dat geeft weer meer tevredenheid. Zo gaat het cirkeltje rond in positiviteit en swirl je zo naar een vijftig jaar huwelijksjubileum. Simpel toch? Nou ja, dat zou je zeggen. Maar hoe durf je afhankelijk te zijn van elkaar? En hoe behoud je dat Huize Weltevree Gevoel?

Zodra je ervoor kiest om toegewijde liefde aan te gaan samen (het is onderzocht en bewezen dat mensen er gewoon voor kiezen om wel of niet over te gaan naar een liefdesrelatie na de verliefdheid), ontvouw je weer nieuwe ontwikkelingen die bijdragen aan een dikke vette grote lange liefde.

Dit zijn de kenmerken van dikke vette lange liefdesrelaties die decennia kunnen duren:

  1. Andere mogelijke andere liefdes verliezen hun glans. Ze worden niet aantrekkelijk meer. Je kijkt minder om je heen, en als je om je heen kijkt, dan lijkt het net alsof al die andere keuzes minder mooi, gezellig en prettig zijn om naar te verlangen, dan je eigen vriendinnetje of vriendje, of man of vrouw.

  2. Beide partners investeren op heel veel verschillende manieren in de relatie. Niet alleen in tijd en intimiteit, maar ook in gedachten, dromen en vakanties, thuis lekker samen eten bestellen, de ochtenden wakker worden en even naar de ander kijken terwijl die nog slaapt, elkaar troosten, diepe dingen vertellen, elkaars stille getuige zijn van het dagelijks leven met alle kleine gebeurtenissen, mijlpalen vieren, elkaars hele jeugd kennen en ga zo maar door.

  3. Je wordt elkaars diepste vriendschap met daarbij passie, nabijheid en seksuele overgave. Die vier dingen groeien en met de groei hiervan, bestendig je elkaar en raak je aan elkaar gehecht.

  4. Mensen die in een bestendige relatie zijn, zien hun eigen liefde voor elkaar als superieur boven die van anderen. Ze vergelijken gezamenlijk en bevestigen elkaar in hoe hun relatie met afstand beter is dan die relaties die ze zien bij vrienden, op tv, in films en in de bladen. “Nou, wij doen dit en dat veel beter dan Riks en Marit (Boer Zoekt Vrouw), vind je ook niet schatje?” “Ja, veel beter, want wij … dit en dat… veel beter.”

  5. De laatste belangrijke ontwikkeling is die van jaloeziemanagement. In een bestendige relatie leren partners om goed om te gaan met vriendschappen, kennissen en andere banden die buiten de onderlinge relatie bestaan. Je bent meer bereid om dingen op te geven voor de gezondheid van de relatie met je lief. Vandaar dat je meer gericht bent op het faciliteren van elkaars leven dan op vergelding als de ander zich in jouw ogen misdraagt. Je ziet dus sneller iets door de vingers.

    Dat is de roze bril, die bij sommige mensen gewoon het hele leven lang op blijft en waardoor de liefdespartner er wat zachter en roziger uitziet. Echt iemand om je hele leven bij te blijven en alles aan te geven wat je lief is.