Die ene ‘vriendin’ ziet hij de laatste tijd heel veel. En als zijn telefoon gaat – als die überhaupt aanstaat – is het vaak een bericht van haar. Is hun vriendschap inmiddels uitgegroeid tot meer?

Het verschil tussen een affaire en een platonische vriendschap is dat je partner je bij die laatste niet buitensluit van het contact. Bij vriendschap is er niets om te verbergen, te wissen uit een telefoon, over te liegen of je schuldig over te voelen. Dan is er geen ‘ongepastheid’. Maar zodra een vriendschap de grens overgaat en een affaire wordt, is er ineens heel veel te verbergen en geheim te houden. Verbergt je partner dingen? Dan wordt de intimiteit tussen jullie minder. Want hoe groter het geheim, hoe meer emotionele afstand er ontstaat.

Advertentie - Lees hieronder verder

Drie pijlers
Die afstand groeit zodra een van de twee geheimen voor de ander heeft en/of zodra een van de twee de ander voorliegt. Er is dan vaak ook weinig tot geen seksuele emotionele chemie meer. Die groeit in een goede relatie als aan de volgende drie pijlers is voldaan:

 1. Een gedeelde eigen wereld. Die is alleen van jullie twee en geeft het gevoel dat jullie relatie privé en heilig is.

 2. Gedeelde intimiteit geeft vertrouwen, nabijheid en creëert een diepe vriendschap tussen twee mensen.

 3. Seksuele energie geeft je het gevoel dat de band tussen jullie twee speciaal is en heel persoonlijk. Deze pijler is het verschil met vriendschap, op een unieke fysieke manier.

  Verschuivingen in een van deze drie pijlers heten rode vlaggen. Misschien is er een affaire gaande?

  Advertentie - Lees hieronder verder

  Rode vlaggen voor geheimzinnig gedrag
  Je vriend lijkt meer teruggetrokken, afstandelijk of minder emotioneel beschikbaar. Als je dagelijkse dingen aan hem vraagt – bijvoorbeeld: wat heb je vandaag gedaan? – dan merk je dat hij zich snel beledigd voelt. Hij vraagt zich af waarom je hem zo ‘checkt’. En waarschijnlijk noemt hij je paranoïde en irrationeel. Hij lijkt meer tijd achter zijn computer of op zijn telefoon door te brengen. Alsof hij bijna niet kan wachten om een “collega” een bericht te sturen of zijn e-mail te checken. Als jij binnenkomt, drukt hij schermpjes weg of hij verstijft. Zijn telefoon staat altijd uit of op vliegtuigstand als jij er bent.

  Rode vlaggen voor gedeelde intimiteit
  Hij is vaker buiten de deur en weg van jou dan normaal gesproken. Verder komt hij later thuis van zijn werk of moet hij "overwerken." Zijn hobby’s veranderen en hij is op andere tijden of langer weg. Ineens is hij kritischer over jou en jouw uiterlijk. Juist over de dingen die hij eerst zo aantrekkelijk aan je vond. Waar hij vroeger geen wenkbrauw voor optrok, maakt hij nu ruzie over. Of hij kan ineens met zeer lange tenen reageren op een opmerking die jij maakt over hem.

  De vriendin in kwestie wordt steeds meer besproken – “ze heeft net een nieuwe baan, goed he?” – of hij praat juist helemaal niet meer over haar. Over jullie relatie is hij vooral negatief. Steeds vaker maakt hij opmerkingen zoals: “Ik ga weg, dit werkt niet voor mij”, “ik kan niet aan jouw beeld voldoen”, “dit werkt niet voor mij” of “wij zouden wel vrienden kunnen blijven als het ooit uit zou gaan, toch?”

  Advertentie - Lees hieronder verder

  Rode vlaggen voor seksuele energie
  Een platonische vriendschap met iemand is er een die geen speciale “sensatie” geeft. Er is dan geen seksuele aantrekkingskracht, geen geheime hoop op “iets meer” en er zijn geen stiekeme seksuele fantasieën. Als iemand die wel heeft, dan heeft dat effect op jullie genegenheid, contact en seksuele beschikbaarheid.

  Je partner verandert zijn stijl. Hij koopt nieuwe kleding, sport meer en ziet er anders uit. En dat doet hij niet voor jou. In zijn auto liggen andere kleren en hij draagt vers parfum als hij thuiskomt. Zijn seksuele interesse, contactbehoefte en passie zijn anders. Hij heeft meer interesse in seks, maar draait zijn hoofd wel af als jullie bezig zijn. Verder lijkt hij meer te fantaseren dan normaal. Of hij heeft juist minder behoefte aan seks met jou. Als zij erbij is, gedraagt hij zich anders. Dan is hij attenter, praat hij meer, luistert hij meer en lijkt hij op hoe hij met jou was aan het begin van jullie relatie. Of hij is kritisch over haar tegen jou: “Ze heeft zulk kort haar joh, echt niet mij type!”

  Oké, alle rode vlaggen geven twijfels over hoe oprecht zijn liefde is voor jou. Als er wordt gevlagd, is het misschien verstandig om te kijken wat de waarheid is. Er samen over praten, is een goed idee. Want geheimzinnig gedrag en wantrouwen maken de afstand tussen jullie alleen maar groter. Je mag best voor jezelf kiezen.