Tim Veninga is datingcoach en eigenaar van de site Mannengeheim. Welke huis-tuin-en-keuken adviezen geven wij vrouwen elkaar over relaties, maar zijn in werkelijkheid contraproductief?

Soms zou ik willen dat ik in film- en televisieland leefde. Liefde zou dan zo makkelijk zijn. Je hebt negentig minuten drama en daarna is alles pais en vree. Wanneer je eenmaal de liefde van je leven hebt ontmoet, is het perfect.

Mythe
Maar helaas. Een van de weinig dankbare taken die je als datingcoach hebt is dat je mensen hun gekoesterde utopische idealen soms aan diggelen moet smijten. De meeste klanten hebben een bijna mythisch beeld van hoe hun relatie eruit gaat zien.

Verliefd op een ander
Ze denken dat wanneer ze de ware ontmoeten het dan allemaal makkelijk gaat. Ze denken een partner te vinden die op Brad lijkt terwijl een blik in de spiegel ze zou moeten vertellen dat ze zelf nou niet bepaald een Angelina zijn.

Ze denken dat als je echt van iemand houdt, je nooit meer behoefte zult hebben aan anderen. Ze denken dat ze zich nooit meer aangetrokken zullen voelen tot anderen.

Het zijn die wijsneuzerige mensen die zeggen: “als ik verliefd ben, wil ik alleen maar bij die persoon zijn en niemand anders. Die behoefte heb ik gewoon niet.”

Deze surrealistische tegen hun eigen menselijkheid in druisende eisen stellen ze niet alleen aan zichzelf. Ze verwachten het ook van hun toekomstige partner.

Dan gaan ze een relatie aan.

Liefdesbubbel
In het begin is het precies zoals ze zich hadden voorgesteld. Hun diepgewortelde idee dat het allemaal vanzelf en makkelijk gaat, zien ze bevestigd. De eerste paar maanden al.

De eerste weken zijn beeldschoon. Je kunt niet van elkaar afblijven. De weken daarna wordt het iets minder. De maanden daarna nog iets minder. Totdat het uiteindelijk na grofweg anderhalf jaar op een punt komt dat de aantrekkingskracht er wel een beetje af is.

Plotseling betrap je jezelf erop dat je fantaseert over hoe het zou zijn met een ander. Gekke dingen beginnen te verschijnen in de browsegeschiedenis van de huiscomputer.

Weg vuurwerk
En als jullie dan samen in bed liggen, is de seks weliswaar goed, maar het vuurwerk van weleer is niets meer dan een herinnering. Nu heb je twee opties. De serieel monogamen storten zich in een nieuwe relatie, de vreemdgangers moeten plotseling veel overwerken en de inerten maken zichzelf wijs dat het normaal is en dat dit nou eenmaal zo hoort in een relatie.

Er is ook een groep die probeert om te gaan samenwonen, kinderen te krijgen, te trouwen en andere dingen te doen die de illusie wekken dat de relatie vooruit gaat.

Dat is stom. Het is te vermijden ook.

Wake up
Het is simpelweg te vermijden door afscheid te nemen van het idee dat relaties, liefde en aantrekkingskracht vanzelf gaan. Door jezelf niet te gedragen als een struisvogel en denken dat relatieproblemen, overspel en matige seks iets is waar alleen anderen last van hebben. Het is tijd om je geliefde superioriteitsgevoel gedag te zeggen en je eigen relatie van het voetstuk af te gooien.

Jouw relatie is net als alle andere. Hij is niet beter en als je niet actief je best doet om de aantrekkingskracht te voeden, dan is het onvermijdelijk dat je in een sleur terechtkomt. Er zijn weinig wetmatigheden in de liefde, maar als er al één is, dan is dat het.

Accepteer het maar gewoon. Relaties hebben constant onderhoud nodig.

Voorbeelden van onderhoud zijn:

 • Experimenten in de slaapkamer. Niets ander setje + hetzelfde standje, wel meer Mr Grey + seksspeeltjes.
 • Nieuwe ervaringen opdoen samen. Kookcursussen, hotelkamers, reizen. Sleur uit je leven = sleur uit relatie.
 • Date-avonden waar jullie actief je best doen om aantrekkelijk voor elkaar te zijn.
 • Ga gewoon naar die sportschool. Het is goed voor lijf en libido.

  Als je dat doet en als jullie je leven leiden met het idee dat je partner er ieder moment vandoor kan gaan met een ander, dan zullen jullie niet op je lauweren rusten. Iedere dag zullen jullie opnieuw proberen elkaar te verleiden.

  De perfecte relatie bestaat niet
  De relatie waarbij beide partners hun best doen, is het hoogst haalbare.

  En zet die tv in godsnaam een keertje uit. Tegen elkaar aanhangen terwijl jullie emotioneel gestimuleerd worden door een vierkant kastje, is geen tijd samen doorbrengen. Uit met dat ding.