Ineens was daar het fenomeen Second Love. Via deze datingsite kunnen getrouwde mannen en vrouwen op een discrete manier daten. Soms gebeurt dat met medeweten van de partner, soms in het geniep. Katja (29) en Marc (39) hebben sinds een half jaar een Second Love-relatie met elkaar. De man van Katja is op de hoogte, de vrouw van Marc niet.

Katja (29): “Vorige week vierden we onze trouwdag met een intiem etentje. Het was gezellig, maar ergens halverwege de avond was er plotseling dat stemmetje in mijn hoofd dat zei: ‘Misschien is dit wel de laatste keer dat je je trouwdag viert.’ Ik schrok daarvan. Kars en ik zijn elkaars jeugdliefdes. Al bijna vijftien jaar delen we vrijwel álles. We zijn echte maatjes. Bovendien hebben we samen een zoontje. Maar ondanks dat grote geluk ben ik nu toch verliefd aan het worden op iemand anders.”

Complimenten

“Aanvankelijk leefden Kars en ik een heel doorsnee leven. Met allebei een goede baan, een leuk huis en een groot sociaal netwerk. Ik hing aan Kars. En lange tijd dacht ik dat hij alles was wat ik nodig had. Tot ik een paar jaar terug mijn levensstijl aanpaste door meer te gaan sporten en gezonder te gaan eten, waardoor ik flink wat kilo’s verloor en ineens een stuk lekkerder in mijn vel zat. De nieuwe Katja deed heel wat stof opwaaien. Ik kreeg complimentjes over hoe ik eruitzag. Ik werd opgemerkt, ook door andere mannen. En dat heeft iets bij me getriggerd.

Ik merkte dat ik die aandacht fijn vond. Ik raakte er misschien zelfs wel een beetje verslingerd aan. En vroeg me af: hoe zou het zijn met een andere man? Iedereen die is blijven hangen aan zijn of haar eerste jeugdliefde zal die nieuwsgierigheid herkennen.

Katja: ‘Vooral in het begin deed het daten met anderen onze relatie goed’

Een spannend potje Wordfeud

In het begin deed ik er niks mee. Maar toen ik via een spelletje Wordfeud toevallig met een vreemde man aan het chatten was, begon ik mogelijkheden te zien. De eerst nog onschuldige berichtjes werden na verloop van tijd intiemer. En na elkaar maandenlang bestookt te hebben met allerlei seksueel getinte teksten en foto’s, wilden we elkaar zien. We spraken af in een hotel. Niemand die ik hierover iets had verteld. Natuurlijk spookte het op het moment suprême door mijn hoofd: is het wel verstandig wat ik doe? Straks blijkt deze man niet te zijn wie hij zegt te zijn?”

“Hoewel het een spannend avontuur was, bleef ik na afloop van die eerste keer zitten met een enorme kater. Alles ging zo supersnel. De romantiek was ver te zoeken en ik kon alleen maar denken: wat heb ik gedaan? Dit is niet goed! Ik stop direct hiermee! Dat laatste lukte niet helemaal. Al voelde het niet meer goed het stiekem te doen. Daarom heb ik alles eerlijk opgebiecht aan Kars. Ik zei dat ik van hem hield, hem niet wilde kwetsen en zeker niet wilde verliezen, maar dat ik op seksueel gebied méér spanning wilde.

Second Love

Kars was boos, verdrietig, teleurgesteld. Maar begreep op een gegeven moment dat als we samen verder wilden, we hier iets mee moesten. Na veel praten stelde ik een open relatie voor. Kars zag dat in eerste instantie niet zitten, maar stemde toch in. Sindsdien daten we afzonderlijk van elkaar via de datingsite Second Love. De afspraak is dat we dit maximaal eens per maand doen. Zelf datet Kars nu ook af en toe met andere vrouwen, al gaat het hem meer om een gezellig avondje uit dan om de seks. Ik merkte vooral in het begin dat het onze relatie goed deed. Er stroomde een heel nieuwe energie doorheen. Tot ik contact kreeg met Marc.

Hij is wat ouder dan ik en ontzettend aantrekkelijk. Als ik hem zie, over hem praat, aan hem denk, krijg ik het warm. Het is meer dan fysieke aantrekkingskracht. Marc heeft het totaalplaatje. Hij heeft humor, is intelligent, kan goed luisteren en is in voor serieuze gesprekken. Na onze eerste ontmoeting – nu zo’n half jaar geleden – bellen en mailen we veel. Misschien wel té veel. Ik merk dat mijn werk er onder lijdt en ik thuis vaak met mijn gedachten bij hem ben. Als het maar even kan, spreken we af. Meestal zien we elkaar op een parkeerplaats. Dan praten we even, knuffelen en kussen elkaar. Is er meer tijd, dan boeken we een hotelkamer.”

Katja: ‘Er komt steeds meer gevoel bij kijken en ik realiseer me dat ik hoog spel speel’

Fantastische seks

“De seks met Marc is werelds, waarschijnlijk omdat er steeds meer gevoel bij komt kijken. Ik realiseer me dat ik opnieuw hoog spel speel. Kars weet dat ik alleen nog maar met Marc date. Hij is er ook van op de hoogte dat ik het goed met hem kan vinden en vindt dat vooralsnog prima. Hij heeft liever dat ik maar één man zie, dan verschillende. Laatst vroeg ik hem: ‘Ben je niet bang dat het uit de hand loopt?’ Toen zei hij: ‘Nee, daar vertrouw ik je in.’ Natuurlijk voelde ik me op dat moment ontzettend slecht. Wat ik doe, druist tegen al mijn principes in. Maar op de één of andere manier is het gevoel voor Marc sterker dan mijn moraal. En kan ik daardoor deze deels geheime affaire nog niet opgeven.

Soms denk ik: misschien idealiseer ik mijn liefde voor Marc teveel. Laat ik me meeslepen in iets wat niet realistisch blijkt te zijn. Want hoe lang en hoe goed ken ik Marc? En kan ik met hem wél een ‘normale’ relatie hebben? Of heb ik dan nog steeds behoefte aan iemand anders? Diep vanbinnen weet ik dat ik op het seksuele vlak niet geloof in monogamie. Aan de andere kant zijn er die verliefde gevoelens die ik niet kan ontkennen. Ze geven me vleugels. Het is gecompliceerd. Ik wil niemand pijn doen, óók mezelf niet. Met knopen doorhakken, kan ik beter nog even wachten. Nu een keuze maken, zou niet verstandig zijn.”

Marc (39): “Bloednerveus was ik voor onze eerste echte afspraak. We zouden alleen even kennismaken. Gaven elkaar een hand, drie kussen en kletsten wat. Toch was ik helemaal in de wolken na die ontmoeting. Ik begreep ook direct: als ik met deze vrouw iets begin, balanceer ik met alles wat ik tot nu heb opgebouwd op een heel dun, fragiel koord. En als het uitkomt, ben ik alles kwijt.

Klassiek verhaal

“In mijn huwelijk speelt het klassieke verhaal: we hebben alles goed voor elkaar – allebei een goede baan, een groot huis, luxe auto’s, twee leuke kinderen, drie vakanties per jaar – maar de spanning is weg. Mijn vrouw en ik leven meer als broer en zus. En hoe cliché het ook klinkt: alles draait bij ons thuis om de kinderen. Ik heb al van alles ondernomen om de sleur die ons huwelijk bedreigt, te doorbreken. Weekendjes samen weg voorgesteld, etentjes, cadeautjes, lieve briefjes…

Marc: ‘Mijn vrouw zou het niet begrijpen. Ze dreigt altijd met: ‘Als je vreemdgaat, ben ik weg'Maar keer op keer krijg ik de deksel op mijn neus. Mijn vrouw heeft een laag libido. En wijst me zo vaak af dat ik ondertussen het seksleven heb van een tachtigjarige. Ik zit daar mee, word er chagrijnig van. Toen twee jaar geleden een vriend van me overleed, een jonge vent, in de bloei van zijn leven, wist ik dat er iets moest veranderen. Zijn dood zette me aan het denken. Ik werd me ineens bewust van mijn eigen sterfelijkheid en besefte: het leven is te kort om er niet álles uit te halen wat erin zit.

Ik vermoed dat ik dát laatste zetje nodig had om op seksueel gebied voor mezelf te kunnen kiezen. Toch heeft het nog zeker een jaar geduurd voordat ik me heb aangemeld bij Second Love. Overigens zonder dit met iemand te overleggen. Mijn vrouw zou het niet begrijpen. Sterker nog, ze dreigt altijd met: ‘Als je vreemdgaat, ben ik weg’. Dus, ik doe het stiekem. Want het laatste wat ik wil, is mijn vrouw verliezen of mijn gezin opgeven.”

Met vuur spelen

“Een profiel aanmaken en online gaan, voelde voor mij al als vreemdgaan. Ik had mijn profiel bewust een beetje oppervlakkig gehouden en zonder foto uiteraard. De deur op mijn kantoor ging dicht en de rest van de dag heb ik met een paar vrouwen zitten mailen. Katja sprong er eigenlijk meteen uit. Ze wond nergens doekjes om. Was heel duidelijk in wie ze was en wat ze voor ogen had. Dat sprak me aan. Zo was ze niet uit op een geheime relatie. En wilde ze alleen afspreken met mannen die honderd procent achter hun huwelijk stonden. Vooral dat laatste kon ik waarderen.

Ik dacht: als ik met Katja date, is er geen gevaar. Ik was in eerste instantie immers alleen uit op seksueel contact. Katja is een prachtige vrouw. Extrovert, charismatisch en seksueel aantrekkelijk. Het klikt tussen ons. Niet alleen via de mail, maar ook in real life. Ze bleek dicht bij mij in de buurt te werken. Dus al vrij snel zagen we elkaar twee tot drie keer in de maand voor, tijdens of na het werk. Soms maar een kwartier, af en toe wat langer. Alles gebeurt in het geniep. Ik ben heel voorzichtig met wat ik doe, want ik weet dat ik met vuur speel.”

Marc: ‘Uiteindelijk geloof ik tóch in liefde tussen twee mensen’

Achterdochtige vrouw

“Sinds Katja in mijn leven is, ben ik uitbundiger, relaxter, minder snel geïrriteerd. Ik ben een leukere vader, een lievere man. En dat blijft niet onopgemerkt. Mijn vrouw begint achterdochtig te worden. Ze vraagt normaal nooit met wie ik afspraken heb, maar toevallig wilde ze vandaag weten wat ik allemaal ging doen. Natuurlijk voel ik me schuldig over het vreemdgaan. Al valt er opvallend goed mee te leven. Misschien komt dat omdat ik me zo goed voel bij Katja. ’t Is moeilijk uit te leggen, alsof het zo moet zijn, zo moet lopen. Dat beangstigt me ook wel hoor. Ik betrap mezelf erop dat ik denk: waar gaat dit naartoe? Hoe loopt dit af?

De seks is fantastisch, maar inmiddels bijzaak geworden. Deze second love zou maar zo mijn first love kunnen worden. Katja begrijpt mijn drang naar avontuur. Mijn onrust. Het is iets wat ik altijd heb gehad. Voordat ik trouwde, reisde ik van plek naar plek. Ik deed de meest waanzinnige dingen zoals parachutespringen, duiken, bungee dumpen… niks was me te dol. Bij Katja zie ik ook die drang naar het onbekende. Ze is blijven hangen aan haar eerste liefde en maakt nu een inhaalslag met andere mannen. Ik vind het knap dat zij en haar man een open relatie hebben.

Het zou niks voor mij zijn. Dat klinkt misschien gek en egoïstisch uit mijn mond, maar ik zou er moeite mee hebben mijn vrouw of Katja te delen met een ander. Uiteindelijk geloof ik tóch in liefde tussen twee mensen. Dat ik vreemdga, had in eerste instantie alleen te maken met een gebrek aan seks. Ik hou van mijn vrouw, nog steeds. Dat ik ook verliefd ben geworden op Katja en het daardoor ingewikkeld wordt, heb ik niet voorzien.”

Facts & figures

  • Zeker 25% van alle Nederlandse mannen en 27% van de vrouwen pleegt overspel (bron: onderzoek naar vreemdgaan, Henk Noort).
  • In Nederland lopen naar schatting zo’n 160.0000 mensen (10% van de bevolking) rond die buitenechtelijk zijn verwekt (bron: DNA Onbekend).
  • Eén op de drie mensen die zich inschrijft bij een datingsite heeft al een relatie (www.vreemdgaan-overspel.nl).
  • 64% van de Nederlanders keurt vreemdgaan af (in Amerika is dit 90%). (Bron: NIPO).
  • Ongeveer de helft van de mensen die vreemdgaat, houdt het geheim. Van de andere helft biecht 78% het zelf op (bron: Psychologie Magazine).
  • Onvrede over de relatie blijkt niet de belangrijkste reden voor overspel. Het gaat vooral om spanning, lust en verliefdheid (bron: Intomart GfK).

    Op verzoek van de geïnterviewden zijn de namen gefingeerd. Dit verhaal verscheen in 2014 in Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel, bomvol real life verhalen, interviews, het laatste fashion nieuws, alles wat je wil weten over beauty en nog véél meer. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online!