Reality story: ‘Wij zijn gewoon drie mensen die van elkaar houden’

‘De meeste mannen zullen me voor gek verklaren, maar ik laat soms ook een vrijpartij aan me voorbij gaan’

text, blue, font, violet, electric blue, purple, azure, cobalt blue, majorelle blue, logo,
Glamour

Lucie (27), Adam (33) en Sophie (24) hebben een relatie met elkaar en wonen met z’n drieën in één huis. Voor buitenstaanders misschien vreemd, maar voor dit trio het mooiste dat ze ooit is overkomen. “Het is een wonder dat ik twee mensen heb mogen ontmoeten bij wie ik zo pas, met wie het zo goed werkt.”

Eén groot bed

Ze slapen met zijn allen in één groot bed. Adam altijd links, de vrouwen naast hem. Er zijn geen afspraken over wie, wanneer, waar mag liggen. Regels zijn er überhaupt weinig. Behalve dan de ‘gewone’, die bijna elk stel heeft. Zoals dat je niet zomaar met een ander stiekem het bed induikt.

Lucie: “Mensen denken vaak: die zijn met z’n drieën, dus leven wat seks betreft helemaal vrij. Nee, dat past niet bij ons. Als ik een kroeg binnenkom en Adam daar met een ander zie zoenen, zou ik ook gewoon boos zijn hoor.” Hun polyamoreuze relatie is niet zo anders dan die van een stel met twee partners, benadrukken ze.

Onderlinge relaties

Het lijkt helemaal niet op wat je op tv ziet als het over polyamoreuze relaties gaat. Adam: “Dat zijn meestal mannen met meerdere vrouwen. Dan is er altijd eentje ontzettend chagrijnig omdat ze vindt dat ze te weinig aandacht krijgt. Bij ons is dat anders. Wij hebben onderling ook relaties, dus Sophie en Lucie zijn ook met elkaar. Daardoor is er minder jaloezie.”

Communicatie is key

Toch zijn ze er alle drie alert op dat niemand aan het kortste end trekt. Praten is heel belangrijk, zeggen ze in koor. Lucie: “Wij communiceren ons suf. Een paar keer per dag polsen we bij elkaar: ‘Voel jij je oké? Kan ik iets voor je doen?’ Misschien is dat met z’n drieën nog net iets meer nodig dan bij twee mensen. Simpelweg omdat je met meer meningen en emoties te maken hebt. Zolang we blijven praten komt het goed.

Er is wel eens onenigheid of een scheve blik. Wie heeft dat niet? Maar langer dan een half uur duurt die onvrede nooit. Met zijn drieën heb je altijd één objectieve scheidsrechter, dat helpt. Die zegt: ‘Nu gaan we zitten om het uit te praten.’"

Polyamoreus huwelijk

Lucie wist al vrij jong dat ze biseksueel is. Adam en zij leerden elkaar acht jaar geleden kennen bij hun studentenvereniging en kregen al snel een relatie. Adam wist van haar geaardheid. Ze experimenteerden hier en daar met een meisje. Maar dat er iemand bij zou komen in hun huwelijk, hadden ze nooit bedacht.

Lucie: “Het is niet dat we uit polyamoreuze gezinnen komen. Of dat we een soort hippieachtergrond hebben, waarbij dat soort dingen heel normaal zijn.”
Adam: “Ik kende het woord polyamoreus niet eens, tot we al een jaar met zijn drieën waren. Toen las ik het eens ergens online. Dat was dus wat wij hadden, een polyamoreuze relatie. Al denk ik vooral: we hebben het gewoon leuk samen.”

Een derde persoon

Lucie en Adam gingen vijf jaar geleden skaten in de duinen en kwamen daar Sophie tegen. Een jonge, mooie meid, ook op skates, en met een fotocamera om haar nek. Ze maakte foto’s voor haar Instagram-account, waar Adam de naam van vroeg.
Lucie: “Het klikte meteen. Toen we wegreden zeiden we tegen elkaar: ‘Dat was een bijzonder meisje.’ Dat gevoel hadden we beiden, los van elkaar.”

Ze voegden elkaar toe op Instagram, daarna op Facebook en gingen ook met Sophie appen en bellen. Een bijzondere vriendschap was geboren.
Sophie: “Ik dacht: wat een leuke mensen. Die wil ik vaker zien. En dat gevoel hadden zij dus ook. Ik was vrijgezel, helemaal niet op zoek naar een relatie. Ik was mijn seksualiteit ook nog aan het ontdekken. Viel ik nu op jongens of op meisjes? Of allebei?”

"De meeste mannen zullen me voor gek verklaren, maar ik laat soms ook een vrijpartij aan me voorbij"

Driehoeksverhouding

De bedoeling om er een driehoeksverhouding van te maken, hadden ze geen van allen. Sophie was een vriendin met wie zowel Lucie als Adam het goed kon vinden. Ze gingen samen sporten, naar de bioscoop of fotograferen als de zon mooi stond. Er broeide iets, dat wel.

Na een middagje strand kleedde Sophie zich om in een kamer, waarvan ze de deur open liet staan. “Niet eens bewust om uit te dagen, ik voelde me gewoon zo veilig en fijn bij ze dat ik haar niet dichtdeed.” Adam ving een blik op van Sophie die veel voor hem veranderde: “Toen ik haar zo naar me zag kijken, dacht ik opeens: ja, dat kan natuurlijk ook.”

Trio

Diezelfde avond belandden ze met zijn drieën in bed. Het was een warme zomeravond en alleen hun slaapkamer had airco. Ze kletsten en lachten de nacht door. Gevreeën werd er nog niet – al kusten Lucie en Sophie elkaar wel. Lucie: “Het was geen heftige tongzoen, meer lieve kusjes. Ik voelde heel veel tederheid voor haar waar ik uiting aan wilde geven. Zij had hetzelfde.”

De volgende ochtend verliet Sophie het huis en wist iedereen: vanaf nu is het anders. Ze vertrok voor een zeilvakantie naar Zweden, waar Adam haar nog opbelde. “Ik had de behoefte haar te zeggen dat wat er was gebeurd haar tot niks verplichtte. Ik wilde niet dat ze dacht: wat heb ik gedaan?”
Sophie: “Ik heb dat nooit gedacht. Het ging ook niet van de ene op de andere dag, het groeide gewoon zo. Ik wist heus wel dat andere mensen het misschien vreemd zouden vinden, maar ik was vooral heel blij dat ik twee mensen had gevonden op wie ik zo gek was.”

Reacties

Ze vertelden niet iedereen in hun omgeving hoe het zat. Sommige mensen snapten het zelf wel, anderen bleken wat naïever, zoals Sophies moeder. “We gingen elke woensdag met zijn drieën bij mijn ouders eten. Die hadden geen idee hoe de vork in de steel zat en dachten dat we gewoon goede vrienden waren.”
Adam: “Op het strand zei haar moeder zelfs een keer tegen me dat ze hoopte dat haar dochter ooit nog een leuke vent zou ontmoeten. Ik zei dat ik dat ook hoopte en probeerde vooral niet te lachen.”

Inmiddels is iedereen op de hoogte. De reacties? Die vielen mee. Veel mensen hadden het al begrepen zonder dat het uitgesproken was. Ook de moeder van Sophie, die wel even met haar oren stond te klapperen, is er nu aan gewend.
Adam: “Ze maakte zich zorgen of haar dochter ooit iemand tegen zou komen, nu heeft ze twee mensen gevonden die van haar houden. Prachtig toch?”

Met drie samenwonen

Natuurlijk is iedereen nieuwsgierig naar hoe dat werkt, een relatie met zijn drieën. Hoe verdeel je het huishouden? En wie slaapt waar? Adam: “Vaak zijn mensen een beetje teleurgesteld door onze antwoorden, want daaruit blijkt dat onze relatie niet zo sappig of anders is als zij vaak denken.”

De enige die het nieuws niet kon verwerken, was Sophies beste vriendin. Ze vond het niet natuurlijk, zo met z’n drieën, en waarschuwde Sophie dat ze gekwetst zou raken. Sophie: “Ze deed er alles aan om de relatie te dwarsbomen. Zodanig, dat onze vriendschap het niet overleefde. Daarvan heb ik veel verdriet gehad. Ik begrijp nog steeds niet dat ze niet gewoon zag wat het is: drie mensen die van elkaar houden.”

Bij de meeste anderen was de strekking vooral: als je maar gelukkig bent. De zus van Lucie stelde onlangs voor om Sophie toe te voegen aan de familieapp-groep. Af en toe wil iemand op een verjaardag het nog even opgehelderd hebben. Sophie: “Dan vragen ze bijvoorbeeld: ‘En bij wie hoor jij?’ Dan zeg ik: ‘Ik ben hier met Lucie en Adam.’ Meestal vragen ze niet door. Doen ze dat wel, dan leg ik het gewoon uit. Precies zoals het is.”

"De angst om iemand kwijt te raken voel ik dubbel"

De meeste collega’s weten het ook, al lopen de drie er ook niet mee te koop. Lucie: “Ik omschrijf Sophie soms als mijn liefste vriendinnetje. Hoe mensen dat dan invullen is aan hen. Mensen in een relatie met twee personen bespreken toch ook niet alles uitgebreid op hun werk? Wij ook niet.”

Samenwonen

Inmiddels is Sophie ook bij Lucie en Adam ingetrokken. Gewoon zoals dat ook gaat bij ‘normale’ stellen, zegt Adam. Met wat dozen vol spullen en kleding. Die beslissing was zo gemaakt. Ze wilden gewoon graag vaak samen zijn. Daar hoefden ze niet lang over te praten, over andere dingen wel.

Want sommige dingen zijn met z’n drieën gewoon net wat ingewikkelder dan als duo. Seks, bijvoorbeeld.
Adam: “Het is niet per se de handeling die complexer is, dat gaat bij ons als vanzelf. Maar de weg ernaartoe. We moeten een moment vinden waarop we alledrie zin hebben. En dat is heus niet altijd zo. De meeste mannen zullen me voor gek verklaren, maar ik laat soms ook een vrijpartij aan me voorbij gaan.”

Jaloezie

De meiden lachen. Lucie: “Het gebeurt weleens dat Sophie en ik met elkaar vrijen, zonder Adam. We vragen hem wel altijd. Als wij boven zijn en hij beneden, dan sturen we bijvoorbeeld een appje, of hij mee wil doen. Je wilt niet dat iemand zich buitengesloten voelt. Als hij druk is of gewoon geen zin heeft, gaan wij samen verder. Dat is allemaal prima, niemand is jaloers.

Niet dat het altijd alleen maar koek en ei is, hoor. Ook wij hebben onderling soms ruzie. Over dat iemand zijn troep laat slingeren of een keer niet naar de ander luistert. Maar jaloezie? Nee, dat speelt hier eigenlijk niet.”

Toekomstplannen

Ze zouden graag met zijn drieën trouwen. Adam en Lucie zijn al getrouwd, maar het is in Nederland niet mogelijk om een derde partner toe te voegen. Belachelijk, vinden ze. Ook over kinderen wordt al gepraat.

Lucie: “We willen dat wel, maar dan moet het eerst wettelijk beter geregeld zijn. Als wij een kind krijgen dat we opvoeden met z’n drieën, moeten we daar ook juridisch alle drie ouder van kunnen zijn. Anders zou het bijvoorbeeld betekenen dat Sophie niks over het kind te zeggen zou hebben, al zien wij haar wel als haar moeder. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe wet over meerouderschap, eigenlijk vooral bedoeld voor homostellen. Dat zou voor ons ook een uitkomst zijn. We zouden dan meer dan twee ouders als officiële ouders aan kunnen wijzen.”

Relatie met vier mensen

Of ze er nog iemand bij willen? Dat wordt ze wel vaker gevraagd. Alle drie zeggen ze niet bij voorbaat nee, al achten ze de kans klein. Adam vindt dat van twee mensen houden hem al kwetsbaar genoeg maakt: “Als je een relatie met één iemand hebt, denk je al: als er met jou maar nooit iets gebeurt. De angst om iemand kwijt te raken voel ik dubbel. Dat vind ik eigenlijk wel genoeg zorgen.”

En vrijen met zijn vieren is ook lastig, benadrukt Adam: “We hebben het ooit geprobeerd, met een meisje dat we gewoon leuk vonden. Maar dat werkt toch minder goed. Met z’n vieren word je snel twee setjes, dan ben je niet echt samen. Ik vond dat net even te ingewikkeld.” Lucie acht de kans klein dat ze nog eens iemand tegenkomt zoals Adam en Sophie: “Het is een wonder dat ik twee mensen heb mogen ontmoeten bij wie ik zo pas, met wie het zo goed werkt. Sommige mensen hebben dat geluk niet eens één keer in hun leven. Ik kan me niet voorstellen dat dit me nog een keer gebeurt.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie