De 5 belangrijkste verschillen tussen echte liefde en gehechtheid

Ben je echt verliefd op hem of simpelweg gehecht en gewend?

verschillen-liefde-gehechtheid
Unsplash

Ben je echt verliefd op je partner of gewoon heel erg aan hem gehecht? Soms kan deze vraag ineens een belangrijke rol in jullie relatie spelen, bijvoorbeeld in tijden van sleur. Dan is het handig als je jezelf de juiste vragen kunt stellen. Daarom vroeg Glamour liefdescoaches om raad en zet de 5 belangrijkste verschillen tussen echte liefde en gehechtheid op een rij.

 1. Liefde is onbaatzuchtig, gehechtheid is egoïstisch
  Als je verliefd bent ligt je focus op het gelukkig maken van de ander en ervoor te zorgen dat hij zich geliefd en gelukkig voelt. Ben je simpelweg gehecht aan hem, dan ben je er vooral mee bezig of hij jou wel gelukkig maakt en word je afhankelijk. Misschien probeer je je partner zelfs zo te manipuleren dat jij maar niet verlaten wordt.

 2. Liefde is bevrijdend, gehechtheid is beperkend
  Wederzijdse liefde staat je toe volledig jezelf te zijn. Jullie bemoedigen elkaar om het beste uit jezelf te halen. Daardoor ben je ook niet bang om je zwakheden te tonen. Gehechtheid, daarentegen, stookt juist het vuur van overheersendheid op. Dan wil je bijvoorbeeld niet dat je lover tijd doorbrengt met zijn vrienden, speel je mind games of heb je een ongezonde focus op het pleasen van de ander. Als je je eigen gevoelens voorop zet, is het een teken van gehechtheid.

 3. Liefde is gezamenlijke groei, gehechtheid is belemmerend
  Als je verliefd bent, zullen jij en je partner samen groeien en stimuleren jullie elkaar hier ook in. In het geval van gehechtheid, wordt jullie groei juist beperkt omdat de focus helemaal verkeerd ligt. Dit maakt het moeilijk om elkaar op een gezonde manier lief te hebben.

 4. Liefde is voor altijd, gehechtheid is vergankelijk
  Was het echte liefde, dan zullen jullie ongeacht het verloop van de relatie altijd een plekje in elkaars hart hebben. Ook wens je het beste voor elkaar, of jullie nou samen blijven of niet. Maar, als jullie voornamelijk aan elkaar gehecht of gewend waren, koesteren jullie na een break-up waarschijnlijk alleen maar wrok. Je ervaart dat je partner heeft gefaald in zijn verplichting om jou gelukkig te maken.

 5. Liefde vermindert je ego, gehechtheid boost je ego
  Ben je verliefd, dan ben je minder met jezelf bezig. De relatie vermindert je ego, boost je groei en moedigt je aan om minder egoïstisch en juist liefdevoller te worden. De relatie betekent voor jullie beiden positieve veranderingen. Is de relatie echter gebaseerd op gehechtheid, dan worden ze juist gedomineerd door jullie ego's. Dit is ook waarom veel mensen telkens weer niet-bevredigende relaties hebben met dezelfde problemen. Dan vind je het waarschijnlijk moeilijk om kritisch naar jezelf te kijken en je persoonlijke problemen op te lossen. Daardoor word je afhankelijk in je relatie en krijg je het gevoel dat je zonder hem niet gelukkig kunt zijn.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Relatie