3 fysieke klachten die je kunt krijgen van een gebroken hart

Dacht je dat je overdreef?

liefde-gebroken-hart-liefdesverdriet
UnSplash

De Twentse Loes Hegeman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot dokter. Misschien niet zo dramatisch als in Grey's Anatomy, maar als doctor-to-be sta je nooit stil. Van grote tot kleine problemen, Loes geeft wekelijks antwoord op vragen die je stiekem altijd al had.

Bam, de deur wordt met een klap dichtgeslagen. Met al zijn spullen is hij vertrokken en jij blijft achter in een leeg huis. Over de kat hadden jullie bijna een gevecht, maar het is je nog nét gelukt die wel veilig te stellen...

Het enige wat je nu te doen staat is de telefoon pakken; vriendinnen bellen en zorgen dat de koelkast tot aan de nok toe gevuld wordt met Ben & Jerry's. Een gebroken hart staat gelijk aan huilen, heel veel uithuilen. Maar wist je dat er zoiets bestaat als een Broken Hearted Syndrome? Heftig.

Het oneindig zwarte gat

Toegegeven: het is ontzettend zeldzaam. En van de break-ups die de meesten van ons in hun leven doormaken ga je geen broken-hearted syndrome krijgen. Maar een heftige emotionele reactie zoals ernstige acute stress of rouw kan wel een effect hebben op de hartspier.

Hoe dat zit

Het hart pompt bloed rond, en daarvoor heeft het orgaan gespierde wanden nodig. In de gevallen van het broken-hearted syndrome zorgen stress en emoties ervoor dat er veel adrenaline en andere stressfactoren vrijkomen.

Dat kan in een ernstig geval de spierwand verkleinen. Hierdoor kan het hart minder goed werken en krijg je klachten als druk op de borst, benauwdheid en overmatig zweten. Waarom dit bij de een wel gebeurt en bij de ander niet, is niet goed bekend.

Rustaghh

Een kleine opluchting: de verminderde hartfunctie is meestal niet blijvend. Als de stressfactoren afnemen, kunnen de klachten binnen dagen tot weken weer verdwijnen. De meeste mensen zijn na twee weken van de ergste stress af.

Ook wordt dit syndroom het meest gezien bij vrouwen na de overgang. De kans dat jouw hartspier je break-up niet aankan is dus zeer klein. De kans dat jouw koelkast de hoeveelheid ijs niet aankan, is groter.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie