Zo kom je over een break-up heen volgens wetenschappelijk onderzoek

Thank God for science

Het is uit. En het nu tegen je zin uit is of niet, het blijft rot om los te weken van iemand met wie je vertrouwd was. Slapeloosheid, opdringerige gedachten en een haperend immuunsysteem, het zijn wetenschappelijk bewezen bijeffecten van een break-up.

What to do

Hoe het beste te dealen met liefdesverdriet? Dat vertelt deze kleine studie naar verschillende cognitieve strategieën bij liefdesverdriet. Onderzoekers verzamelen 24 mensen die onlangs uit een relatie van 2,5 jaar of langer kwamen, al dan niet zelf uitgemaakt.

Strategieën

In verschillende groepen werd hen drie strategieën vertelt. De eerste groep moest aan de negatieve kanten van hun ex denken. Wat stelde hen teleur in de relatie? De tweede groep mocht statements lezen en zelf uitspreken als: Het is oké om van iemand te houden met wie je niet meer samen bent. Al deze uitspraken waren gefocust op acceptatie. De derde groep werd de strategie afleiding voorgehouden. Ze mochten denken aan vrienden, favoriet eten en andere niet-ex-gerelateerde dingen. De vierde groep, als controlegroep, werd niets vertelt.

Surprise!

Na de coachingssessies kregen de mensen opeens een foto te zien van hun ex. Precies zoals dat kan gebeuren op social media. Door middel van elektronen konden de onderzoekers de emotionele reactie meten. Vervolgens werd hen gevraagd een enquete in te vullen om te meten hoe liefdevol ze dachten aan hun ex.

De resultaten

Allereerst bleek dat de eerste drie groepen een minder heftige emotionele reactie hadden bij het zien van de foto. Dus voilá, hiervoor werken alle drie de strategieën. Wat betreft de liefdevolle gevoelens die maar blijven na een break-up blijkt methode één het meest effectief. Mensen die de negatieve kanten van hun ex en de relatie omhoog hadden gehaald, voelden minder genegenheid. Maar, bleek ook uit de enquete, ze voelden zich daarbij ook in het algemeen somberder dan de andere deelnemers aan het onderzoek.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie