Eenzaamheid in een relatie: hier kan het volgens deskundigen aan liggen

Professionals geven antwoord en advies

LGBT couple hugging and smiling
Sophie MayanneGetty Images

Films geven ons soms het idee dat als je ‘The One’ hebt gevonden, je voor de rest van je leven gelukkig bent en je nooit meer eenzaam voelt. Maar in de werkelijkheid werkt dit helaas net even anders. Want ook in relaties die over het algemeen goed, leuk en gezellig zijn, kan je je op een gegeven moment eenzaam voelen, Bustle sprak een aantal professionals en geeft een verklaring van dit gevoel.

Hierdoor kun je je eenzaam gaan voelen in je relatie

Volgens huwelijksconsulent en relatiecoach Jessica Small, is één van de redenen dat eenzaamheid in relaties veel voorkomt, dat je veel kansen mist om verbinding te maken. “Mensen ervaren vaak het gevoel van eenzaamheid in hun relaties omdat ze geen kansen pakken om intiem te zijn met elkaar. Of dit nu gaat om een kus in de ochtend of een wekelijkse date night,” aldus Jessica aan Bustle.

Maar ook als genoeg tijd besteedt aan intieme momenten met je partner, kun je je nog steeds disconnected of eenzaam voelen. Volgens psycholoog Justine Grosso, is de manier waarop jij en je partner met elkaar communiceren, een belangrijke oorzaak van dit gevoel. Volgens haar is het ontzettend belangrijk je partner te allen tijden duidelijk te maken hoe je je voelt. Misschien ervaart je partner wel diezelfde eenzaamheid en kunnen jullie samen uitzoeken waar dit vandaan komt.

Stel plezier niet boven verbinding

Wanneer je relatie alleen maar fun, fun, fun is, kan het lastig zijn om ineens een zwaar onderwerp aan te kaarten, laat staan vertellen dat je je eenzaam voelt in deze relatie. Veel koppels proberen 'het leuk te houden' en verdrukken hun gevoelens als het even niet zo lekker gaat. Huwelijks- en gezinstherapeut Amy McManus vertelt aan Bustle dat het heel belangrijk is om je emoties juist niet aan de kant te duwen, maar een moment te nemen om te praten en je kwetsbaar op te stellen. “Stel je open over onderwerpen die je zorgen baren,” zegt Amy tegen Bustle. “Dit zal leiden tot een groter gevoel van verbondenheid met je partner; hij of zij leert je dan pas écht kennen en zal zichzelf ook meer openstellen naar jou.”

Als je merkt dat je je soms eenzaam voelt, terwijl je in een relatie zit, moet je dat niet ontkennen naar jezelf toe. Maar volgens Jessica Small, hoeft dit gevoel niet altijd te maken hebben met je relatie. Je eenzaam voelen, zou volgens haar kunnen betekenen dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt.

Zo kaart je ‘ongemakkelijk’ onderwerpen aan

Als je iets voor je partner achterhoudt, of je een bepaald onderwerp vermijdt, kan het tot afstandelijkheid leiden. Gediplomeerd klinisch psycholoog Ellen Ross, stelt voor om hardop te zeggen wat je denkt tegen je partner en juist die ‘ongemakkelijk’ onderwerpen aan te kaarten. Gaat het financieel bijvoorbeeld niet zo lekker? Zeg dan gewoon: “Ik merk dat wij het allebei vermijden om over financiën te praten, maar zullen we het in elk geval proberen?” Neem – na dit gezegd te hebben – ook echt de tijd om hierover te praten. “Als je je écht niet comfortabel genoeg voelt om de minder leuke dingen met je partner te bespreken, vraag jezelf dan af of je wel in de relatie wil zijn, waarin je zit,” zegt Ellen tegen Bustle.

'In een relatie, moet je naast ‘slap kunnen lullen’ ook zwaardere onderwerpen kunnen bespreken'

Dus onthoudt: communicatie is the key. Voor een goede relatie, moet je naast ‘slap kunnen lullen’ ook zwaardere onderwerpen met elkaar kunnen bespreken. Je moet te allen tijden jezelf kunnen zijn wanneer je met je lover bent. Blijf je je eenzaam voelen, nadat je hier met je partner over gepraat hebt? Overweeg dan om het met een deskundige te bespreken, of vraag jezelf af of je deze relatie wel écht voort wil zetten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie