Een long distance-relatie in coronatijd – hoe pak je dat aan?

Het kan nog wel máánden duren voordat Sjoukje en Edward weer samen zijn

langeafstandsrelatie in corona
MaskotGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 8 mei 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Hoe doe je dat nou, een langeafstandsrelatie in tijden van corona? Sjoukje (26) en Edward (29) woonden tot voor kort samen in New York. Sjoukje keerde terug naar Nederland, nét voordat de grenzen sloten in verband met de coronacrisis en de situatie in New York uit de hand liep. Nu heeft ze geen idee wanneer ze haar vriend weer kan zien. Aan Glamour vertelt ze haar verhaal.

Ik leerde Edward begin 2017 geleden kennen in Londen, waar ik toen studeerde. Eigenlijk heel onromantisch, via The Inner Circle. Hij vertelde me destijds al over zijn plannen om ooit naar New York te willen verhuizen, dus ik ging er vanuit dat het toch niks serieus kon worden. Maar hé, kijk ons nu: drie jaar later zijn we nog steeds ontzettend gelukkig.

Ineens was het menens

Tot augustus 2019 woonden we samen in Londen, maar toen was het moment aangebroken: hij verhuisde naar New York, en ik naar Brussel, voor mijn werk. Samen zouden we ons hier wel doorheen slaan, en jawel – het lukt. We zorgen ervoor dat we elkaar in elk geval om de zes weken zien. Ik heb de afgelopen drie maanden bij hem gewoond, om een cursus te volgen in New York. Ik woon nu weer in Amsterdam, en met Pasen zou ik alweer even terug gaan naar Amerika. Allemaal prima vol te houden, dus.

Tot ik op 11 maart op het vliegveld stond. Een uur voordat mijn vliegtuig naar Amsterdam vertrok, maakte Trump bekend dat hij de grenzen dicht ging gooien voor alle reizigers vanuit Europa. Ineens was het menens. Het is gek afscheid nemen als je niet weet voor hoe lang het is. De onzekerheid over wanneer het weer veilig is om elkaar te zien (en wanneer de grenzen weer opengaan) is moeilijk. Er zijn natuurlijk een hele hoop mensen die het veel zwaarder hebben in deze crisis, maar juist in tijden van onzekerheid wil je meer dan ooit samen zijn.

Crisis in New York

Ik ben erg bezorgd om de situatie in New York omdat de gezondheidszorg de crisis niet aankan. Veel Amerikanen hebben geen zorgverzekering en hebben geen ziekteverlof, waardoor het virus zich erg gemakkelijk kan verspreiden. Omdat mijn vriend astma heeft ben ik erg bang dat hij ziek zal worden en dat de overbelaste ziekenhuizen hem misschien niet optimaal kunnen helpen. De beelden op het nieuws van de lange rijen voor New Yorkse ziekenhuizen maken het niet makkelijker. Ik zou graag willen dat hij terugkomt naar Europa – naar mij in Amsterdam of zijn familie in Engeland – zodat hij betere zorg kan krijgen, mocht hij ziek worden. Er gaan vooralsnog wel vluchten van New York naar Amsterdam, maar niet terug naar New York door Trump’s travel ban. Edward is bang dat hij in Europa vast komt te zitten als hij binnenkort zou vliegen.

Romantiek op afstand

Voor nu moeten we dus maar roeien met de riemen die we hebben. We spreken elkaar de hele dag door via Whatsapp en we Facetimen minstens twee keer per dag. Aangezien het weleens een paar maanden kan gaan duren voordat we elkaar weer kunnen zien, plannen we genoeg virtuele 'dates' in, waarbij we ook echt ons best doen voor elkaar. Hij stuurt me elke week mijn favoriete bloemen, maar dat kan natuurlijk niet tegen zijn aanwezigheid op. Ik mis onze lange wandelingen door de stad en onze favoriete series kijken op de bank. Ik mis New York ook. Met name onze dates op het dakterras van ons appartement op de 58e verdieping, met uitzicht over heel Manhattan.

Op 2 april was onze three year anniversary. Ik had een lunch/diner date bedacht – vanwege het tijdsverschil. Ik heb zijn favoriete champagne naar zijn huis opgestuurd, en zijn favoriete eten bij hem laten bezorgen voor de lunch. Ik had zelfs een echte uitnodiging ontworpen, compleet met dress to impress als dresscode. Zo hebben we er toch een speciaal moment van kunnen maken, ook al zat er een beeldscherm tussen. En eerlijk: zo'n rare anniversary vergeet je natuurlijk nooit meer.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder