Advies van een relatietherapeute: 'Waarom heb ik geen zin meer in seks met mijn partner?'

En hoe los je dat op? We vroegen het aan een relatietherapeute

ik heb geen zin meer in seks
Frank and HelenaGetty Images

Met je vriendinnen bespreek je uitgebreid je liefdesleven en je gevoelens, maar vaak is dat ook een beetje the blind leading the blind. Op sommige vragen heb je gewoon het antwoord van een professional nodig. Wij stellen jullie meest brandende vragen aan relatietherapeute Susanne Bulten. Deze week: 'Waarom heb ik geen zin meer in seks met mijn partner?'

Geen zin in seks

In iedere relatie kan het voorkomen: ineens kun je je er maar moeilijk toe zetten om nog seks met je partner te hebben. Betekent dat dat jullie relatie voorbij is? Dat je elkaar niet (meer) aantrekkelijk vindt? Nee, dat hoeft totaal niet zo te zijn. Susanne legt uit: "Er kunnen heel veel oorzaken voor zijn. Bij mij in de praktijk zie ik vaak dat bij vrouwen de zin in seks weggaat als zij zich niet meer begeerd of gezien voelen door hun partner. Een tweede reden, die je eigenlijk nog vaker ziet, is dat je iets mist in de verbinding in je relatie. Dat er te weinig aandacht of begrip voor elkaar is."

Hoe krijg je weer zin in seks?

Wat kun je daar dan aan doen? "Het belangrijkste is dat je er eerst bij jezelf achterkomt wat je mist in de relatie. Steun? Communicatie? Waardering? Quality time? Plezier? Wat zou je anders willen zien?" aldus Susanne. En als je eenmaal weet wat er voor jou ontbreekt, wees dan niet bang om dat uit te spreken. "Meestal zijn we bang dat we een zeur zijn, maar dat is niet zo. Je bent geen zeur. Jij wil iets anders dan hij of zij. En als je daardoor een zeur bent, dan is het niet een heel goede partner."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wees dus niet bang om het te zeggen dat het je bijvoorbeeld dwarszit dat er veel ruzies zijn. "Sommige mensen krijgen juist meer zin in seks door ruzies, want dan hebben ze goedmaakseks, maar voor de meeste mensen werkt dat niet heel bevorderlijk." Voordat je naar de seksshop gaat om de 'spanning' terug te krijgen in je relatie (wat trouwens ook een hele leuke optie is), is het belangrijk dat je eerst op zoek gaat naar de kern van het probleem.

Broer en zus

Wat vaak gebeurt is dat stellen lang bij elkaar zijn en de sleur erin sluipt. "Je hebt mensen die heel lang samen zijn – die maken bijvoorbeeld nóóit ruzie – en die worden na verloop van tijd een soort broer en zus. En dat is ook niet bevorderlijk voor het libido. Dan zijn ze de hele tijd zo conflictmijdend geweest, dat ze nooit iets echt hebben uitgevochten." Is daar nog uit te komen? "Dan moet je dus alle dingen die je al die jaren hebt begraven gaan uitspreken. Dan krijg je misschien knallende ruzies, maar je moet wel gaan praten."

Lukt het niet om er samen uit te komen, dan zijn er voldoende opties om hulp te zoeken in de vorm van relatietherapie. Dat is niets om je voor te schamen!

Susanne Bulten van True Me (Amsterdam/Bilthoven) is beschikbaar voor online (relatie)therapie en coaching. Heb jij ook een vraag over liefde, seks of relaties? Stuur dan even een mailtje, wie weet bespreken Susanne en ik 'm in een volgende rubriek.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie