Advies van een relatietherapeute: 'Waarom word ik snel verliefd na seks?'

We vroegen het aan een relatietherapeute

waarom kan ik seks en gevoelens niet los van elkaar zien
filadendronGetty Images

Met je vriendinnen bespreek je uitgebreid je liefdesleven en je gevoelens, maar vaak is dat ook een beetje the blind leading the blind. Op sommige vragen heb je gewoon het antwoord van een professional nodig. Wij stellen jullie meest brandende vragen aan relatietherapeute Susanne Bulten. Deze week: 'Waarom word ik snel verliefd na seks?'

Casual seks

Sommige mensen zijn er heel goed in: casual seks. Anderen hebben wat meer moeite om seks en gevoelens los te koppelen. Val jij in die tweede categorie? Dan is dit artikel voor jou. Je zou misschien willen dat je die meid kon zijn die een wilde nacht heeft met een random Tinderdate, maar na die transactie besluit dat het wel welletjes is.

Maar nadat jij plezier en seks met iemand hebt gehad, merk je toch dat je je heel snel hecht aan je date. Liefde en seks los van elkaar zien is moeilijk voor je – dat kan nog weleens leiden tot verkeerde verwachtingen en een gebroken hartje over iemand waar je totáál geen relatie mee hebt gehad. Wat moeten we nu? Relatietherapeute Susanne vindt dat je je niet druk hoeft te maken: "Het feit dat je liefde en seks niet los van elkaar kan zien vind ik eigenlijk iets heel moois. Waarom zou je seks en gevoelens los van elkaar moeten zien?"

Goede intenties

"Als jij van jezelf weet dat je niet goed bent in casual seks, dan is dit niet iets wat je 'op hoeft te lossen'." Hoewel je er soms mee kan zitten dat je vriendinnen makkelijker met een vreemde kunnen rollebollen, moet jij er dus gewoon wat meer rekening mee houden dat dat niet is hoe jij in elkaar zit. "Wat je dan wel moet doen is je bewust zijn van je kwetsbaarheden. Wees dus iets voorzichtiger met je gevoel voordat je seks met iemand hebt. Ga eerst eens op een paar dates. Leer de ander echt kennen, zodat je een beetje weet wat je aan iemand hebt," aldus Susanne.

Seks met je ex?

Het is volgens onze relatietherapeute dus helemaal niets om je zorgen over te maken. Iedereen is nou eenmaal anders: "Dan is casual misschien dus gewoon niet voor jou. Of bijvoorbeeld alleen met een ex, of iemand waarvan je weet dat je er sowieso níks voor gaat voelen. En anders moet je de gevoelens op de koop toe nemen. Maar wat mij betreft geeft het juist wel meerwaarde. Het kan natuurlijk leuk zijn als je gewoon platte seks hebt en het daarna meteen kan vergeten, maar ik denk ook wel dat het ook meer vervulling kan geven als je seks hebt met iemand waar je gevoelens voor hebt."

Susanne Bulten van True Me (Amsterdam/Bilthoven) is beschikbaar voor (relatie)therapie en coaching. Heb jij ook een vraag over liefde, seks of relaties? Stuur dan even een mailtje, wie weet bespreken Susanne en ik 'm in een volgende rubriek.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie