Advies van een relatietherapeute: 'Is de seven-year itch echt een ding?'

We vroegen het aan een relatietherapeute

seven year itch
Ansgar Schwarz / EyeEmGetty Images

Met je vriendinnen bespreek je uitgebreid je liefdesleven en je gevoelens, maar vaak is dat ook een beetje the blind leading the blind. Op sommige vragen heb je gewoon het antwoord van een professional nodig. Wij stellen jullie meest brandende vragen aan relatietherapeute Susanne Bulten. Deze week: 'Bestaat de fameuze seven year itch (ook wel de three year itch of five year itch) echt?'

Seven-year itch

We hebben er in het Nederlands niet echt een term voor, maar je hebt er vast weleens van gehoord: volgens ~legendes moet je maar oppassen, want na zeven jaar komt er een make-or-break moment in je relatie. Het is iets wat vele mensen vrezen, vooral als je zo veel tijd in een relatie hebt geïnvesteerd dat er een hoop op het spel staat. Soms spreken mensen ook wel van een three-year itch of five-year itch. We vinden het een fascinerend fenomeen en leggen het voor aan Susanne: "Het ligt wat genuanceerder dan aannemen dat er na een x-aantal jaren een 'itch' komt. Die itch kan op komen zetten als je relatie in een andere fase terechtkomt. Het hoeft niet per se na die drie of vijf of zeven jaar te zijn."

Verliefdheid

"Na het eerste jaar of anderhalf jaar zie je bijvoorbeeld dat de eerste verliefdheid wel voorbij is – dan kom je in je eerste andere fase terecht. Dan ga je je ineens ergeren aan dingen waar je je voorheen niet aan ergerde. De gewone dingen in het leven keren weer terug: je ligt niet alleen maar samen in bed, jij wil je vrienden vaker zien en je partner wil zijn of haar vrienden ook vaker zien. Dan moet je die nieuwe fase in." Nieuwe fases komen in alle stadia van relaties voor. Als relatietherapeute ziet Susanne geen bijzondere pieken rondom de 'gevreesde' jaren: "Ik zie mensen in alle stadia van de relatie. Of dat nu een jaar is, of zeven jaar, of twintig of dertig jaar."

Nieuwe fase

"Je ziet dat er bijvoorbeeld met samenwonen een itch komt, ook weer vanwege een andere fase. Bij samenwonende stellen zie je vaak gebeuren dat het ineens vanzelfsprekend wordt dat dat je elkaar thuis ziet. De leuke dates maken plaats voor op de bank ploffen met een afhaalmaaltijd. Met kinderen komt er vaak een itch, omdat alles verandert en je het gevoel hebt dat je allebei alleen nog maar met de kinderen bezig bent. Hetzelfde kan met werk gebeuren."

Het advies

Wat is het advies? "Als de eerste heftige verliefdheid over is moet je veel met elkaar gaan praten over wat je verwacht van de relatie. Hoeveel ruimte je nodig hebt om dingen voor jezelf te doen, evenals dat je moet uitdrukken hoeveel quality time je samen wil." Niet alleen maar samen op de bank, dus, maar zorg ook dat je genoeg leuke dingen blijft doen samen. Maak daar ook afspraken over! En accepteer dat een relatie altijd verandert.

"Head-over-heels, vlinder-in-je-buik verliefdheid is niet voor altijd, en dat is normaal – als de verliefdheid over is betekent dat niet dat je partner op je is afgeknapt, of dat jij geen toekomst meer met hem of haar wil omdat je niet meer verliefd bent. Je blijft niet je hele leven smoor. Maar dan is het wel belangrijk om samen wat meer de diepte in te gaan." En als je daar samen niet uitkomt, dan is relatietherapie natuurlijk altijd een optie.

Susanne Bulten van True Me (Amsterdam/Bilthoven) is beschikbaar voor (relatie)therapie en coaching. Heb jij ook een vraag over liefde, seks of relaties? Stuur dan even een mailtje, wie weet bespreken Susanne en ik 'm in een volgende rubriek.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie