Micro-cheating: wat is het precies en doet jouw partner eraan?

Het is een grijs gebied, maar (soms) wel degelijk foute boel

twee mensen houden handen vast
Savana Ogburn / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Als je denkt aan vreemdgaan, denk je al snel aan iemand die er twee relaties op nahoudt of betrapt wordt – zoals je altijd in films ziet. Maar er is ook een soort grijs gebied, waarin je allerlei dingen doet die je partner niet oké zou vinden, maar je 'officieel' geen overspel pleegt. De term die hiervoor wordt gebruikt is micro-cheating.

Wat is micro-cheating?

"Micro-cheating is eigenlijk alles dat over de grens van een gezonde relatie en bijbehorende afspraken gaat, maar stopt waar mensen een fysieke relatie aangaan," zegt psychologe en dating coach Toni Coleman. Het gaat om kleine dingen je je op bepaalde wijze aan een ander bindt, zonder de heilige regels van het fysiek vreemdgaan te overtreden: "Dit kan zijn door stiekem te chatten via social media, zijn of haar naam te verbergen in je telefoon of wanneer je doet alsof je huidige relatie niets voorstelt."

Een ander voorbeeld van micro-cheating volgens relatietherapeute Lauren Dummit is het opnieuw contact leggen met mensen uit het verleden en hierover liegen tegen je partner. "Er is altijd sprake van een element van oneerlijkheid, of dit nu betekent dat iemand de waarheid achterwege laat of glashard liegt. De meeste mensen die dit soort gedrag vertonen zouden ook helemaal verpletterd zijn als dit hen aangedaan zou worden."

Tekenen van micro-cheating

Het kan moeilijk zijn om micro-cheating echt te identificeren, juíst omdat het in een grijs gebied ligt. Toch zijn er wel een paar signalen die er op kunnen wijzen dat iets niet helemaal goed zit. Als je partner zijn of haar telefoon altijd bij zich houdt en verbergt of opvallend vaker op zijn telefoon zit, kan dit iets zeggen volgens Coleman.

Een ander teken kan zijn dat je partner ineens nieuwe interesses ontwikkelt die voor je gevoel zomaar uit de lucht komen vallen. "Veranderingen in routines of wanneer je partner opeens obsessief vaak naar de sportschool gaat kunnen tekenen zijn dat er iets aan de hand is." aldus Dummit.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Micro-cheating; wat doe je eraan?

Maar wat moet je doen als je je partner verdenkt van micro-cheating? Onthoud dat je intuïtie vaak ergens vandaan komt in dit soort situaties: er is een reden dat jij je partner wantrouwt. Bespreek daarom wat je voelt, maar blijf rustig en objectief en dichtbij jezelf. Laat weten dat je het gevoel hebt dat er dingen spelen waar jij geen zicht op hebt, en vraag of er een reden is dat er geheimzinnig wordt gedaan. Of dat jij je niet fijn voelt als je partner veel met zijn of haar telefoon bezig is.

Kom er samen achter of er misschien iets ontbreekt in jullie huidige relatie, wat een reden kan zijn dat je partner aandacht buiten de deur zoekt, en zoek uit hoe je daar aan kan werken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie