6 tekenen dat het tijd is om je relatie uit te maken

Hoe weet je dat je in een toxic relationship zit?

photograph, blue, green, yellow, fashion, snapshot, blond, photography, street, photo shoot,
Jasper Rens van Es

Iedere relatie heeft zijn ups en downs, dat is compleet normaal. Er is echter een groot verschil tussen hier en daar wat ruzies en mindere momentjes, en een zogeheten toxic relationship. Vandaar dat het ook niet per se een probleem is als je je partner in één van de punten in de onderstaande lijst herkent: aan de meeste dingen is gewoon te werken. Als álle punten je doen denken aan jouw huidige situatie, is het echter tijd om de boel te heroverwegen.

Het is moeilijk om te erkennen dat je relatie slecht voor je is: je houdt immers van de ander, je ziet zijn/haar mooie kanten en misschien ben je bang om alleen te zijn. Het is alleen nooit de bedoeling dat je echt lijdt onder je relatie. Onthoud, een relatie hoort een verrijking van je leven te zijn, niet een blok aan je been of een bron van anxiety. Als je bij jezelf merkt dat je jezelf vaak in toxic relationships aantreft, is het aan te raden om er via therapie achter te komen waarom dat zo is.

PS: deze punten gelden niet alleen voor je romantische relaties. Als je in de onderstaande punten ook bepaalde vriendschappen herkent, is het wellicht ook tijd om daarmee te stoppen.

Je voelt je alsof je altijd op eieren moet lopen

De sfeer kan zomaar ineens omslaan als je iets 'verkeerd doet', je grenzen aangeeft of om iets vraagt. Het minste of geringste kan ervoor zorgen dat er een uitbarsting volgt, of dat er zonder aantoonbare reden vervelend tegen je wordt gedaan. Je bent bang om je eigen behoeften te uiten, omdat je bang bent dat het negativiteit uitlokt.

Je partner kan je omver lullen tot het punt dat jíj je excuses aanbiedt

Een partner die verbaal heel sterk is, kan die skill misbruiken om jou én zichzelf wijs te maken dat iets niet zijn/haar schuld is. Opmerkingen als: "Ik kan niet geloven dat jij je vrienden hebt verteld dat ik je uitscheld," of iets onschuldigers als "altijd als ik afspraken afzeg maak jij er een probleem van". Je kan een probleem zelden rustig aankaarten, vaak wordt het omgebogen zodat het jóuw schuld is dat jullie nu ruzie hebben omdat jij er überhaupt een probleem van maakt.

Je partner is jaloers tot een punt dat het controlerend wordt

Natuurlijk is een beetje jaloezie in een relatie compleet normaal. Het is echter niet gezond als je partner constant achterdochtig is over met wie je praat, wie je vrienden zijn, of je wel eerlijk bent over waar je bent, wie je appt of wie je volgt op social media. In sommige gevallen kan het zelfs zo erg zijn dat je partner je overhaalt om bepaalde vrienden niet meer te zien, wat jouw kringen kleiner maakt. Dit is niet gezond, je hebt je eigen netwerk nodig!

Je vriendschappen lijden eronder

Uiteraard is het normaal dat je je vrienden minder vaak ziet, ook als je een hele gelukkige relatie hebt: er zijn nou eenmaal maar zeven dagen per week te verdelen. Maar het is niet de bedoeling dat je relatie leidt tot frictie met je vrienden. Als jij constant het gevoel hebt dat je je partner moet verdedigen tegenover je vrienden, en je bijna het gevoel hebt dat je zijn/haar advocaat bent, is het misschien tijd om écht even naar je vrienden te luisteren. Ga ervan uit dat zij het beste met je voor hebben en niet willen dat iemand je slecht behandelt. Besef dat het moeilijk is voor je vrienden om de stap te zetten om zich negatief uit te spreken over je verkering, en ze dat echt uit zorg doen. Wellicht is het een idee om naar hun advies te luisteren.

Je partner accepteert geen hulp

De reden dat je een toxic relatie blijft accepteren, is waarschijnlijk omdat je zelf veel empathie bezit. Je ziet vaak het goede in de mens: je partner bedoelt het niet zo, je partner heeft veel meegemaakt, je partner wil niet zo zijn. Oké, heel lief. Wat gaat je partner eraan doen dat hij/zij slecht gedrag naar jou toe vertoont? Als hulp in de vorm van bijvoorbeeld therapie wordt afgeslagen, vraag jezelf dan af hoe serieus je partner is in het willen verbeteren van zijn of haar gedrag. De enige manier dat jullie vooruit kunnen met jullie relatie is als je partner ook jóuw problemen en zorgen serieus neemt, en er écht aan wil werken. Geen loze beloftes van 'het zal niet meer gebeuren', maar echt: put in the damn work.

Je tolereert een hele hoop dieptepunten voor een handjevol hoogtepunten

Veel van de punten op de lijst klinken je bekend in de oren, 'maar áls het leuk is, is het heel leuk' is je argument. Hoe vaak is het leuk? Hoe vaak voel je je rot? Sta erbij stil dat het echt de bedoeling is dat je je vaker goed en gelukkig dan rot voelt over je relatie. Als die verhouding uit balans is, is het tijd om dit te adresseren: waar komt het door dat je je zo vaak slecht voelt? Komt het door omstandigheden en kunnen we dit oplossen of is dit een blijvend probleem? Hoe moeilijk het ook voelt, als je onder de streep ongelukkig bent, is je relatie niet gezond.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie