Ben je er door de lockdown achter gekomen dat je relatie niet meer werkt? Dit kun je doen

Het is een gekke tijd en onzekerheid over je relatie hoort daar (helaas) sneller bij.

affectionate young couple hugging in bed
Westend61Getty Images

Samen met je partner in quarantaine gaan is voor velen van ons nu (helaas) de realiteit. Hele dagen bij elkaar op de lip zitten levert – of je het nu wil of niet – soms wat irritaties op. Maar wat als die irritaties maar doorgaan en je stiekem weet dat het beter is om niet meer door te gaan? Dat is op zich al een moeilijke en ingrijpende keuze en de komst van de wereldwijde pandemie en bijbehorende quarantaine maakt dit nog lastiger. Daarnaast ben je nu misschien extra bang om alleen te zijn, of vind je alles al ellendig genoeg met alleen corona. Heb je het idee dat je relatie niet meer werkt, maar weet je niet zo goed wat je nu moet doen? Dan hebben we een paar tips voor je op een rij gezet, die je misschien op weg kunnen helpen.

1) Is de relatie echt het probleem?

Relatie-expert Susan Winter stelt de vraag of je relatie echt het probleem is centraal, in een interview met Elite Daily. Daarin gaat ze in op hoe je het beste met de gedachte om je relatie in een pandemie te eindigen om kan gaan. "Het is compleet normaal om nu over alles te twijfelen, want dit is een hele onzekere tijd," vertelt ze. "Het leven zoals we het kennen is er nu niet en daarom hebben we zeeën van tijd om te reflecteren op ons leven. We kunnen er nauwelijks uit en dat zorgt ervoor dat we minder 'geaard' blijven. Dus gaan we nadenken over alle levenskeuzes die we hebben gemaakt, inclusief de keuzes op romantiek vlak." Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat je relatie hetgeen is wat voor problemen zorgt en dat dit niet de schuld is van de lockdown. "Het is voor iedereen moeilijk die samen in quarantaine zit, maar als je constant aan het fitten bent op elkaar zonder dat daar echt aanleiding voor is, moet je misschien een keuze maken."

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

2) Hou het niet voor jezelf

Sophia Benoit adviseert in haar stuk voor GQ om je zorgen niet voor jezelf te houden, maar ze absoluut uit te spreken. Communiceer deze duidelijk en vraag ook hoe je partner over de situatie denkt. Probeer hierin voor jullie de goede manier te vinden, door bijvoorbeeld met zijn tweeën te gaan wandelen en dan over jullie relatie te praten. Zo zijn jullie ook even in een andere omgeving en kan jullie huis hopelijk zo 'neutraal' mogelijk blijven voelen. Als het helpt, is het misschien ook goed om met anderen te praten over jullie situatie. Begrijpen jullie elkaar even niet zo goed en hebben jullie het idee dat dit beter gaat als iemand anders jullie daar in helpt? Ga daar dan zeker voor. Dit hoeft niet met een therapeut te zijn, want misschien kan een gemeenschappelijke vriend of vriendin jullie ook al heel goed helpen. Kijk wat voor jullie beide fijn voelt en ga daar mee aan de slag.

3) Blijf empathisch naar je partner

Probeer – hoe moeilijk het soms ook kan zijn – altijd empathisch te blijven naar je partner toe, schrijft Olivia Petter voor The Independent. Het is een gekke tijd waarvan we allemaal niet hadden verwacht dat dit ons zou gebeuren en daar reageert iedereen anders op. Waarschijnlijk zie je je partner nu op een manier waarop je diegene nog nooit gezien hebt. Daarnaast komt je partner er nu misschien voor het eerst achter dat hij of zij juist heel angstig is of agressief wordt van de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. Dan is het belangrijk dat jullie hier over kunnen praten en dat je partner zich ook begrepen voelt, net zoals jij dat zou willen. Het is nu meer dan ooit belangrijk dat jullie proberen elkaar te blijven begrijpen. Zo kunnen jullie tot een oplossing komen die voor jullie beide goed werkt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder