Celebrity break ups: dít is waarom we er zo gefascineerd door zijn

Mocht je denken dat jij de enige bent, dan heb je het mis

kim kardashian and kanye west attend the travis scott astroworld tour at the forum
HandoutGetty Images

De vechtscheiding van Brad Pitt en Angelina Jolie, het meermaals vreemdgaan van Tristan Thompson tijdens zijn relatie met Khloé Kardashian en nu het randje van de afgrond voor het huwelijk van Kanye West en Kim Kardashian; we lijken een bijna ongezonde obsessie te hebben met het privéleven van celebrity's. En dan met name wanneer het niet goed gaat. De inkt op de scheidingspapieren is nog niet droog of de meme's vliegen je om de oren. Maar waar komt onze interesse in het verloop van andermans relatie vandaan? Is dit aangeleerd gedrag of is ligt een evolutionaire verklaring aan de grondslag? Wij spraken met psycholoog en gedragsdeskundige Pablo Bakarbessy en legden hem een aantal vragen voor.

Het is ons opgevallen dat celebrity break ups groot worden uitgemeten in de media. Is dit een nieuw fenomeen of speelt het al langer?

"Het is niet zo zeer nieuw, we hebben het altijd al interessant gevonden te weten wat er achter de voordeur bij anderen speelt, niet alleen bij beroemde mensen maar ook bij onze eigen buren. In het geval van celebrity's wordt men op hoog tempo stukjes informatie gevoed via social media. En dus raak je hieraan gewend. Fans willen graag weten wat er is gebeurd, ook in het geval van een breuk."

Social media is een snelle verspreider van informatie. Waarom vinden we de details van andermans liefdes-, en seksleven net iets interessanter dan bijvoorbeeld een botbreuk?

"We zijn geïnteresseerd in dingen die spanning oproepen. Seks en liefde zijn daar een goed voorbeeld van, omdat het zaken zijn waar de meeste mensen zich mee bezig houden, een mening over hebben en zich mee kunnen identificeren. Enerzijds zou je kunnen stellen dat we smullen van andermans leeds op het moment dat het gaat om relaties die op de klippen lopen.

Psychologisch gezien werkt het zo dat deze informatie je een superieur gevoel geeft. In gedachten vergelijk je jezelf met anderen en het zien van een stuk gelopen relatie geeft het idee dat het bij jou "niet zo erg is". Anderzijds zijn fans van celebrity's ook daadwerkelijk om de beroemdheid gaan geven. En dus gaat het om een stukje medeleven. Zij krijgen het gevoel de persoon op het scherm daadwerkelijk te kennen en zijn benieuwd wat de redenen zijn achter de relatiebreuk. Doordat het idee wordt gewekt zo dichtbij de celebrity te staan, krijgt men ook het gevoel daadwerkelijk recht te hebben op deze informatie."

Als we het hebben over leedvermaak, want dat is in feite wat het is, zouden we dat dan kunnen vergelijken met iets als ramptoerisme?

"Dat lijkt me iets kort door de bocht. Ramptoerisme beperkt zich niet tot ongelukken op de snelweg. Het gaat ook om het bezoeken van ruïnes et cetera. Wij vinden het als mensen interessant op het moment dat dingen kapot gaan. Dat gaat deels gepaard met jaloezie en afgunst. We vinden het fijn om te gluren bij de buren en op het moment dat het mis gaat, zijn we ervan overtuigd dit al aan te hebben zien komen. Het is een sadistische boost die we onszelf geven. Dit is al zichtbaar bij kinderen op een schoolplein. Als het populaire kind een keer omver geduwd wordt, denken anderen: "nu heb jij ook een keer pech." Het zit bij de mens ingebakken. Wij vergelijken onszelf graag met anderen om te zien waar we staan."

Lekker gluren bij de buren, we zijn in feite voyeurs. Is dat onze aangeboren nieuwsgierigheid of aangeleerd gedrag?

"We vergelijken ons graag met anderen. Dat doen we al van jongs af aan. Door te kijken hoe anderen dingen doen, leren we. Het is onze evolutie. Al worden we door onze samenleving geleerd om bepaalde dingen niet te doen en dus worden dit guilty pleasures. Denk hierbij aan het binnenkijken bij de buren.

'Wij vergelijken onszelf graag met anderen om te zien waar we staan'

Op het moment dat zij je aankijken terwijl jij de woonkamer bekijkt, voel je betrapt. En dit is ook de reden dat series als Temptation Island het goed doen. Wij zijn geleerd daar niet naar te kijken, maar vinden het toch leuk om te weten wat er allemaal speelt. Het is dus dan ook eerder aangeleerd, dan aangeboren gedrag."

Even terug naar celebrity's: als de media minder aandacht zou besteden aan celebrity break ups zou onze interesse daarin dan ook afnemen?

"Dat lijkt me niet. Het is inmiddels uit de hand gelopen. Er zijn zoveel verschillende kanalen om je informatie vandaan te halen. Dus als de ene je niet met het nieuws verschaft, dan zal de ander dat wel doen. Uiteindelijk richt de media zich op het nieuws dat men wil zien en horen. Het is lang niet meer slechts een informatief platform. En dus verschaffen zij in een behoefte door er aandacht aan te besteden. Op het moment dat jij een saai of sleur leven heb, dan is het heerlijk om je te verliezen in de entertainment die verschaft wordt. En dan is het altijd een goed recept op het moment dat het mis gaat met anderen. Zowel seks, als leed blijft verkopen."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie