Dit probleem wordt het meest besproken tijdens relatietherapie

Ook handig: een relatietherapeut onthult meteen de oplossing

attractive young woman in lingerie lying on sofa
Westend61Getty Images

Bij de één is er geen vuiltje aan de lucht, terwijl er bij de ander geen dag zonder ruzie voorbij gaat. Het dopje van de tandpasta, schoonmaken, vuilnis buitenzetten, ex-geliefdes, uitjes tot in de late uurtjes… Wij zijn benieuwd: welk relatieprobleem komt nou eigenlijk het meest voor? We vroegen het relatietherapeut Sylvia Potemans van Counselling RetroResource in Amsterdam.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Relatietherapie

Dacht jij dat er voornamelijk volwassenen met kids in therapie zitten, dan heb je het mis. De leeftijd varieert van 20 tot 65+. De ene keer gaat het om een beginnende relatie, de andere keer om een sluimerend probleem dat al jaren speelt. Wat blijkt? Het merendeel van de stellen besluit in therapie te gaan omdat ze de emotionele steun/betrokkenheid van hun partner missen. Soms melden stellen zich aan met een ander probleem, zoals constant ruzie, vreemdgaan of het feit dat één van de twee de relatie wil beëindigen. In al deze gevallen kan het zijn dat er een emotionele verbinding ontbreekt - iets waar niet alle stellen zich bewust van zijn.

Emotionele verbinding missen

'Ik doe meer moeite dan jij,' wordt er vaak beweerd. Dat leidt tot conflicten, verwijdering en, in sommige gevallen, een onveilig gevoel. Wat ooit begon als een klein meningsverschil, wordt uiteindelijk een gigantisch struikelblok. In zo’n geval wil de één juist meer emotie zien en voelen. Delen, praten. De ander trekt zich terug en wordt onzeker. Het gevoel van ‘hij/zij gaat écht voor mij’ mist en dan ontstaat er een hoop geduw en getrek.

De oplossing

Dit probleem is (helaas) niet altijd (makkelijk) op te lossen. “Als ze allebei aan de relatie willen werken, is dat een groot gewin," aldus Sylvia. "Bij sommige stellen wordt het al snel duidelijk dat de manier van communiceren hen in de weg staat. Wordt er eigenlijk wel goed naar elkaar geluisterd? Is het antwoord nee, dan gaan we daar eerst mee aan de slag. Pas als er goed naar elkaar geluisterd kan worden, is er ruimte voor eerlijk- en kwetsbaarheid. 'Ben jij de partner die je wilt zijn' vind ik altijd een goede vraag om te stellen. Als het antwoord dan betrokken, eerlijk en open is, dan is de vraag wat jij aan jezelf kunt doen om daarbij in de buurt te komen.”

Leesvoer

Iedereen is anders. Als je dat accepteert, kom je al een heel eind. Sue Johnson ontwikkelde EFT relatietherapie, momenteel de meest effectieve manier om een verbinding te verbeteren of te herstellen. Zij schreef er een boek over: Laat me niet los. Volgens Sue is een levenslange monogame relatie helemaal niet ouderwets en voor iedereen haalbaar.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie