Expert legt uit: is een reboundrelatie slecht voor je?

Het is... ingewikkeld

two young males smiling while eating ice cream in front of a cafe during the day
Adolescent Content/Brittany BravoGetty Images

Als je ooit een break-up hebt meegemaakt, heb je vast wel eens het gezegde gehoord dat als er een deur dichtgaat, er een andere opengaat. Of misschien heeft iemand je verteld dat alle eindes slechts een vermomd begin zijn. Er is ook een eeuwenoud advies dat de beste manier om over iemand heen te komen is, om een nieuw avontuur met iemand aan te gaan. Dit kan werken, maar gaat ook in tegen een ander advies voor na het uitmaken: neem tijd voor jezelf voordat je weer aan iets nieuws begint.

'Rebounding' is een deel van je break-up proces. Misschien ga je er meer op uit dan normaal en heb je (te) veel virtuele happy hours. Je kunt verliefd worden op een nieuw persoon voordat je de pijn uit het verleden verwerkt hebt. Als je relatie eindigt, is het niet altijd handig om meteen aan iets nieuws te beginnen. Dus hoe weet je wanneer je op een verantwoordelijke manier 'ertegenaan gaat' in plaats van op een pijnlijke manier erachter komen dat het 'rebounden' niks voor jou was? We vroegen experts om advies.

Wat kan er misgaan met een reboundrelatie?

Een reboundrelatie hoeft niet slecht te zijn. “Het heeft een slecht imago, omdat veel mensen een reboundrelatie associëren met impulsieve, negatieve beslissingen. Dat kan het geval zijn, maar dat is het niet altijd,” vertelt Emily Jamea, Ph.D. L.M.F.T. “Wanneer een relatie over is, zijn mensen vaak op zoek naar manieren om zich weer goed over zichzelf te voelen. Dat kan betekenen dat je meer dates accepteert dan dat je normaal zou doen of dat je impulsiever bent, maar dat hoeft niet slecht te zijn. Het kan een kans zijn om delen van jezelf te herontdekken,” zegt Dr Jamea.

Als je relatie over is, heb je waarschijnlijk nog emoties te verwerken. Hoe leuk je reboundrelatie ook kan zijn, onder het laagje van een nieuwe relatie, kunnen je onverwerkte gevoelens blijven hangen. Dit kan slecht zijn voor je eigen emotionele gezondheid, maar ook oneerlijk voor degene met wie je een relatie aangaat als diegene denkt dat je all-in bent. Er is niets mis met afleiding zoeken en de moed erin te houden na je relatiebreuk, maar negeer je gevoelens niet.

Hoe weet je of je rebound?

“Als je normaal gesproken niet het soort persoon bent dat zomaar in relaties springt, maar je merkt dat je dit nu wel doet, dan wil je misschien toch even op de rem trappen,” zegt Dr. Jamea. “Zonder de relatie direct te beëindigen, kan je even de tijd nemen om er zeker van te zijn of je in de juiste stemming bent voor iets nieuws.”

Een andere rode vlag? Alle reacties die ongezond of zelfdestructief lijken (zoals ruzie maken of bezitterig zijn) zijn tekenen dat je misschien terugvalt naar een slechte situatie. “Hoe je over je ex praat en hoe je je voelt is een goede aanwijzing of je er wel zo overheen bent als je denkt,” zegt Dr. Jamea. “Het is logisch om overgebleven woede en pijn te hebben door een relatie breuk. Als je je wel oké voelt, is het minder aannemelijker dat een nieuwe relatie negatieve gevolgen heeft.”

Hoe weet je of het tijd is om een reboundrelatie te beëindigen?

Als je je in een gezonde situatie bevindt, hoef je je reboundrelatie niet af te kappen. Toch moet je “beoordelen of je dit met de juiste intenties doet of niet,” zegt Dr. Jamea. Ga bij jezelf na hoe je je voelt over je verleden, hoe je denkt over je toekomst, en uiteindelijk, hoe je over jezelf denkt.” Pro-tip: als je gefocust bent op hoe jaloers je ex zou zijn als die je ziet, zit je misschien in een niet-gezonde reboundrelatie. Praat vooral met vrienden voor steun, houd een dagboek bij over je gevoelens of denk eens goed na over de situatie en wat je nou écht wil.

Het kan ook een goed idee zijn om met je nieuwe partner over dit alles te praten. “Wees open (zonder al te veel details) over het feit dat je een andere relatie hebt beëindigd of dat je normaal niet zo snel met iemand afspreekt,” legt Dr. Jamea uit. “Je kan ook aangeven dat je deze nieuwe persoon wil blijven daten,” voegt ze eraan toe. In feite, als je een drang hebt om veel over je ex te praten, kan het een teken zijn dat je niet klaar bent voor een nieuwe relatie.

Een reboundrelatie is dus niet per definitie slecht, zegt Dr. Jamea "Zolang je transparant en open praat met je nieuwe partner over de situatie, kan je partner zelf de beslissing nemen over of ze de relatie willen voortzetten."

Dit artikel verscheen eerder op SELF.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relatie