Het summum van een succesvolle relatie is misschien wel de relatie van de getrouwde psychologen John en Julie Gotmann. Zij vertaalden jarenlang onderzoek naar wat een relatie succesvol maakt in een boek: de zeven principes van een succesvol huwelijk. Hieronder de principes:

De zeven principes voor geluk in de liefde

Volgens experts

© Pablo Heimplatz

Wat is het geheim van een gelukkige relatie? De Amerikaanse psychologen John en Julie Gottman deden hier onderzoek naar en vertaalden de resultaten in een boek: De zeven principes van een gelukkig huwelijk

Love Lab
In zijn Love Lab (een laboratorium aan de universiteit van Washington) observeerden ze honderden stellen. Ze stelden vragen, keken toe hoe ze ruzieden en hoorden hoe de geliefden over elkaar spraken. Uit al deze observaties hebben de psychologen één gemene deler gevonden.  Mensen met een succesvolle relatie zijn positief over hun partner. Maar hoe ze dat doen, is volgens de zeven principes die Gottman en zijn vrouw zo concreet beschreven dat je ze kunt toepassen in je eigen relatie.   
 

1 Ken elkaars liefdeskaart 
Hoe goed ken je jouw partner? Intimiteit in een relatie hangt samen met hoeveel je van elkaar weet. Weet je wat hij of zij het liefste eet, maar ook welk familielid ze het stomst vinden?  Besef je ook dat al deze dingen kunnen veranderen in de loop van de tijd. Er kan altijd iets gebeuren waardoor de je partner van mening verandert. De vraag is of jij het weet als het zover is? 

2 Waardering 
Een positief zelfbeeld is belangrijk voor je zelfvertrouwen en een positief beeld van je vriend(in) is belangrijk voor het vertrouwen in jullie relatie. Je kunt die waardering vergroten door complimenten te geven. Laat de ander weten wat je allemaal waardeert in hem en noem daarbij wanneer het de laatste keer is dat die eigenschap naar voren kwam. 

3
Zoek elkaar op 
Hoe meer momenten je hebt van volledige aandacht voor elkaar, hoe meer saldo je hebt op de emotionele liefdesrekening. Dit betekent dat wanneer je een ruzie hebt je het eerder goedmaakt.  Je hebt immers genoeg fijne herinneringen die jullie relatie de moeite waard maken. 

4Laat je beïnvloeden
Als koppel ben je een team. Gottman merkte in zijn onderzoek op dat de stellen die elkaars mening niet serieus nemen en elkaars opinie negeren vaker uit elkaar gaan dan de koppels die invloed hebben op elkaar en als een team samenwerkten. 

5 Los oplosbare problemen op
De psychologen onderscheidden twee soorten relatieproblemen: oplosbare en eeuwigdurende problemen. In het eerste geval is een voorbeeld dat je een afspraak hebt dat iemand die niet heeft gekookt, de afwas doet. Maar nu heeft een van jullie wat achterstallig werk en gaat thuis na het eten meteen doorwerken waardoor de ander kookt en de afwas doet. Dit is op te lossen door bijvoorbeeld als het werk weer wat rustiger is de ander een te laten koken en afwassen. Bij oplosbare problemen geeft Gottman de tips;
om mild te zijn in onderhandelen,
dat je beide oplossoingen aandraagt,
dat je elkaar troost en begrip toont
en uiteindelijk een compromis sluit. 

Eeuwigdurende problemen
Een voorbeeld van eeuwigdurende problemen is bijvoorbeeld dat de een zich eenzaam voelt terwijl de ander meer met vrienden wil doen. Hierbij is het probleem een verschil in wensen en behoeften op basis van jullie persoonlijkheid. Dit is niet op te lossen, maar hierbij kunnen jullie het van elkaar accepteren en aanpassen aan de situatie.

6 
Dood punt
Net zoals het eeuwigdurende probleem is dit een probleem in je relatie waar je niet uit kan komen. Neem bijvoorbeeld politieke verschillen jij bent progressief links en hij is rechts of hij is gelovig en jij bent dat niet. De manier waarop koppels met succesvolle relaties hiermee omgaan is dat ze het verschil accepteren en zich aanpassen aan de situatie zoals hij is. Ook geeft Gottman het advies;
om de ander te erkennen in zijn of haar wensen,
te luisteren naar elkaar, 
en respect te hebben voor de mening van de ander.
En als het mogelijk is, kun je een tijdelijk compromis sluiten. 

7 Momentum
De laatste tip is: creëer samen betekenis in jullie leven. Maak een ritueel van jullie samen, iets wat alleen van jullie is. Werk aan een gezamenlijk doel. Iets extravagants is samen een huis te bouwen, maar je kunt ook samen sporten. 

 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten